Skutečná revoluce: přichází dokonalé 3D letecké mapy

3D mapy se ukazují jako další stupeň ve vývoji elektronických map. Z CESu jsme vám přinesli ukázku, jak vytváří své 3D mapy společnost Navteq. Mapovací vozidlo zde disponuje vyjma kamer i laserovým snímačem, který měří vzdálenost od předmětů. Automatický systém pak vytváří prostorovou 3D mapu, která se v budoucnu objeví v automobilových navigacích.

Společnosti Saab Technology a C3 ale vytváří ještě zajímavější leteckou 3D mapu. Její praktickou ukázku na chystaném telefonu Sony Ericsson Xperia X10 si prohlédněte na následujícím videu.

Že vám něco nesedí? Povšimněte si, jak zůstává 3D zachováno z různých úhlů a přiblížení. Mapa se tedy neskládá z předrenderovaných obrázků, jde o plnohodnotný model města. Jak ale vzniká? Nejprve se sbírají fotografie pomocí soustavy přesně kalibrovaných fotoaparátů umístěné na běžných letadlech. Důmyslný algoritmus je pak schopen vypočíst z více překrývajících se snímků přesnou výšku každého pixelu. Díky znalosti přesné polohy pak lze zcela automaticky vytvořit celý 3D model města.


Náhled 3D mapy města

Vykreslení pak probíhá opačně: nejprve se sestaví pomocí trojúhelníků drátový model, který se na základě úhlu pohledu pokryje texturou. Jde tedy skutečně o plnohodnotný 3D model města a výsledky vypadají neuvěřitelně. V současné době nabízí společnost Ericsson Labs své vlastní API pro využití těchto mapových 3D modelů pro platformy Java ME a Android.


Na základě leteckých snímků se vytvoří model města

Velmi doporučuji ukázky na stránkách C3. Stále nemohu uvěřit, že nejde o skutečné záběry z letadla. Pokud nevěříte ani vy, pusťte si ukázku Miami a všimněte si, že se například vlny nehýbají a město nežije. Tvůrci navíc ujišťují, že techniku pro pořízení snímků lze přichytit na běžná letadla a hledají letecké společnosti po celém světě, které by se na projektu 3D mapování podílely. I to je příslibem velmi rychlého pokrytí dalších míst.

Poznámka na závěr: snaha Googlu o vytváření jednotlivých 3D modelů budov nadšenci z celého světa (Building Maker) nyní vypadá přinejmenším úsměvně.

Diskuze (19) Další článek: První obrázky nového Symbianu. Těšme se za rok

Témata článku: , Sony Ericsson Xperia X10, Let, Dok, Rychlé pokrytí, Revoluce, Automatický systém