Route 66 Mobile 7: testík na Symbianu třetí edice

Nejdůležitější novinkou navigace Route 66 Mobile 7 je funkčnost na mobilních telefonech s třetí verzí Symbianu S60. Program jsme vyzkoušeli na telefonu Nokia E61 s velkým displejem.
Route 66 Mobile 7 je navigační program – software pro chytré mobilní telefony s operačním systémem Symbian. Data jsou uložena na paměťové kartě, telefon se tak při navigaci nepotřebuje připojovat k internetu. Testovali jsme novou verzi, která pracuje i na Symbianu S60 3rd Edition.

Funkčně zůstal program naprosto totožný s verzí pro druhou generaci S60. Stejné je i grafické rozložení informací na displeji a ovládání menu. Na Nokii E61 ale vypadá prostředí programu lépe už jen proto, že je k dispozici velké rozlišení 320 × 240 bodů. Stejné používají i běžné přenosné navigační přístroje (např. TomTom One) a bohatě dostačuje. Mobily jako E60 nebo N80 mají rozlišení ještě větší, nicméně fyzické rozměry displeje jsou menší a tudíž je zobrazení podstatně jemnější a detailnější.

 
Navigace s Route 66

Raději má jiné displeje

Na Nokii E61 je vidět, že Route 66 je program určený pro displeje orientované na výšku. Velkou část plochy totiž zabírá spodní informační pruh, kde se nachází ukazatel směru příští odbočky a vzdálenost k ní, dále aktuální čas, vzdálenost k cíli a předpokládaná doba jízdy. Společně s názvy ulic, na které se nacházíte a na kterou máte odbočit, zabírá tento pruh dost místa a tento prostor samozřejmě chybí mapě. Můžete zrušit informační pruh, ovšem pak neuvidíte typ odbočky atd. Ideální by bylo umístit na E61 stavové informace buď vpravo vedle mapy, případně je zobrazit přes mapu – podobně jako to má třeba Navicore.

 
Příliš široký pruh na Nokii E61 • pohled bez informačního pruhu

Z funkcí, které konkurenční programy mají, mi u Route 66 chybí zejména zobrazení rychlosti ve stavovém řádku, dále pak možnost zobrazit pouze schéma s odbočkami, bez mapy. Stará verze to uměla, nová nikoli. Je to lepší z hlediska bezpečnosti, protože zobrazená mapa neustále přitahuje vaši pozornost. Naopak oceňuji možnost zobrazit nadmořskou výšku, která sice není vidět na mapě, ale jen v módu Informace GPS. Stále je to ale lepší než u Navicore nebo TomTomu, které tyto informace neumí vůbec. V režimu GPS je pak vidět i aktuální rychlost.

 Zná i nadmořskou výšku

Už jen kousek, ale chybí

Mapové podklady Route Mobile 7 zůstávají stejné jako dříve. Za půl roku se zkrátka nic nezměnilo a Morava a východní Čechy jsou stále pokryty velmi špatně. Najdete zde sice perfektně zpracovaná města jako Brno, kde jsou i čísla ulic, ale jinak jsou tu jen silnice první třídy a dálnice, chybí celé vesnice či malá města, silnice druhé a třetí třídy.

    
Route 66 je připraven pro telefony se svislým displejem

Mapy pro Route 66 dodává Navteq, který má Česko stále zpracované daleko hůře než Tele Atlas. Mapy tohoto konkurenčního výrobce používá třeba TomTom nebo Navicore. Západní Evropu má ale Navteq stejně kvalitní, ne-li lepší, takže pokud se nehodláte navigovat po naší republice, je Route 66 Mobile dobrou volbou.

Tip: Přečtěte si podrobný test navigace Route 66 Mobile 7


Nabídky programu

Balíčky a ceny

Route 66 v plné verzi, tj. paměťová karta 512 MB, mapy Evropy včetně ČR, držák a GPS, stojí 13 078 Kč včetně DPH. Za totožný balíček, ovšem jen s mapou ČR a zemí jako Slovensko či Polsko, zaplatíte 9 508 Kč. Program bez jakéhokoli dalšího hardwaru pak stojí 5 938 Kč s mapou celé Evropy, resp. 3 558 Kč s mapou ČR a okolních států.

Pro Symbian S60 třetí edice ale nyní existuje výhodnější nabídka, program Navicore, která má i lepší pokrytí Česka. Balíček s GPS Nokia stojí necelých pět tisíc, tedy skoro polovinu toho, co Route 66 se srovnatelnými mapami.

Zdroj: Digital Media

Váš názor Další článek: Siemens Gigaset SL560: mobil s Bluetooth pro pevné linky

Témata článku: , , Nokia E61, Nokia E61i, Rout, EDI, Mobil, Edice, Test, Konkurenční výrobce, MOBI