Recenze GPS pro Nokii 9210: co všechno ještě nevymyslí

K Nokii 9210 můžete připojit kromě digitálního foťáčku také malou GPS, tedy zařízení pro zjištění aktuální polohu pomocí satelitní sítě. K GPS dostanete rovněž dva užitečné programy: mapu Evropy a podrobné mapy měst.

O tom, že k Nokii 9210 a 9210i můžete připojit modul GPS LAM-1, jsme na MobilManii psali již docela dávno. Před týdnem se nám podařilo tuto malou věcičku zapůjčit a otestovat.

Nejprve co najdete v balení: modul GPS, který se připojuje k systémovému konektoru. Je vyřešen šalamounsky tak, že komunikátor lze zároveň nabíjet a zároveň používat infra. V GPS modulu je obsažena interné anténa, jejíž přesnost by měla být podle Nokie zhruba 13 metrů. V balení ale najdete také externí anténu, která má kabel dlouhý zhruba tři metry a ta má přesnost větší - 6 metrů. V externí anténce je magnetka, kterou si můžete připnout třeba na střechu automobilu.

Kromě hardwaru je v balení také potřebný software, a tím je TomTom Route Planner a TomTom CityMaps. První program obsahuje podrobné mapy Evropy včetně Česka, každá mapa má několik úrovní detailů, např. detailní Česko zabere v paměti mego, nejméně detailní mapa pak o více než polovinu méně. Výběr mapy záleží na tom, kolik máte místa a jak přesní chcete při určování polohy být. CityMaps je pak souborem map měst západní Evropy, na střední se zatím nedostalo a kdo ví, zda se dostane. Tent program využijete tedy jen na dovolených.

Instalace programů je velice jednoduchá, stačí nainstalovat SIS soubor s vlastním programem, dále SIS s vybranou mapou, případně více mapami a do třetice SIS s programem, který umožňuje komunikovat s připojenou GPS. Když tohle všechno v počítači máte, můžete vyjít do ulic a hledat sebe sama.

Poznámka: Celý tento balíček stojí deset tisíc korun s daní, což je výborná cena vzhledem k tomu, že samotné programy RoutePlanner a CityMaps stojí zhruba polovinu.

Nuže, pojďme navigovat! Protože v našich zeměpisných šířkách nefunguje program CityMaps, resp. není mapa, testoval jsem GPS na RoutePlanneru. Po spuštění je nutné zapnout GPS v menu GPS a poté se snažit najít vhodné místo mimo budovu (tam totiž GPS signál nepronikne) tak, aby byly „chyceny“ alespoň tři satelity. Pak je možné určit polohu, i když to nebude tak přesném, jako když jich bude fixováno sedm nebo osm (nejvíce se mi podařilo devět). Na informačním displeji vidíte u jednotlivých satelitů nejen sílu „signálu“, ale také jejich směrové umístění (ono kolečko).

V pravé části displeje pak vidíte, na kolik satelitů je GPS fixováno, jakou se zrovna pohybujete rychlostí a jakým směrem. Kromě toho vidíte pozici ve stupních (šířka i délka).


GPS se nechytá, je k dispozici jen jeden satelit.

 
GPS je fixováno a může ukázat polohu na mapě. Na první obrázku je
indikován pohyb 17 km/h (rozjíždím se s autem).

Z informačního pohledu se můžete přepnout do mapy. Pokud GPS najdete polohu, vyznači jí na mapě. Pokud máte dostatečný zoom, mapa nebude orientovaná na sever, ale ve směru vašeho pohybu. Pokud změníte směr, otočí se. Tehdy je vlevo nahoře ukazatel severu. Pokud je zoom ale tak velký, že vidíte např. zároveň Prahu i Brno, sever se automaticky orientuje nahoru a mapa se neotáčí.

 
Naplánovaná cesta: vlevo není aktivní GPS, vpravo je; vidíte ukazatel
severu. Právě jedu autem a směřuji přesně na sever.

 
Naplánovaná cesta z mé vesničky do Brna. --- Momentálně není naplánovaná
žádná cesta.

 
Plánování cesty je velmi prosté. Po zpracování itineráře se zobrazí
vzdálenost cíle.

Pokud si naplánujete nějakou cestu, může vás GPS po ní vést. Pokud sjedete, dá vám to patřičně najevo - šipkou vám ukáže, kam se máte vrátit. Ještě by neškodila funkce automatické optimalizace cesty, třeba se toho dočkáme v další verzi programu.

 
Právě jsem vyjel. --- Ouha, sjel jsem z plánované cesty a program mi
dává jasně najevo, kam se mám vrátit.

 
RoutePlanner lze použít i bez GPS k vyhledávání míst, cest apod.

Na hraní i do terénu

Ačkoliv se LAM-1 nemůže vyrovnat funkcemi opravdové GPS, má jednu výhodu. Stačí nahrát novou verzi programu a můžete mít nové funkce. Kromě toho barevné GPS s tak detailním displejem mají až GPS za nějakých padesát tisíc; na druhou stranu přidávají i hlasový výstup, optimalizaci trasy a další možnosti. Ovšem to je v případě komunikátoru softwarová záležitost a mohlo by být lépe. Za deset tisíc je cena dle mého názoru výborná, navíc GPS je velmi malá a lehká a dostanete na ni malou kapsičku. Doufám jen, že bude kompatibilní s novým komunikátorem, který doufám bude mít GPRS.

Ve zkratce:

  • GPS modul pro Nokii 9210
  • Zapůjčil: Agora Plus
  • Cena: 10 030 Kč s daní
  • Rozměry: 56 x 35 x 19 mm
  • Hmotnost: 30 g
  • Spotřeba: 50 mAh v akci, <1 mAh ve sleep modu
  • Další parametry: 12 kanálů, interní a externí anténa (přesnost 13 a 6 m)
  • Přiložený software: TomTom CityMaps a RoutePlanner
Diskuze (11) Další článek: Invex: Sony Clié na vlastní oči

Témata článku: Nokia, , , , Magnetka, Instalace programů, Softwarová záležitost, Pro +