T-Mobile: Pád roamingu znamená 10× spotřebu dat a trojnásobek volání

  • Roaming už není strašák, lidé přestali mobil za hranicemi vypínat
  • Datový provoz narostl v porovnání s rokem 2016 desetinásobně
  • T-Mobile také obsloužil o 20 % více cizinců, nejvíce Němců

Od 15. června letošního roku mají zákazníci operátorů působících v zemích EU možnost čerpat služby napříč všemi členskými státy a platit přitom domácí ceny (princip „Roam like at home“).

Otazník visel nad tím, jaká bude skutečnost, jak se regulace projeví v praxi. Čísla a statistiky nám aktuálně poskytl český T-Mobile. Údaje se týkají prázdninových měsíců, tedy července a srpna.

Zákazníci T-Mobilu v porovnání s loňskem volali o prázdninách v zemích EU skoro třikrát více a datovali téměř desetkrát tolik. Oproti tomu občané jiných členských států EU průměrně vykázali u hovorů jen 75% nárůst a spotřeba dat u nich stoupla přibližně pětkrát. Počet SMS rostl jen mírně. Statistika samozřejmě platí jen za síť českého T-Mobilu.

Roaming už není strašák

Češi, stejně jako v minulých letech, využívali v létě roamingové mobilní služby nejčastěji na Slovensku, v Německu a v Rakousku. Na dalších místech pomyslného žebříčku se umístilo Chorvatsko, Polsko, Itálie, Francie, Řecko, Maďarsko a Španělsko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Grafické znázornění výsledků od T-Mobilu

Opačně se do české sítě přihlásilo nejvíce Němců, Slováků, Poláků, Ukrajinců a Rakušanů. Nejvíce přibylo Nizozemců. Zahraničních čísel ve své síti evidoval T-Mobile meziročně zhruba o pětinu víc. Mezi návštěvníky ČR, kteří se po zavedení nové regulace nejvíce „rozdatovali“, patřili v létě hosté z Rumunska, Itálie, Nizozemska, Slovenska a Polska.

U hlasových služeb jsou na prvních místech jednoznačně Rumuni a Bulhaři, kteří u nás volali v prvním případě pětkrát a ve druhém třikrát více než vloni.

Odvrácená strana? Zrušený roaming je vražda virtuálních operátorů:

Diskuze (88) Další článek: Hlavní počítačové novinky z největšího evropského veletrhu spotřební elektroniky IFA 2017

Témata článku: , , , , , , , , MOBI, Polák, Spotřeba, Rakousko, Pád, Nová regulace, Španělsko, Zahraniční číslo, Řecko, První místo, Vražda, Hlasová služba, Virtuální operátor, Německo, Prázdninový měsíc, Chorvatsko, Rakušan