Sunnysoft NaviPack Office: James Bond by záviděl (recenze)

Snad každý obdivovatel kapesních počítačů se při pohledu na iPaq hw6915 zachvěje. Dostane-li se vám však tento stroj do rukou v plné výbavě, včetně navigačního softwaru, handsfree sady a dalšího příslušenství, bude se vám chtít zavřít kancelář, nastartovat silné auto a pustit se do velkého adrenalinového dobrodružství.
Kapitoly článku

Čtverec nebo obdélník?

Zmenšený displej bude asi hlavním předmětem sporů zastánců klasických kapesních počítačů a těch, kteří upřednostní namísto větší obrazovky tlačítkovou klávesnici.

Při telefonování nebo navigaci mi menší plocha displeje nevadila. Pokud ale často využíváte kancelářské aplikace, zmenšení pracovní plochy je nepříjemné. Zvlášť v okamžiku, kdy použijete softwarovou klávesnici.


Pocket Excel a Pocket Word v různých režimech softwarové klávesnice

Telefon nebo navigace

Telefonovat za jízdy se nemá. Na tom se shodne většina řidičů a také bodový zákon má držení telefonu za jízdy peprně ošetřené. Pokud ale vlastníte handsfree, jste z obliga. Můžete volat dle libosti i při řízení.

Součástí testované sady je mimo masivního držáku s přísavkou na sklo nebo s možností upevnění v interiéru vozu také handsfree sada firmy Brodit . K jejímu napájení slouží dvanáctivoltová zásuvka vozu, po připojení handsfree se současně dobíjí i PDA. Hlasitost reproduktoru je víc než dostatečná a dá se regulovat přímo klávesou na PDA.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Při instalaci musíte pouze najít nejlepší místo pro umístění mikrofonu a někam vhodně skrýt jeho kabel. Pak už budete volat přesně podle předpisů. Já jsem měl používání ztíženo o počateční test zručnosti. Po připojení do autozásuvky handsfree nepracovalo. Následovala malá rozborka a zjištění, že v zástrčce je prasklá pojistka. Jelikož sada zřejmě cestuje po mnoha redakcích, kde mohlo dojít k poškození, předpokládám, že u nového zařízení se s něčím podobným nesetkáte. Po malé opravě jsem si už jen užíval pohodového telefonování za volantem bez nejmenších výhrad.

S ohledem na používání navigace mě také zajímalo, jestli se telefon a iGo budou vzájemně tolerovat. Žádné překvapení se ale nekonalo. Z PDA se při i aktivní navigaci stává v okamžiku příchozího hovoru telefon. Stisknutím tlačítka se zeleným telefonkem se minimalizuje navigační program a probíhá běžný telefonní hovor. Po jeho ukončení aktivujete navigaci ikonou na Today obrazovce a z telefonu se opět stane navigátor. Stejně tak, obdržíte-li textovou nebo MMS zprávu, iPaq informuje textovým oknem ve spodní části displeje. V tomto okamžiku navigace pracuje bez přerušení.

Z foťáku na internet

Kapesní počítač HP iPaq 6915 je mimo výše uvedených funkcí také fotografem. Vestavěný fotoaparát rozlišením 1,3 megapixelů sice neoslní, na druhou stranu fotografie této kvality coby momentka z výletu nebo zmapování místa realizace zakázky většinou postačí.

Aparát dokáže zoomovat a při nedostatku světla má k dispozici přisvěcovací diodu. Ve spolupráci s GPS dokáže ukládat i souřadnice místa pořízení snímku. Velkou výhodou je, že zachycené momentky můžete okamžitě poslat formou MMS nebo pomoci Wi-Fi či GPRS/EDGE. A aby byl výčet informací co nejúplnější, fotoaparát je možné využít i jako kameru ke snímání videosekvencí v kvalitě až 352 × 288 pixelů.


Mimo jiných vlastností obrázku, dokážete zjistit souřadnice místa, kde byl pořízen

Raději si sadu nepůjčujte

Pokud mohu poradit, sadu Sunnysoft NaviPack Office si nepůjčujte. Nebude se vám s ní chtít loučit. Čím déle ji budete používat a čím víc času budete mít na objevování funkcí a vlastností, jimiž disponuje, tím méně se vám bude chtít vracet ji nazpět původnímu majiteli.

V případě, kdy denně používáte počítač, pohybujete se automobilem za svými zákazníky, potřebujete být dosažitelní a využíváte internetová data, není téměř co řešit. Zařízení, které můžete bez problému nosit na klipu na opasku, splňuje všechny uvedené vlastnosti a nabízí jich ještě mnohem víc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Důležitou otázkou při rozhodování o nákupu jsou ale také náklady, které je do sady potřeba vložit. Cena 26 999 Kč včetně DPH určitě není pro každého. Uživatelé, kterým záleží na image, na komfortních prvcích a v neposlední řadě na komplexní funkčnosti si k ní cestu zcela jistě najdou. Pokud byste jednotlivé komponenty sady kupovali zvlášť, zaplatíte navíc několik set korun – cenu paměťové karty s kapacitou 1 GB, která je součástí balení.

Po uzávěrce

Možná jste si toho při čtení nevšimli (stejně tak jako já při psaní), ale na vyfocených displejích PDA probíhá komunikace anglicky. Chyba není na straně Sunnysoftu. Ten své lokalizační CD automaticky přikládá a počítač po instalaci lokalizace pracuje v českém jazyce. Po vybalení sady jsem byl ale tak „nažhaven“ na vyzkoušení jejích funkcí, že jsem prostě na lokalizaci zapomněl. A když jsem si této „vady“ všiml, byl už článek hotov a sada na cestě k majiteli. Omlouvám se proto všem uživatelům upřednostňujícím češtinu a věřím, že i přesto získali zajímavé informace.

Klepněte pro větší obrázek

Zdroj: Sunnysoft
Web: www.sunnysoft.cz 
Telefon: 261 215 216 (Praha), 542 213 090 (Brno)


Technické parametry

  • procesor Intel PXA270 416 MHz
  • paměť 64 MB SDRAM + 64 MB ROM, z toho 45 MB uživatelská paměť
  • GPS
  • GSM 4pásmový, EDGE, GPRS, rychlá data až 384 kb/s
  • Bluetooth 1.2, IrDa
  • Wi-Fi 802.11b
  • paměťový slot miniSD, IrDa, USB 1.1 client, serial RS232
  • třípalcový TFT QVGA displej s 64 tisíci barev, 240 × 240 pixelů
  • klávesnice
  • kamera SXGA 1.3 Mpx
  • výměnná baterie Li-Ion 1 200 mAh
  • rozměry 71 × 18 × 118 mm
  • hmotnost 179 g
  • Microsoft Windows Mobile 5.0 Pocket PC s Phone Edition (včetně Outlooku a Pocket Office)
  • Softwarová výbava: iPaq Backup, HP Profiles, iPaq Wireless, ClearVue Office (DOC, XLS) na CD , HP iPaq Quick GPS Connection a další
  • dále balení obsahuje: kolébku na USB kabel, sluchátka, poutko a držák, ochranný kryt na displej, česká lokalizace Sunnysoft, český manuál

    Klepněte pro větší obrázek
  • Brodit handsfreee
  • iGo 2006 východní Evropa
  • Kingston Mini SD 1 GB
Kapitoly článku

Témata článku: , , , HP iPaq hw6915, Automatické ovládání, Telefonní sim, Office, James Bond, Nejlepší místo, Vysoká spotřeba, Sunnysoft, James, Sun, Zmenšený displej, Přednastavený profil