Pokrok nezastavíš: bez čeho se díky mobilu obejdeme

Někdy je to kompromis, jiné funkce mobil naopak vylepšil. Které jednoúčelové přístroje už dnes nepotřebujeme a které zmizí v propadlišti dějin?
Kapitoly článku

Mobilní telefon se stal samozřejmou součástí našeho života, dávno jsou ale pryč časy, kdy sloužil výhradně jako prostředek komunikace. Tím je sice pořád, ale těžiště se posouvá směrem k instant messagingu, sociálním sítím či videohovorům druhé generace (ala Apple FaceTime). Mobilní telefony (a především ty chytré a výkonné smartphony) totiž už dnes dovedou nahradit několik dalších věcí. A právě takové věci, které pomalu míří do výslužby, si projdeme v tomto článku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Apple Facetime posunul možnosti videohovorů o kus dále

Budík, adresář, diář, kalkulačka…

Než vymizí klasické budíky, či různé hodiny s alarmem na nočním stolku, ještě hodně vody uplyne. Změny v tomto směru nemají rádi především starší lidé, také z důvodu, že svým telefonům příliš nerozumí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Věci, které se díky mobilům už nepotřebujeme

Stejně je to i s papírovými adresáři a diáři, to vše lze suplovat (a vylepšit) mobilem. Do křemíkového nebe putují i kalkulačky, díky dnešním smartphonům zvládne mobil i složité výpočty, stačí mít tu správnou aplikaci.

MP3 přehrávače, digitální foťáky

Spojení hudby a mobilu není ničím novým. Soubory MP3 uměla přehrát celá řada mobilů už před léty, ale jen málo z nich (například Walkmany od Sony Ericssonu) dovedlo obstojně nahradit čistokrevný MP3 přehrávač. Telefony také trpěly řadou nedostatků jako špatná kvalita audia v ještě horších běžně dodávaných sluchátkách, mizérie v podobě malé paměťové kapacity, drahé paměťové karty s větší kapacitou, nepříliš sofistikované rozhraní přehrávače, atd.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
iPod je pro mnohé synonymem MP3 přehrávače, najdete ho ve svém iPhone

To vše je ale zapomenuto. Dnešní chytré telefony jako je třeba iPhone standardně vybavené 3,5 mm konektory nahradí hudební přehrávače bezezbytku. Koneckonců iPhone můžeme brát i jako hudební přehrávač iPod Touch obohacený o funkce mobilu. A umí toho ještě více, iPody se třeba v USA staly synonymem pro hudební přehrávač také díky iTunes a distribuci digitální hudby.

Vývoj v oblasti „mobil jako hudební přehrávač“ neustává ani v současnosti. Nejde ani tak o nové funkce, jako spíše posun těch stávajících do nižších cenových pater. Mobil s paměťovou kartou a přehrávačem dnes pořídíte za tisícovku (i když je jasné, že dražším modelům se nevyrovná).

Vášniví fotografové se zrcadlovkami zavěšenými na krku mě možná teď začnou proklínat, ale já jsem přesvědčen, že dnešní mobily už dovedou zachytit jedinečné okamžiky našich životů velmi obstojně. Jistě, nejde jen o počty megapixelů, navíc ne každý telefon má xenonový blesk a možná namítnete, že i levnější digitální fotoaparáty fotí lépe než drahý mobil, ale i mobily mají své klady.

Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparáty se hodí na letní dovolenou, jindy postačí mít v kapse fotomobil

Jednak je nosíme stále u sebe a jsou vždy po ruce, fotky se dají odeslat na sociální sítě, mailem či jinak sdílet s přáteli, mobily díky GPS umí Geo-tagging a zaznamenají místo vzniku fotografie. A další výhoda – fotky, které máte doma v PC jen těžko někomu ukážete, ale fotky z dovolené v mobilu můžete u piva v hospodě ukázat všem. Pokud chcete důkaz o kvalitě fotografií z mobilu, otevřete si naši Galerii fotomobilů a přesvědčte se sami.

GPS navigace

Navigace je užitečný pomocník, její síla by proto neměla být spoutaná s autem, v mobilu získává svobodu a nové způsoby využití. Podobně jako kdysi vymizely speciální autotelefony, možná brzy zhynou i speciální autonavigace. Fyzicky se jim dnešní dotykové smartphony s velkým a jemným displejem velmi podobají.

Klepněte pro větší obrázek
Klasické autonavigace dnes spolehlivě nahradí smartphony

Mít navigaci přímo v mobilu se sebou přináší několik výhod, jednou z nich je A-GPS, která dovede určit polohu rychleji díky BTS triangulaci, tedy na základě základnových stanic mobilní sítě, se kterými telefon komunikuje. Nezapomínejme ani na další aplikace jako je třeba Google Latitude, které přináší do našich mobilů s GPS další funkcionality. Navigace v mobilu převyšuje jednoúčelové přístroje i co se týče vyhledávání zájmových bodů na internetu, suverénně zvládá fotomapy a pomůže vám nejen na silnici, ale i s chůzí ve městě.

Témata článku: , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Drahý mobil, MOBI, Digitální foťák, Herní mobil, Zářný příklad, Křemíkové nebe, Správný klíč, Špatná kvalita, Pokrok, Cedule, Jeskyně, Mobil, EKG, Vodováha, Apple FaceTime, Dík