Regulaci cen roamingu již nikdo nezastaví

Když jsme před dvěma týdny informovali o dalším stupni schvalovacího procesu regulace cen roamingového volání, do jeho definitivního odsouhlasení zbývaly poslední dva kroky. Očekával se silný lobbing ze strany nejsilnějších operátorů i některých zemí, kterým se zdál návrh neadekvátní. Tyto snahy se však neprosadily a zainteresovaní ministři dnes v Lucemburku učinili poslední důležitý krok ke schválení. Posledním formálním krokem je řádné uveřejnění dohod. To protahují zejména překlady nařízení do všech jazyků členských zemí. Komisařka Viviane Redingová, která celý projekt odstartovala, důrazně požádala pověřené orgány, aby své úkoly urychlily. Očekává se, že budou operátoři nuceni „eurotarif“ nabídnout nejpozději do poloviny srpna.

Původně navrhované cenové stropy byly potvrzeny. Ze zemí EU budeme do ČR volat za 13,80 Kč/min a příchozí hovor v zahraničí vyjde na 6,80 Kč/min. To je však pouze první krok, ve dvou dalších ceny klesnou až na konečných 12,10 Kč/min., resp. 5,40 Kč Kč/min.

Nejasno bylo také kolem způsobu zavádění eurotarifu. Rozhodovalo se v zásadě mezi dvěma způsoby: tarif bude zaveden automaticky pro všechny, nebo bude přidán do nabídky operátora a zákazník si jej bude moci zvolit. Nakonec zvítězil kompromis. Od začátku platnosti regulace operátoři eurotarif přidají do své nabídky, zákazníci si jej budou moci zvolit, ale když tak neučiní během dvou měsíců, bude jim přidělen automaticky. Současné roamingové tarify mohou zůstat v nabídce, předpokládá se však, že budou upraveny tak, aby mohly eurotarifu konkurovat.

Zdroj: europa.eu

Diskuze (11) Další článek: Pro fajnšmekry: hliníkový mobil Porsche

Témata článku: , , Lobbing