Teď už budete vědět, jestli opravdu zmoknete. Český srážkový radar začíná zobrazovat data úplně novým způsobem

Český hydrometeorologický ústav přešel na nový způsob zobrazování dat ve srážkovém radaru. Doposud používal systém MAX Z, který ukazuje i vodní páry, tedy spíše potenciál deště.

Nový režim se jmenuje CAPPI 2 KM a bere v úvahu pouze data do 2 000 metrů nad mořem. Pokud radar zachytí vodu v této výšce, pravděpodobnost, že padá k zemi jako déšť, je mnohem vyšší. Na stranu druhou se ale jedná pouze o výřez reality, zmizí údaje o vyšších vrstvách atmosféry.

Další problém je, že hladinu 2 km nad mořem narušují horské masivy a lidmi způsobené vlivy (jako je rušení obou českých srážkových radarů v Brdech a na Drahanské vrchovině).

Nově MAX Z a CAPPI 2 KM dohromady 

Vysvětlení principu obou typů zobrazení je klíčové k pochopení novinky. Nově totiž začíná ČHMÚ zobrazovat MAX Z a CAPPI 2 KM dohromady jako nový produkt MAX Z (mask). Zatím na webu, později se promítne i do partnerských aplikací pro mobily.

To znamená, že se situace ve 2 km nad mořem zobrazí v mapách sytějšími odstíny, zatímco situace výše vybledlejšími odstíny. Návštěvník webu tedy uvidí, co se děje v celém sloupci od země až po horní vrstvy troposféry, ale sytá barva bude mnohem pravděpodobněji představovat ty srážky, které padají k zemi.

Diskuze (11) Další článek: RECENZE: Realme X3 SuperZoom – nadějný celek sráží laciné nedostatky

Témata článku: , , Vrstva, Brdy, Moře, Data, Odstín, Nový způsob