SmartCom Navigator: pro Symbian to nejlepší

SmartCom Navigator je aplikace pro turistickou navigaci s mobilními telefony na platformě Symbian. Nejdůležitější výhodou je rychlost i na slabších zařízeních.

Pokud vlastníte telefon s operačním systémem Symbian (S60 nebo UIQ), máte na výběr z mnoha navigačních programů, ať již pro automobil nebo do přírody. Preferujete-li spíše druhou možnost, nelze než doporučit program SmartCom Navigator. V oblasti turistických navigačních programů patří k tomu nejlepšímu na současném trhu; a nic na tom nemění ani fakt, že se již aplikace nevyvíjí.

  
Mapa na displeji symbianového mobilu se SmartCom Navigator

Klíčové vlastnosti

  • Vysoká rychlost a stabilita programu
  • Možnost vytvářet vlastní mapové podklady
  • Kompatibilita s mapami pro OziExplorer
  • Program je kompletně v češtině
  • Intuitivní ovládání
  • Rozumná cena

Hlavní nedostatky

  • Vývoj programu je již ukončen
  • Nepříliš široké možnosti nastavení

SmartCom Navigator toho nabídne velmi mnoho, pojďme si tedy všechny funkce postupně představit. Pod první ikonou v nabídce se nachází možnost nechat se navigovat na určité místo. Tím může být libovolný bod na mapě, položka z databáze uložených bodů, případně se můžete nechat navádět po zvolené trase. Ta může být předem připravená na počítači nebo navržená přímo v telefonu.


Podoba nabídek

Editor tras si mě získal svou jednoduchostí. Můžete přidávat a odebírat jednotlivé body, podle kterých se trasa generuje. Program průběžně počítá délku aktuální trasy. Trasu lze samozřejmě uložit, nahrát z paměti přístroje, případně také upravit průjezdní body. Když přidáváte nové průjezdní body, aplikace se snaží navrhnout trasu tak, aby její celková délka byla minimální.

 
Při plánování trasy

Po dokončení trasy se můžete rovnou nechat navigovat. Tady mám ale k aplikaci drobnou výtku: než se trasa načte, trvá to relativně dlouho i pro krátkou trasu s málo průjezdními body.

Blesková rychlost při práci s mapami

Máte-li v přístroji nahrané mapy – s jejich tvorbou pomůže program ogf2tool pro PC – můžete si je samozřejmě prohlížet. Sem směřuje jedna z mých největších pochval, neboť překreslování a zaostřování map při změně měřítka je doslova bleskové. Přestože můj telefon Sony Ericsson M600i rozhodně nepatří k výkonným zařízením, práce s programem je skutečně svižná.

Velmi jsem ocenil možnost kdykoliv si nechat zobrazit mapu ve skutečné velikosti, tedy bez jakéhokoli přiblížení či oddálení. Uvítal bych ale, kdyby přímo v aplikaci byla možnost napevno nastavit různé stupně přiblížení a mezi těmi poté přepínat. Takto se musíte ke každému přiblížení mimo originální velikost buď proklikat, nebo protočit kolečkem Jog Dial. Není to úplně nepohodlné, ani to netrvá dlouho, ale mohlo to být ještě o něco lepší.

Dobře funguje také posun mapy pouze pomocí prstů, s trochou cviku to brzy zvládnete velmi rychle. Tlačítka pro ovládání zoomu ale mohla být klidně o něco větší, aby se dala lépe ovládat bez pera. Na mapě si také můžete nechat zobrazit libovolný bod z databáze waypointů. Práce s mapami je jednoduchá, můžete si vybrat aktuální mapu, nechat si zjistit mapy uložené na paměťové kartě, případně si stáhnout mapy z internetu. Nalezneme zde také volbu, zda zobrazovat trasy a body cesty.

 
Nabídka pro práci s mapou

Můžete také odeslat svou pozici pomocí SMS, tady mi ale vadí, že aplikace neumí vybrat číslo z telefonního seznamu. Číslo si musíte buď pamatovat, nebo použít volby kopírovat a vložit.

Méně podrobné nastavení

Aplikaci nechybí dostatečné možnosti nastavení, vypisovat zde všechny položky nemá smysl, doporučuji se spíše podívat na obrázky. Ocenil bych ale mnohem více než jen možnosti nastavení různých barev – například ovlivnit informace, které aplikace zobrazuje. Tyto údaje totiž nikde v aplikaci nenastavíte, musí stačit, co a kde určil výrobce. Pro mě je to asi největší nevýhoda, určitě ne každému vyhovuje přesně to zobrazení, jaké aplikace nabízí.


Možnosti nastavení aplikace

Oceňuji také funkce skryté pod položkou Extra. Zde si můžete nechat zobrazit seznam satelitů, ke kterým je váš GPS modul připojen, stejně jako sílu signálu u každého z nich. Dozvíte se aktuální souřadnice, kurs, nadmořskou výšku, čas, aktuální, průměrnou a maximální rychlost a také délku aktuálního výletu.

  
Nabídka Extras • informace o satelitech, poloze a další údaje

Zajímavou vlastností je přehrávač tras, který na mapě umí zobrazit trasu uloženou v paměti přístroje. Sám jsem tuto možnost nikdy nevyužil, oceňuji ale, že lze nastavit rychlost, jakou se trasa přehrává. Nachází se zde také možnost upravit aktuální trasu a body cesty, k tomuto umístění ale mám zásadní výhradu. Podobnou volbu bych totiž rád viděl přímo v nabídce, například místo možnosti Vyhledat pozici, která mi přijde relativně nedůležitá, a mnohem více bych si ji dovedl představit v nabídce prohlížení mapy.

 
Uložené trasy a jejich přehrávání

Není zadarmo

Aplikace SmartCom Navigator si mě ale jednoznačně získala a rozhodně bych si ji pořídil znovu. Výrobce si dal na jejím zpracování záležet. Většina námitek, které jsem v článku zmínil a na které jsem přišel během svého přibližně ročního používání aplikace, jsou spíše detaily, na které se dá snadno a rychle zvyknout. Pro někoho však může být překážkou cena 25 dolarů (540 Kč).

Diskuze (23) Další článek: Trendy v mobilních technologiích pro rok 2009

Témata článku: , , Sony Ericsson M600i, Největší nevýhoda, Vysoká rychlost, Pro +, Uložená databáze, SMA, Celková délka, Kurs, Originální velikost, Určité místo