Tak jde čas: Philips – rozlučka se svobodou

Philips nedávno oznámil, že svoji mobilní divizi prodá čínské společnosti CEC. Divize se už delší dobu potýkala s problémy, ale přesto by se našly mobily od Philipsu, které byly docela úspěšné a především originální. Zaslouží si holandský výrobce vzpomínku?

Philips je sice úspěšný holandský výrobce elektroniky, ale s mobily mu to popravdě nikdy příliš nešlo. Rozhodně zdaleka nenaplnil své plány z devadesátých let, ve kterých počítal s tím, že se jednou zařadí mezi ty nejpřednější výrobce mobilů. I když se Philipsu ve skutečnosti povedlo jen máloco, nedá se ale říct, že by zkazil vše, na co sáhnul. Sice je to už docela dávno, ale dokonce byly i časy, kdy se o něm jako o výrobci telefonů mluvilo docela dost a nějaký ten mobil se podařil. Proto se pojďme za jeho počínáním naposled ohlédnout, než odejde do Asie.

Klepněte pro větší obrázek

1996 – 2000: neslavné začátky

Pokud máme najít místo, kde Philips chyboval opravdu výrazně, bylo to hned na úvod jeho působení na mobilní scéně. Za několik prvních let totiž nebyl schopen uvést na trh telefon, kterým by se pořádně uvedl a naznačil ostatním výrobcům, že se mají čeho bát. Na druhou stranu Philipsu nemůžeme upřít několik zajímavých nápadů. Už na začátku například u svých telefonů nepoužíval klasické číselné názvy, nýbrž vsadil na snadno zapamatovatelná slovní značení, ke kterým se různí výrobci vrací až v posledních letech. Tehdy však mobilní trh inovace v tomto směru nepotřeboval a lidé si mnohem lépe zapamatovali třeba „padesátjednadesítku“ či jiné podobné názvy.

Koneckonců k tomu, aby se název telefonu pořádně vžil, byla potřeba i perfektní výbava, snadné ovládání nebo alespoň zajímavý vzhled a to vše první Philipsy postrádaly. Úplně prvním byl model Fizz, který výrobce představil v roce 1996. Spolu s dalšími podobnými modely Spark, Diga a „kalkulačkami“ Genie se prodával v následujících letech třeba po boku již zmíněné Nokie 5110, malých vyklápěcích Ericssonů GF788 či Siemensu C10. Pro žádný z těchto modelů Philipsy nebyly velkou konkurencí, holandský výrobce se vzpamatoval až na přelomu milénia, kdy předvedl první modely Xenium, Azalis a Fisio.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fizz • Spark • Diga • Genie

2001 – 2002: ještě jedna šance

Ještě před nimi Philips vylepšil svůj model Savvy a drobně upravenou verzi se silnými vibracemi nazval Savvy Vogue. Hravě jej ovšem překonal ve stejném termínu představený Philips Azalis 238. Byl menší a lehčí než Savvy a měl přehlednější ovládání, ještě více potěšil pak jeho následovník Azalis 288, který hmotnost stlačil pod 100 gramů. Roku 2001 uvedl Philips také modelovou řadu Fisio - model 610 překvapil hlavně podporou přenosů GPRS. Špatný dojem ještě dopomohly napravit elegantní mobily nazvané Ozeo 8@8 a Xenium 9@9, které podporovaly hlasové vytáčení a wap. Především Xenium překvapil nadstandardní výdrží, kterou umožnila tehdy ještě zřídka vídaná baterie Li-Ion. Právě na vysokou výdrž se Philips soustředil ve svých telefonech i nadále.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Savvy Vogue • Azalis 238 • Azalis 288 • Fisio 610 • Ozeo 8@8 • Xenium 9@9

V roce 2002 Philips značil nově představené telefony už jen kombinací číselného názvu a značky Fisio. Většinu z nich představil začátkem roku a byly předvedeny na CeBITu. Klíčovým byl Fisio 820, který překvapil aktivním barevným displejem, GPRS a Bluetooth a zařadil se tak po bok Sony Ericssonu T68i. Na displeji s rozlišením 120 × 120 dokonce dokázal zobrazit o jeden řádek více textu. Dalším novým Philipsem byl Fisio 620, který byl levnější variantou vyššího modelu. Ušetřil především na displeji, který byl tentokrát jen monochromatický, ovšem opět rozměrný – 101 × 80 pixelů. Oba tyto modely dostaly ve druhém pololetí nástupce Fisio 825 a 625, první měl navíc lepší barevný displej, druhý e-mailového klienta, oba byly obohaceny o zprávy EMS a polyfonní vyzvánění. Vypadalo to, že se Philipsu blýská na lepší časy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fisio 820 • Fisio 620 • Fisio 825 • Fisio 625

2003 - 2004: na vrcholu

V roce 2003 Philips nadobro opustil slovní značení telefonů, které jako jeden z prvních zavedl. Tedy téměř, po dvou letech se totiž vrátil k řadě Xenium, když uvedl jeden nový model – 9@9++. Stejně jako předchůdce si jako hlavní trumf připravil vysokou výdrž, na jedno nabití prý vydržel až tři týdny. Jinak ale Philipsům zůstalo jen trojčíslí, na úvod roku si holandský výrobce připravil dvě elegantní véčka - 630 a 330. Lépe vybavený 630 se mohl pochlubit čtvercovým barevným displejem, nízkou hmotností, rychlým GPRS a FM rádiem. 330 měl oproti němu jen monochromatický displej, ostatní výbava zůstala podobná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Xenium 9@9++ • 630 • 330

Asi nejoblíbenějším Philipsem vůbec byl model 530 představený v polovině roku 2003. Zřejmě to byl také jeden z mála telefonů od holandského výrobce, který znatelně zamotal hlavu konkurenci. Měl sice malý, za to ale velmi kvalitní displej, telefonu nechyběla data GPRS třídy 10, infraport ani přijímač FM rádia a především se prodával za přijatelnou cenu. 530 postrádal jen vestavěný fotoaparát, jenž zprvu nahrazovalo přídavné zařízení, začátkem následujícího roku jej pak dostala upravená verze 535. Podobnou dvojici vytvořily nižší modely 350 a 355, které se rovněž zaměřily na mladou generaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
530 • 350 • 535 • 355

V únoru 2004 Philips představil kromě zmíněných nástupců i několik úplných novinek. Nejzajímavější z nich byla bezesporu trojice mobilů s dotykovými displeji - 759, 755, 550. První dva modely byly obdařeny i vestavěným foťákem, majitelé třetího si museli vystačit s přídavným. Všechny se mohly pochlubit nízkou hmotností a měly aktivní displej s rozlišením 128 × 160, na který se dalo kreslit stylusem. Nešlo ale o žádné komunikátory, dotykový displej měl ryze zábavnou funkci. Šlo sice o zajímavou inovaci, nikdo jiný se jí však nechytl. Levné mobily s výbavou střední třídy a tak trochu praštěným designem se sice docela líbily, Philips ale žádné jiné nedělal, a tak mu začal ujíždět vlak.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
759 • 755 • 550

Po zbytek roku 2004 se musel činit a zaměřil se na atraktivní véčka. Nejprve představil model 855, který se dal otevřít do úhlu 180 stupňů, a 639, jenž funkcemi navázal na model 535. V půlce roku přišel Philips 650 s ohromnou výdrží. V následujícím testu jsme zjistili, že při běžném využívání vydrží na jedno nabití 2 týdny. Oproti slibovaným pěti to byl sice podstatný rozdíl, přesto se však dala výdrž hodnotit jako chvályhodná a marně bychom hledali jiný mobil s barevným displejem, který by ji překonal. Na období po prázdninách si Philips připravil ještě tři netradiční kousky, které ovšem nepřinesly nic nového co se týče funkcí a Philips tak z problémů nevytáhly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
855 • 639 • 650 • 655 • 659 • 568

2005 – 2006: strmý pád

I když náš trh pro Philips nebyl nijak důležitý, až do roku 2004 jsme se u nás setkali téměř se všemi jeho telefony. Skutečnost, že u mobilní divize Philipsu není vše úplně v pořádku se tak u nás projevila právě v tom, že v roce 2005 tu holandský výrobce vyklidil pozice a přestože s mobily ještě neskončil, k nám se od té doby žádný nový nedostal. Zarážející rovněž je, že až v roce 2005 si Philips troufnul na telefon s megapixelovým fotoaparátem. Byl to Philips 760 po delší době model vyšší třídy, leč trochu zaostalý. Měl sice povedenou konstrukci převzatou od Siemensu SF65 a Nokie 6260, ale chyběly mu paměťové karty, Bluetooth a třeba data EDGE. Zajímavější byl jeho následovník, Philips 960, který byl představen v polovině roku, přidal další megapixel, napravil všechny vady a měl vysouvací konstrukci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
760 • 960 • 580 • 768 • S890 • S900

Během uplynulých dvou let Philips také obohatil svou modelovou řadu Xenium, která je určená především asijským zákazníkům. Postupně představil modely 9@98, 9@9i, 9@9e, 9@9a, 9@9d, 9@9t, 9@9s. Spojuje je slušná výbava, elegantní vzhled a vynikající výdrž, která se počítá v týdnech. Dále má Philips například hudební modely 580 a 768, výtečný vysouvák S890 a zajímavý úzký telefon s dotykovým displejem S900. Všechny telefony jsou sice povedené, nemají ale samozřejmě zachránit divizi holandského výrobce, nýbrž ji připravit na přesun do Číny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
9@98 • 9@9i • 9@9e • 9@9a • 9@9d • 9@9t • 9@9s

Nizozemský výrobce svou divizi prodá společnosti China Electronics Corporation do konce roku, ale značka Philips se zřejmě v mobilech bude objevovat ještě v následujících letech. Většina ze současných nových mobilů Philipsu je nicméně navržená právě pro čínský trh a je tak značně nejisté, zda se s nimi vůbec ještě někdy u nás setkáme. Telefony od Philipsu možná mnohé zákazníky zaujaly, zkazily si ovšem pověst nekvalitní konstrukcí a velmi pomalým prostředím. Jediný úspěch Philips zaznamenal v budování image výrobce zábavných levných telefonů pro mladou generaci. Ta ho ale samotná na trhu nemohla udržet.

Diskuze (16) Další článek: Gresso: exkluzivní mobil ze dřeva a zlata, za kterým možná stojí Motorola

Témata článku: Philips, Philips 650, Philips Azalis 288, Philips Fisio 620, Philips Fisio 625, Philips Fisio 820, Philips Fisio 825, Nizozemský výrobce, Phil, Čas, Přídavné zařízení, VOGUE