Souboj map: Je lepší Seznam, Google, nebo Bing?

Autoři webových map svá dítka neustále zlepšují, přidávají funkce a často zbytečné speciality. Kdo z nich ale správně zobrazí českou vesnici?

Tuzemský Seznam to nemá mezi českými geeky vůbec jednoduché. Posmívají se jeho vyhledávači, širokým obloukem se vyhýbají jeho pošťákovi a považují jej spíše za portál pro ty technicky méně zdatné – naše rodiče, babičky a další počítačem příliš nepolíbené.

Jedna služba se však tomuto pohledu výrazně vymyká. Jsou to samozřejmě Mapy.cz, které se před pár týdny dočkaly veřejné betaverze se spoustou novinek. I ti největší odpůrci vyhledávače s psíkem v logu jeho mapy přinejmenším respektují a většina pak používá.

Jenže jak posoudit, které mapy jsou opravdu nejlepší? Jeden je potřebuje k navigaci ve voze, jiný se do nich podívá pouze před sobotním výletem. Pro někoho je důležitý kartografický jazyk – tedy způsob, jakým jsou vykreslené prvky mapy, pro jiného rozsah databáze s body zájmu, ať už to je bankomat, restaurace či třeba čerpací stanice.

Dnes vás určitě nebudu přesvědčovat, která mapa je lepší, poněvadž to z výše zmíněného není vůbec snadné určit. Namísto toho vám nabídnu několik charakteristických snímků mapových služeb a vy se sami rozhodněte, kdo je tu jasný vítěz. Poté nezapomeňte hlasovat v anketě.

Mapa

Každá velká mapová služba zobrazí v relativně vysoké kvalitě Prahu. Jenže jak si poradí s malou obcí? Od mapové služby chceme přeci především to, aby nás provedla neznámým krajem. Tím může být třeba město s 10 727 obyvateli – Humpolec na půli cesty mezi Prahou a Brnem. Jak jej mapy zobrazí?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Silniční mapa Humpolce – Mapy.cz, Mapy Google, Bing Maps, Here, Openstreetmap.org

České Mapy.cz bodují zejména tuzemským kartografickým jazykem. Objekty na mapě tedy mají tradiční tvar a barvu, na kterou jsme zvyklí desítky let z tuzemských autoatlasů. V mapách světové provenience je naopak vždy kladen největší důraz na silniční komunikaci. Vše ostatní včetně vykreslení budov už není tak důležité. Proto mapy Here a Bing vypadají na první pohled tak prostě. Google se nachází kdesi uprostřed.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Letecký snímek centra Humpolce – Mapy.cz, Mapy Google, Bing Maps, Here

Bing Maps a Here sice mají relativně dobré letecké/satelitní snímky Prahy, stačí však zamířit pár kilometrů mimo metropoli a je konec. Na venkově má tedy smysl pouze Google a Mapy.cz, které mají zároveň šikmé snímky. Ty má v některých městech sice i Google, nezobrazuje je ale v nové verzi map. V Humpolci je však nemá ani ve starých mapách.

Body zájmu

Na elektronickou mapu však nemusíme pouze koukat, ale můžeme v ní hledat i místa. Takto to dopadne, když se v Humpolci pokusím vyhledat restaurace. Opět zopakuji, že považuji za naprostou samozřejmost, že nějaká restaurační zařízení najdou všechny mapy v Praze, ale jak si poradí s malým městem?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyhledání restaurací v Humpolci – Mapy.cz, Mapy Google, Bing Maps, Here

Zatímco Seznam našel devět restaurací, Google deset, Bing ani jednu a Here kupodivu ještě o několik více. Najít restauraci ale nestačí. Co o jedné z nich každá z map vlastně ví?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Informace o místě v Humpolci: Mapy.cz, Mapy Google, Here

Vybral jsem zcela náhodně restauraci Černý kůň přímo v centru. Mapy.cz mají štěstí, restaurace je totiž v katalogu Firmy.cz, takže nechybí otevírací doba a kontakt. Google nabídne generickou stránku podniku na G+ s několika českými recenzemi a webovou adresu. Další informace chybí. Nejméně informací zobrazí Here – pouze adresu, WWW a telefon.

Turistika

Češi jsou národem turistů a cyklistů. Česká republika má nejrozvinutější síť turistického značení, kterému z historických důvodů konkuruje pouze Slovensko a některé alpské země. Není se tedy čemu divit, že se Češi zpravidla také dobře vyznají v topografické mapě a od dobré mapy očekávají co nejvyšší přesnost a důraz na detail. Tento kulturní rozdíl ve vnímání map způsobuje, že mají v této oblasti Mapy.cz poměrně unikátní pozici a v turistické vrstvě dosahují zdaleka nejvyššího detailu. Není to proto, že by to snad konkurence neuměla, ale spíše proto, že v zahraničí po něčem podobném není ani hlad.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lipnice nad Sázavou: turistické/topografické Mapy.cz, Mapy Google, Bing Maps, Here, Openstreetmap.org

Vyhledání trasy

Další schopností moderních map by mělo být nalezení trasy mezi dvěma místy. Pochopitelně nebudu hledat trasu ve velkém krajském městě, ale spojnici čísla popisného v horské pohraniční vesničce a naší redakcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Trasa Orličky 131 – Jakubská 5, Brno – Mapy.cz, Mapy Google, Bing Maps, Here

Jakubskou 5 v Brně samozřejmě našly všechny služby, Orličky 131 však pouze Seznam a Google. V tomto směru mě zklamaly mapy Here, které se zaštiťují kvalitními daty pro automobilovou navigaci.

Mapy.cz jako bonus nabízejí uložení trasy do formátů KML, GPX a souboru pro navigace Magellan. Nakonec zobrazí i výškový profil trasy, což se hodí při hledání trasy pro cyklistiku a pěší výlet. Google naopak zobrazí naráz několik možností, mezi kterými si můžete vybrat. Všechny služby umějí ruční úpravu trasy – stačí myší přetáhnout libovolný bod na nalezené cestě. Mapy.cz pak jako jediné zvládnou i ruční měření trasy. Umí to i Google, ale jen ve staré verzi.

Speciality Openstreetmap.org

Každá z mapových služeb nabízí nějakou specialitu. Dříve jich měl nejvíce Google, zatímco ostatní jen paběrkovali, časy se ale mění a každý chce něčím zaujmout. Začnu pěkně odzadu. Specialitou Openstreetmap.org je její komunitní rozměr – mapu tvoří sami uživatelé a služba má mnoho různých verzí. Vektorovou databázi Openstreetmap.org tedy může každý vzít a vykreslit různým způsobem. Některé weby se tedy specializují na OSM mapu pro cyklisty, lyžaře, hráče geocachingu apod. V tomto článku jsem ale s ostatními srovnával mapu v té podobě, jak ji najdete na oficiálním webu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I takto může vypadat OSM – MTBmap.cz a Izometrická 3D mapa ČR

Speciality Here.com

Specialitou map Here byl detailní 3D model několika světových měst včetně Prahy. Jenže z toho jsme se posadili na zadek před několika lety. Dnes podobné mapy zpracovává i Microsoft, Google a také český Seznam. Kompletní Prahu má ale zatím stále jen portál Here.

Klepněte pro větší obrázek
3D model Prahy v mapách Here

Speciality Bing Maps? V Česku skoro žádné

Bing Maps jako první nabídly funkci Bird's eye – ptačí pohled, tedy šikmé snímky. Později se však přidal i Google a u nás má největší pokrytí Seznam. Google ke všemu z nepochopitelných důvodů nezobrazuje vysoce detailní šikmé snímky v nových webových mapách. Musíte se přepnout do staré verze. Zvláštní přístup. Ale zpět k Bingu – z pohledu českého surfaře nic moc nenabízí. Nemá zde ani 3D mapy, ani Streetside, tedy odpověď na Street View. Jednou z mála specialit jsou tak snad jen plány obchodních galerií a hypermarketů ve velkých městech (hlavně Praha a Brno).

Klepněte pro větší obrázek
A přece jedna specialita – plány obchodních galerií

Speciality map od Googlu

Hlavní specialitou Googlu v Česku je nesporně Street View, to má totiž plošné pokrytí. Chybí jen některé okresní cesty a zapadlé uličky měst. Google také jako jediný nabízí terénní model Earth a uživatelské sférické panoramatické snímky nahrané z mobilu, které oceníte tam, kam nedojelo auto Street View. Také nesmím zapomenout na podporu vyhledávání spojů MHD v některých městech. Tuto funkci však postupně nabízí i Seznam.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detailní terénní/výškový model Earth vykreslený pomocí WebGL a povedený sférický panoramatický snímek od fotografa, který navštívil vrchol Sněžky – Street View tam už nemusí

Speciality Mapy.cz

Seznam jako specialitu může nabídnout plošné turistické mapy, experimentální 3D mapy v několika městech a vlastní „Street View“ jménem Panorama. Fotografická kvalita sice zatím není příliš dobrá, nicméně i první generace snímků od Googlu nestála za nic. Stejně tak pokrytí zatím není celorepublikové, Seznam ale projel i místa, kde Google zatím nebyl – vyjel třeba i na vrchol Pradědu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Turistická mapa a zatím jen experimentální 3D model několika měst – zde Brna

Jenže co z toho všeho je vlastně nejdůležitější? To je nadmíru individuální a každý z vás jistě bude mít trošku jiné priority. Pro jednoho je klíčová turistická mapa, druhý však byl na výletě naposledy na základní škole a zajímá jej spíše autonavigace.

Jaké mapy jsou tedy podle vás opravdu nejlepší? Hlasujte v anketě a pochlubte se se svým názorem v diskuzi pod článkem.

Diskuze (23) Další článek: Huawei Ascend P7 naživo: výbava, styl, emoce [video]

Témata článku: Google, Microsoft, , , , Výškový profil, Turistika, Souboj, Jasný vítěz, Seznam, Letecký snímek, Největší důraz, Turistická mapa, Humpolec, Nepochopitelný důvod, Otevírací doba, Mapová služba, Oficiální web, Panoramatický snímek, Mapa Here, Praděd, Hyper-V, Google +, Restaurační zařízení, Český seznam