Route 66 a Symbian UIQ: ideální dvojka pro navigaci s mobilem

Dopřejte si kvalitní navigaci v jakémkoli automobilu. Určitě nezabloudíte, pokud budete vybaveni navigačním systémem Route 66 a komunikátorem se Symbianem UIQ. Na velkém displeji budete mít přehled o trase a hlasový výstup vás upozorní na každé odbočení. A nyní již také s podrobnou mapou ČR!
Navigační systém v mobilním telefonu není žádnou novinkou a na stránkách MobilManie jste si již o několika takových produktech mohli přečíst. Pokud si myslíte, že je navigační systém v mobilní telefonu pouze nedotaženým technologickým výstřelkem nebo hračkou, která je v praxi nepoužitelná, velice se mýlíte. Navigace v mobilním telefonu vám dnes může plně nahradit vyspělé navigační systémy známé z automobilů; máte k dispozici podrobné mapy, přehled o trase, její plánování a samozřejmě také navigaci včetně zvukového doprovodu.

A co k navigaci s mobilem potřebujete? Především „chytrý“ mobilní telefon s operačním systémem, dále pak přijímač GPS pro určování aktuální polohy, obslužný program a samozřejmě také nezbytné mapové podklady. Mezi nejpropracovanější programy s širokou nabídkou map je Route 66. O tomto programu jste si již mohli přečíst rozsáhlou recenzi před půl rokem. Tenkrát jsme testovali aplikaci určenou pro chytré telefony s operačním systémem Symbian na platformě Series 60. K dispozici však ještě nebyla mapa České republiky.

   
S navigací se neztratíte

Dnes se podíváme na nejnovější verzi tohoto programu Route 66 Mobile 2006, určenou pro mobilní telefony s operačním systémem Symbian UIQ. Ten používají komunikátory Sony Ericsson řady P. Jistě jste si již sami domysleli, že díky velkému displeji stoupne komfort „mobilní“ navigace o třídu výš. A co víc, k dispozici je už také mapa celé České republiky.

Poznámka: mapa České republiky je nabízena v souhrnné mapě východní Evropy. Podrobně je pokryto, včetně sítě ulic, šest měst: Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Karlovy Vary a Mladá Boleslav. Západní část území je pokryta na úrovni kompletní silniční sítě, bez ulic ve městech. Na mapě jsou uvedeny všechny obce a města. Zbytek území ČR i východní Evropy obsahují pouze hlavní silniční tahy a několik největších měst bez ulic. Pokrytí jednotlivých map najdete zde.

Všechno v jedné krabici

Jak se vůbec kupuje navigační systém do telefonu? Jednoduše, alespoň v případě Route 66. Výrobci je jasné, že pro uživatele musí být instalace i nákup co nejjednodušší, a tak všechno potřebné zabalil do jedné krabice. Chybí jen mobilní telefon.

Jedním ze základních kamenů výbavy je GPS přijímač RoyalTek s podporou Bluetooth. Dále v krabici najdete tři instalační CD s mapami, zvlášť CD s českou hlasovou navigací a manuál. Nechybí samozřejmě ani paměťová karta, v tomto případě Memory Stick Duo Pro s kapacitou 256 MB, adaptér na plnou velikost karet Memory Stick a dokonce malá USB čtečka karet Memory Stick Duo. Výrobce myslel i na to, jak telefon připevnit v automobilu a tak připravil i držák telefonu se dvěma nástavci. Samozřejmostí je také adaptér pro napájení GPS modulu ze zásuvky v automobilu. Milým doplňkem je i šňůrka pro zavěšení GPS přijímače na krk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
GPS modul • držáky telefonu • paměťová karta s adaptérem a USB čtečkou • šňůrka na krk

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v držáku • CD s mapami

Přiložený GPS modul RoyalTek je vysoce citlivý dvanáctikanálový přijímač s přesností určení pozice na 10 metrů. Pracuje s obnovovací frekvencí 100 ms a s telefonem komunikuje prostřednictvím bezdrátové technologie Bluetooth. Má rozměry 70 × 42 × 23 mm a hmotnost 60 g. Obsahuje lithium-iontový akumulátor, který zabezpečuje výdrž až sedm hodin.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
GPS přijímač je docela malý • prokluzu brání pryžové nožky • akumulátor je výměnný • připojení k napájení

Abyste mohli navigační systém Route 66 Mobile 2006 pro Symbian UIQ používat, potřebujete mobilní telefon s operačním systémem Symbian v7.0 a výše s uživatelským rozhraním UIQ v2.0 a vyšší. Telefon musí podporovat bezdrátovou komunikaci Bluetooth a musí mít volný slot pro paměťovou kartu. Těmto požadavkům vyhovují telefony Sony Ericsson P900 nebo P910i.

Sony Ericsson P900 Sony Ericsson P910i

Do auta s ní

Navigační systém najde uplatnění téměř výhradně v automobilu. Navigaci v mobilu si s sebou můžete ale brát s sebou i na výlety pěší, popřípadě i cyklistické či na motocyklu. Vyřešit však musíte uchycení telefonu a GPS přijímače a také jejich napájení. Oba přístroje jsou sice vybaveny akumulátory, ale navigace je na odběr energie poměrně náročná.

Instalace sady do automobilu je velmi snadná. Držák telefonu můžete nasadit na jeden z adaptérů – jeden se přichytává přísavkou a má pružné rameno umožňující optimální nastavení polohy telefonu, druhý je určen pro přichycení v mřížce ventilace. Držák s přísavkou je však ideální – připevnit jej můžete na přední sklo a telefon si nastavit do optimální polohy nalevo od volantu, kde nepřekáží a přitom je pěkně na očích. Přísavka je velmi pevná, i poměrně těžký komunikátor Sony Ericsson s jistotou udrží. K dispozici je i základna pro přísavku, kterou můžete nalepit například i na přístrojovou desku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Připevnění telefonu nalevo od volantu je zřejmě nejpraktičtější • na displej lze dosáhnout i z volantu

Přijímač GPS je vhodné umístit pod čelní sklo, odkud je dobře přístupný nebi a tedy i satelitům potřebným k určení polohy. I když zde bude jen volně ložený, v zatáčkách bude držet na svém místě. Postarají se o to čtyři pryžové nožky. Přijímač je vhodné připojit k adaptéru a napájení. Je však poněkud nepříjemné, že pak kabel překáží na středovém tunelu.

Klepněte pro větší obrázek 
GPS modul má své místo za předním sklem

Výhodou navigace v mobilu je tedy snadná a rychlá montáž / demontáž a s tím související možnost přenosu mezi více automobily. Navigaci tak můžete používat například ve služebním i soukromém voze.

Než vyrazíte

Před prvním použitím je vhodné nabít akumulátor GPS přijámače. Nabíjení je indikováno žlutou diodou. Zeleně se pak dioda rozsvítí při zapnutí přístroje. Jakmile začne dioda poblikávat, našel GPS přijímač dostatek družic pro přesné určení polohy. O propojení s telefonem prostřednictvím Bluetooth se nemusíte starat.

Při nákupu balíku u českého zastoupení dostanete na paměťové kartě již nachystanou aplikaci Route 66 s mapou východní Evropy (zahrnuje ČR) a hlasovou navigací v češtině. Kartu stačí zastrčit do telefonu a v nabídce aplikací se hned objeví ikona programu. Při jeho prvním spuštění jej budete muset aktivovat produktovým a aktivačním klíčem. Není to nic složitého, do připraveného pole jen doplníte příslušný kód.

 
Při prvním startu aplikace si vyberete jazyk a následně musíte program aktivovat

Pokud chcete změnit mapu nebo jazyk navigačního programu, vložíte paměťovou kartu do přiložené čtečky a připojíte do USB konektoru počítače. Následně vložíte instalační CD do mechaniky a necháte se vést přehledným průvodcem, který vám dá vybrat z dostupných jazykových variant a map.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výběr jazyka • výběr map • průběh nahrávání do paměti


V druhé kapitole
si ukážeme, jak se s navigačním systémem pracuje.

Témata článku: , , , Sony Ericsson P900, Sony Ericsson P910i, Nízká hlasitost, Pro +, Dvojka, Mobil, Rout, MOBI, Optimální nastavení, Příslušný kód, Symbian UIQ, Idea, Přehledný průvodce