Nové Mapy.cz: stáhněte si celou ČR do mobilu

Seznam.cz na léto připravuje novou mobilní aplikaci Mapy.cz. Dovolí vám stáhnout mapu celé České republiky, takže si vystačíte i bez internetu.

Dostali jsme možnost vyzkoušet novou verzi mobilní aplikace Mapy.cz, kterou Seznam připravuje k vypuštění na začátku července. To je před hlavní turistickou sezónou a tam svým zaměřením primárně míří i celá aplikace – na turistiku, výlety a volnočasové aktivity. Hned na začátku bude k dispozici pro telefony s Androidem a iOS, s platformou Windows Phone 8 se počítá později, se staršími WP7.x vůbec. Čekat se bude i na samostatnou verzi pro tablety (opět Android a iOS) a na aplikaci pro Windows 8.

Hlavní novinkou je možnost uložit si kompletní mapové podklady České republiky do mobilu. Balík má rozumných 350 MB, obsahuje i vrstevnice, cyklotrasy, turistické či běžkařské trasy a hlavní body zájmu. Zajímavé je, že celou třetinu dat zaberou samotné vrstevnice, kompletní mapa Prahy má asi 25 MB. Proč offline balík neobsahuje fotomapy? Protože celá republika zabírá masivních 750 GB a takové paměťové karty ještě v mobilech nemáme...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při stahování mapového offline balíku se zobrazují tipy pro ovládání aplikace.
V naší betaverzi je balík menší, v ostré bude mít asi 350 MB.

Nové mobilní Mapy.cz budou i nadále primárně online aplikací, jen se přes internet nebude stahovat to nejnáročnější – mapové podklady. Pokud budete bez internetu, v podstatě budete moci pouze prohlížet mapu, z technických důvodů nebude možné vyhledávat a navigovat. Nové je také uživatelské prostředí. Více mapy, méně ovládacích prvků, žádné nastavení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hezký detail – když prohlížíte mapu mimo svoji aktuální polohu, šipka na ni stále ukazuje, stačí na ni tapnout a jste zpět. Ještě menší a ještě hezčí detail – srovnejte poslední dva screenshoty, šipka objíždí ovládací prvky, když tlačítko zmizí, šipečka poslušně zajede až do rohu.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tapněte na vyhledávání a hned se vám nabídnou kategorie okolních bodů zájmu. Stačí jednou kliknout, nemusíte nic psát.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tapněte na šipku v rohu a aplikace vám najde trasu k místu.
Chcete jet na kole? Pak nebude dálnice to nejvhodnější řešení, volit můžete i pěší trasy.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V současné verzi je dopravní vrstva, v nové aplikaci chybí, primárně je zaměřená na turistiku. Fotomapu si zobrazíte jen do určitého přiblížení. Po odzoomování aplikace automaticky přepne na mapu ulic a tlačítko pro přepnutí vrstev zmizí.
Druhý screen je z webu. Seznamácká fotomapa celé ČR má 3/4 TB!
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V Seznamu nám řekli že je současná verze pouze pro telefony a na tabletovou verzi se bude čekat, ale betaverze skvěle funguje i v Nexusu 7.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tohle je maximální přiblížení. Ve městě vidíte i popisná čísla domů, v terénu se zobrazují vrstevnice.

Co Google nemá

Nejde jenom o samotné mapy, ale i jejich obsah. Ten není hromadně přebírán z letitých databází, ale vytváří jej „kartografická redakce“ Seznamu o asi 20 lidech. Vytvářejí unikátní databázi míst, výletů s informacemi, fotkami, otvírací dobou, vstupným, atd. V současnosti je připraveno na 5 000 zájmových bodů a vznikají další.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Máčkněte na batoh v rohu a jste v přehledu turistických zajímavostí v okolí. Nejsou to žádné „profláklé“ destinace (i když pochopitelně nechybí ani ty), v tomto konkrétním případě jde o nádherný středověký most, o kterém vědí jen místní a geocacheři.

Co mají Mapy pod sukní

Už jsem zmínil, že mapové podklady jsou vektorové, tak s nimi pracuje mobilní aplikace. Vychází z nich i webová aplikace Mapy.cz, ale tam se z vektorů renderují bitmapy, obrázkové dlaždice. Následuje krásná ukázka technologie na pozadí. Tohle jsou podkladové vektory, které pak mapová aplikace interpretuje jako přehlednou mapu:
 

Klepněte pro větší obrázek
Na prvním snímku je hlavní silnice (žlutě), na ni kolmá vedlejší a modrý potok.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Druhý snímek je z pražského Anděla (kde mimo jiné sídlí Seznam). Pro oko je situace značně nepřehledná, mapová aplikace (v tomto případě webová) ale vykreslí krásnou mapu města.

Další pěkná novinka jsou „turbo aktualizace“ – až v mapě nastane změna (např. město otevře nový obchvat), Seznam vyšle jen miniaturní aktualizační balíček, nebude nutné znovu stahovat celý 350MB soubor.

Těšte se na červenec

Nebudu se pouštět do žádných obsáhlých závěrů, v rukou mám pouze betaverzi a do vydání aplikace se může ještě leccos změnit, ale už teď mohu zodpovědně říct, že z toho, co vidím, jsem nadšený. Nové mobilní Mapy.cz jsou rychlé, intuitivní a neukousnou vám tolik z FUP limitu. Těšte se.

Diskuze (145) Další článek: Asus Transformer Pad Infinity: starý známý s novou Tegrou 4

Témata článku: , , , , , Celá republika, Vrstevnice, Nov, Mobil, MOBI, Druhý snímek, Anděla, Kompletní mapa, Unikátní data,