Sony GPS: navigátor do batůžku fotografa (test)

Zařízení Sony GPS-CS1 není navigace v pravém slova smyslu. Slouží výhradně fotografům k zachycení míst, kde pořídili snímky. Jak se s přístrojem pracuje, jak je citlivý, jaké jsou jeho výhody a nedostatky? Interaktivní mapy!
Kapitoly článku

Sony GPS-CS1 je GPS přijímač pro fotografy, který automaticky zaznamenává zjištěnou polohu do vnitřní paměti. Doma, při zpracování snímků, pak lze snadno zeměpisné souřadnice přiřadit fotografiím, a ty pak prohlížet na mapě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony GPS-C1: navigační zařízení pro fotografy

Klíčové vlastnosti

  • kompaktní konstrukce
  • jednoduchost použití
  • dostatečná výdrž na jednu baterii AA
  • k původnímu účelu dostatečná kapacita paměti
  • výstup ve standardním formátu NMEA
  • software pro zpracování v ceně

Hlavní nedostatky

  • vyšší cena
  • přístroj není odolný proti vodě
  • méně praktický způsob upevnění
  • slabá citlivost vestavěného GPS přijímače
  • GPS Image Tracker ke snímkům neukládá nadmořskou výšku
  • Picture Motion Browser neumí vytvořit prezentaci s geografickými daty

Zařízení, které jsem testoval, se plným jménem nazývá Sony GPS-CS1. V České republice se ale prodává verze GPS-CS1KA, která se liší příslušenstvím. V balení je oproti testovanému modelu navíc pouzdro a na cédéčku se nenachází pouze aktualizace správce snímků Sony Picture Browser, ale rovnou instalace celého programu. Přístroj je pak plně použitelný i pro uživatele fotoaparátů jiných značek než Sony.


Oficiální fotografie

Třináct hodin na jednu tužkovou baterii

Sony GPS-CS1 po technické stránce tvoří přijímač GPS, paměť a elektronika mezi tím, která se stará o ukládání zachycených dat. Je to automatický záznamník polohy. Tuto funkci sice zastane každý turistický GPS navigátor, ale Sony má výhodu v jednoduchosti. Stačí přístroj zapnout, o nic víc se uživatel nemusí starat.

Kvádr s téměř trojúhelníkovou podstavou má rozměry 87 × 36 × 36 mm. Bez baterie váží 55 g. Rozměry bych si dokázal představit i menší, stejně tak i hmotnost. GPS záznamník se ale ani tak příliš nepronese. Má také moc pěkný, ale zároveň nepopsatelný design, takže v tomto ohledu se odkážu na obrázky. Design ale není moc praktický. Přístroj se nedá položit tak, aby anténou směřoval nahoru, vždy přepadne na jednu stranu.

Klepněte pro větší obrázek
Anténa nezůstane směrem nahoru

Z jedné strany se pod výklopnou krytku vejde jedna baterie nebo akumulátor formátu AA (tužkovka). S ním GPS-CS1 podle oficiálních specifikací vydrží zaznamenávat polohu 10 hodin (baterie Sony) nebo 14 hodin (akumulátor Sony). Já jsem při testu používal nový a dobře zformovaný NiMH akumulátor GP s kapacitou 2 300 mAh. S ním se zařízení vypnulo po třinácti hodinách a sedmi minutách.

Klepněte pro větší obrázek
Baterie v těle přístroje (a možnost porovnání velikosti)

Tato výdrž je poměrně dobrá. I když Sony nemá ve srovnání s běžnými turistickými navigacemi displej, zase ji pohání jen jedna tužková baterie. Na výdrž má jinak vliv poměr mezi hledáním signálu a zaznamenáváním. Hledání je totiž energeticky více náročné.

Paměť stačí na měsíc

Pod pryžovou krytkou na straně blízko ouška se skrývá konektor miniUSB. Běžným USB kabelem se Sony propojí s počítačem, kde se ukáže jako další pevný disk. I když Sony dodává vlastní ovládací program pro stahování GPS záznamů, lze s nimi pracovat i prostřednictvím běžného správce souborů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krytka pro USB konektor

Jediným ovládacím prvkem je tlačítko. Delší podržení funguje jako vypínač, kratším stisknutím v zapnutém stavu lze zjistit stav baterie. Podle barvy a způsobu blikání kontrolky se dá přibližně odhadnout zbývající část energie v baterii. Druhá kontrolka dokáže sdělit, že paměť je plná, a poslední prozradí stav GPS přijímače. Když během dvou sekund blikne jen jednou, pomalu, tak zaznamenává polohu. Při dvou bliknutí se teprve chytá k satelitům.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní vypínač a zároveň jediné ovládací tlačítko

Vnitřní paměť má kapacitu 31 MB. V době gigabajtových flashových modulů se to zdá být málo, ale jen považte: na túře dlouhé 34 km (pět autem, zbytek pěšky) spotřeboval záznamník jen 270 kB paměti. Vzhledem ke způsobu zaznamenávání v intervalu 15 s by ale bylo vhodnější počítat kapacitu vzhledem k času, a v tomto případě šlo o rovných šest hodin. Takže celá kapacita by stačila na 688 hodin záznamu, což je téměř celý měsíc. Paměť lze jinak vymazat i bez počítače – zapíchnutím tenkého předmětu do otvoru Clear.

Když už jsme u vnitřní elektroniky, pak vězte, že vestavěný GPS přijímač je dvanáctikanálový.


Článek pokračuje v další kapitole: měření citlivosti, interaktivní mapy

Témata článku: Sony, , , , Otevřené prostředí, Tužková baterie, Původní účel, Dobrý výhled, Časové pásmo, Test, Louka, F +, Foto, Fotograf, Son, Dostatečná výdrž, Dostatečná kapacita