Nové turistické Mapy.cz: podrobné a s hledáním tras

Plánujete výlet? Zkuste nové turistické mapy od Seznamu. Jsou na webu i v mobilu, jsou velmi podrobné a umí hledat trasy po turistických značkách.

Seznam dnes provedl dříve avizovanou inovaci turistických map na svém webu www.mapy.cz. Nové podrobné mapy s měřítkem 1 : 5000 mají také novou funkci plánovače, který umí vyhledat cestu výletu po turistických značkách.

Klepněte pro větší obrázek
Podrobnější měřítko a možnost hledání tras pro pěší po turistických značkách

2 km po červené, pak vpravo na zelenou

Turistické mapy Seznamu jsou aktuálně nejpodrobnější volně dostupné mapy pro turistiku. Doposud byly k dispozici v měřítku 1 : 50 000, ovšem aktuálně jsou desetkrát přesnější. Vyzkoušet je můžete jak na webu, tak v mobilních aplikacích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V širším měřítku je pěkně vystínovaný terén • po přiblížení můžete studovat detaily
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Turisticky zajímavá místa mají popisky • týká se to i významnějších rozcestí turistických tras
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle nové turistické mapy vypadají na iPhonu. Škoda jen, že neumí pracovat s plným rozlišením displeje Retina. Objevili jsme také drobnou chybku - i když lze nastavovat zobrazování/nezobrazování turistických tras a cyklotras, nemá to na výsledek vliv a ukazují se pořád.

Nové turistické mapy jsme na server Mapy.cz nasadili spolu s plánovačem tras pro pěší a turisty. Ten má všechny funkcionality, na které jsou naši uživatelé již zvyklí z běžného plánovače, navíc však dává pro pěší chůzi na výběr, zda navigovat po turistických značkách, či například ve městech hledat nejkratší cestu v místních uličkách a po chodnících,“ objasňuje nové funkcionality plánovače tras Adam Chvaja, produktový manažer služby Mapy.cz ze Seznam.cz.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyhledání trasy pro pěší. Můžete si zvolit, zda chcete jít po běžných cestách, nebo i po turistických značkách. Výsledkem je přehledný itinerář a můžete si zobrazit i výškový profil trasy.

Chystají se bleskové aktualizace map

Nové mapy nabízí kromě detailních dat také vylepšenou grafiku. Práce na nových podkladech zabrala více než rok a bude pokračovat i nadále. Aktuálně se rozšiřují data v příhraničních oblastech a chystá se také možnost uživatelské aktualizace dat – nahlásíte chybu či změnu reality oproti mapě a za pár dnů by měla být mapa aktualizována. O aktualizace se bude starat kartografická redakce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mapy.cz nabízí pohledy na mapu. Všude si můžete nechat zapnout zobrazení značených turistických tras, nově však nelze tyto informace vypnout právě při zobrazení turistických map. Přitom by se hodila možnost zobrazení buď značek jen pro pěší, nebo jen cyklotras.

Mapy jsou jednou z klíčových služeb Seznamu. Průběžné inovace, jako je ta dnešní, urychluje loňská akvizice digitální divize PLANstuida. Kromě toho Seznam při přípravě map spolupracuje s Geodisem.

Diskuze (31) Další článek: Tvůrci Angry Birds vydali hru Amazing Alex. Vyzkoušejte zdarma

Témata článku: , , , Rozcestí, Nov, Ulička, Měřítko, Příhraniční oblast, Hledání,