Road Pilot 100: balíček rychlé navigační pomoci (recenze)

Road Pilot 100 je sada připravená pro navigaci. Obsahuje kapesní počítač Pocket Loox n500 a k tomu navigační program Pocket Navigator 6 pro operační systém Windows Mobile. Stačí zapnout a jet.
Balíček firmy Autolocator, prodávaný pod názvem Road Pilot 100 obsahuje vše, co zájemce o automobilovou navigaci prostřednictvím kapesního počítače potřebuje. Uživatel je rozmazlován do té míry, že stačí, aby kapesní počítač zapojil do autozásuvky, a hned může se vyrazit na cestu. Žádné synchronizování s počítačem a „ládování“ softwaru na kartu nebo do paměti. Všechno funguje po stisku jednoho tlačítka, stejně jako u jednoúčelových navigací.

Zběhlému uživateli stačí k tomu, aby nalezl na mapě cíl cesty, maximálně pět minut po zapnutí stroje, včetně nalezení polohy GPS. Ten, kdo PDA zapne poprvé, asi alespoň zběžně prolistuje rychlý návod, ale po pár minutách bude také schopen vydat se na cestu.


Několik obrazovek programu Pocket Navigator 6

Klíčové vlastnosti

  • Řešení „na klíč“
  • Navigace pro použití v automobilu
  • Výborné pokrytí map
  • Velmi hezké grafické zpracování
  • Možnost plánování trasy a její vedení průjezdními body
  • Možnost vlastního přizpůsobení funkcí programu
  • Možnost vytvoření vlastních oblíbených bodů a jejich uložení
  • Možnost ukládání a poté přehrávání projetých cest
  • Vestavěná počítadla kilometrů (např. pro osobní a firemní účely)
  • Denní a noční režim barev displeje
  • Itinerář trasy

Hlavní nedostatky

  • Trochu nezvyklé a někdy zbytečně komplikované ovládání programu
  • Databáze zájmových bodů v ČR není kompletní
  • Při určitém způsobu zadání vyhledávání není nalezen příslušný zájmový bod, i když je v databázi
  • Nelze hledat zájmové body vzhledem k naplánované trase
  • Při plánování mimo silnici program nenalezl cestu
  • Při plánování ve stavu „off line“ (bez zapnuté GPS) není možné zjistit údaj o čase projetí trasy
  • Při zadání nejrychlejší nebo nejkratší trasy mnohdy nejsou rozdíly, trasy často vedou „poněkud nerozumně". Je nutná jejich optimalizace vkládáním až několika průjezdních bodů
  • I při nastavení na maximum nízká úroveň hlasitosti pokynů
  • V paměti je možno mít pouze jednu uloženou trasu
  • Vyšší cena

Nic víc dalšího není potřeba

Program Pocket Navigator 6, který se stará o navigaci, je produktem firmy MapFactor. Je určen pro kapesní počítače s operačním systémem Windows Mobile verze 2003 nebo novějším nebo pro Windows CE .NET 4.2. Data na přiloženém DVD zabírají přibližně 2,5 GB, proto je nutností patřičně velká paměťová karta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Balení

Při testování jsem používal kapesní počítač Pocket Loox n500, který byl součástí testovaného balíku. Na jeho paměťové kartě s kapacitou 512 MB byly nainstalovány mapy ČR, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska a Slovenska. Tyto mapy z kapacity karty ukrojily zhruba 410 MB.

Na DVD ale jsou i další mapy, pokrývající Andoru, Belgii, Českou republiku, Dánsko, Finsko, Francii, Německo, Maďarsko, Irsko, Itálii, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, San Marino, Slovensko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, část Ruska, Turecko, Vatikán a Velkou Británii.

Uživatel má možnost prostřednictvím PC mapy libovolně kombinovat, mazat nebo znovu dohrávat na paměťovou kartu, omezen je pouze její kapacitou. Není nutné nahrávat mapy celých států, některé velké země jsou rozděleny na menší části. Ty je možné využít v případě, kdy neplánujeme průjezd celou zemí, ale vystačíme jen s nějakou oblastí. Mapy pokrývají pouze síť silnic a tím je určeno i použití celého programu. Cyklisté a turisté zde lesní stezky nebo pěšiny nenajdou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kapesní počítač Pocket Loox z balíčku

Součástí balíčku Road Pilot 100 je kapesní počítač Fujitsu Siemens Pocket Loox n500. Je vybaven vestavěným GPS modulem s dvacetikanálovým přijímačem a citlivým čipem Sirf Star III. To umožňuje kvalitní příjem GPS signálu, PDA svou polohu dokáže lépe analyzovat i za pomoci odražených vln.

Cena, zavřete oči

Celý testovaný balík včetně kapesního počítače a softwaru stojí 19 800 Kč včetně DPH. Na jednu stranu to není málo. Pokud jste počítačově schopní, hardwarovou i softwarovou výbavu si dokážete poskládat levněji. Na druhou stranu jde o kompletní navigační řešení, kde není třeba nic instalovat a konfigurovat. Stačí zapnout a jet. Cena se ale už blíží a v některých ohledech dokonce překračuje ceny jednoúčelových navigací, se kterými je práce přece jen ještě trochu jednodušší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V ceně je i držák s autonabíječkou

Uživatel má v každém případě na výběr, zda se rozhodnout pro předem nainstalovanou kompletní navigační sadu, pro postupný nákup jednotlivých komponent, který může část finančních prostředků ušetřit, anebo pro jednoúčelový navigátor.

Stačí dvě slova: Tele Atlas

Společnost Tele Atlas opanovala trh s mapovými podklady pro softwarové navigátory. Její mapy používají téměř všichni výrobci navigačních programů a v testovaném Pocket Navigatoru se nachází jejich poslední verze.

Mapy obsahují 9 420 000 ulic s popisnými čísly domů, více než 2 230 000 body zájmu, umožňují nadefinování vlastních objektů a také nalezení nejbližších bodů zájmu okolo nějakého místa. Grafika map je fantastická, můžete se na ně dívat v rovině nebo v 3D zobrazení.


Mapy Teleatlas. Na posledním obrázku je poznat, že mapa Slovenska
je ještě bez přírodních útvarů

Ve velkých městech je možné navigovat až do úrovně čísel domů, v menších městech jsou pojmenovány ulice a i v nejmenších vesničkách je znázorněna silniční síť, i když bez uvedení názvu. Tyto informace se týkají západní Evropy včetně České republiky. Pokrytí Slovenska, Maďarska a dalších zemí východní Evropy je přibližně ve stavu, jaký byl v České republice zhruba před rokem nebo ještě dřív.


Článek pokračuje v další kapitole: ovládání, hledání cíle, průjezdní body

Témata článku: , , Nejlevnější varianta, Uživatelský pohled, Bali, Ujetý kilometr, Oblíbený bod, Stejná oblast, Nízká úroveň, Balíček, Jindřichův Hradec, Čas potřebný, Pilot, Služební vozidlo, Benátky, Pomoc, Uložené data