O2 spustí LTE v Praze a Brně, také 3G bude rychlejší

Metropole Čech a Moravy se dočkají rychlé sítě LTE, smutnit ale nemusí ani menší města, tam se bude zrychlovat 3G, a to až na 42 Mbit/s.

Telefónica dnes vypustila do éteru zásadní zprávu: Prahu a později Brno pokryje sítí LTE a stávající 3G sítě zrychlí na 14,4 Mbit/s. Vybrané lokality, kde data tečou nejvíc, pak osadí vysílači s HSPA+ s teoretickou rychlostí až 42 Mb/s. Signál LTE se v hlavním městě začne objevovat 15. května, pro začátek půjde o několik desítek vysílačů, postupem času přibudou další. Začínat se bude na Praze 1, 2, 4 a 10. Letiště Václava Havla a další městské části mají být pokryty do konce července. V říjnu 2013 se dočká i Brno.

Jak je to celé možné, když aukce na digitální dividendu je teprve v začátku? Operátor využije stávající frekvenční pásmo 1 800 MHz, které se do města hodí lépe než dražená „osmistovka“. Telefónica slibuje rychlost stahování až 75 Mbps a odesílání až 37 Mbps, odezva (ping) má být v řadu 20 až 30 ms. Ale pozor, prémiová rychlost bude dostupná jen s nejdražším tarifem za 757 Kč měsíčně.

Tarify Mobilního internetu:

Tarifcenamaximální rychlostFUP
Mobilní Internet M303 Kčaž 20 Mbps1 GB
Mobilní Internet L505 Kčaž 20 Mbps3 GB
Mobilní Internet XL757 Kčaž 75 Mbps10 GB

Nová technologie bude určena pro připojení notebooku (počítače), jelikož pro aktivaci LTE bude potřeba speciální SIM karta a jeden z LTE modemů v nabídce. V tuto chvíli není možné připojení LTE využít na jedné SIM kartě společně s hlasovými službami, tato možnost má přijít později.

V souvislostech

Všechno to zní úžasně, ale podívejme se na situaci v souvislostech. ČTÚ provedl tzv. refarming, čímž pásmo dříve použitelné pouze pro GSM uvolnil i pro další technologie. LTE tak bude jen ve velkých městech, jak to dává největší smysl pro operátory. Řadového uživatele však bude zajímat, že tím Telefónica (a myslím, že brzy budou následovat i Vodafone a T-Mobile) získá náskok před případným 4. operátorem vzešlým z aukce.

Dalším skrytým problémem je datové zaostávání venkova. Pro operátory není zajímavý, venkov by pokrývali jen na příkaz regulátora. Ten ale operátorům dovolil, že si do povinného pokrývání řidčeji obydlených oblastí mohou započítat i starší 3G a do budování LTE je tak nebude nic nutit. Černý scénář, který jsme naznačili v tomto článku, se začíná naplňovat.

Diskuze (61) Další článek: Samsung Galaxy S4: pohleďte na tu krásu! [video]

Témata článku: , , , , , , , SPU, LTE-V, Frekvenční pásmo, Černý scénář, Zaostávání, A/B, Nejdražší tarif, Největší smysl