Ověřeno v praxi. Přepnutí mobilu na tmavý režim ušetří až 30 % baterie

Tmavý režim je novinkou iOS 13, ale nabízí jej i Androidem a stále více a více aplikací. U některých jej musíte zapnout ručně, jiné jej aktivují automaticky podle systému. Ale jaký je skutečný efekt tmavého režimu na spotřebu energie? První velký test serveru PhoneBuff ukázal, že to nemusí být úplně zanedbatelné procento...

Testovalo se na iPhonu XS, který ovládala robotická ruka, která prováděla stejné úkony – jednou v tmavém režimu, podruhé v klasickém světlém. Test zahrnoval používání telefonu v aplikacích Zprávy, Twitter, sledování videí na YouTube, nebo navigování v Google Maps.

Tmavý režim převálcoval ve výdrži baterie ten světlý o celých 30 %! Když se iPhone se světlým režimem po 7 a půl hodině testu odporoučel, tomu s tmavým režimem zůstávalo 30 % baterie. Je ale důležité říci, že jas displeje byl nastaven na pevnou hodnotu 200 nitů a byl po celou dobu provádění testu zapnutý. Při běžném požívání, kdy je displej po většinu času vypnutý, se logicky takovému rozdílu ani nepřiblížíte.

Také je důležité doplnit, že o úspoře energie lze mluvit pouze v případě AMOLED displejů. Tam se pixely zobrazující černou barvu vypínají, tedy nespotřebovávají žádnou energii. Čím víc černé na displeji máte, tím více ušetříte.

U IPS LCD displejů je i černý pixel stále aktivní/podsvícený. U takových telefonů (iPhone 11, XR, 8 a všechny starší, u Androidů si použitou technologii najděte v katalogu) je tmavý režim ve tmě pohodlnější pro lidské oko, ale na spotřebu energie nemá vliv.

Test magazínu PhoneBuff:

Diskuze (12) Další článek: Čelní kamera v nové roli. Určí věk hráče, omezí dobu hraní, nadávkuje krev a sex

Témata článku: , , , , , , Tmavý, Displej, Zprávy, Energie, Test, MOBI, Google Maps, Režim, PhoneBuff, Rez, Mobil, Přepnutí, Pře,