Teď začínají opravdové problémy. Huawei bude nejspíš ze hry také v Polsku a Německu

Odpůrci myšlenky, že Huawei představuje bezpečnostní riziko pro českou komunikační infrastrukturu, upozorňovali na to, že jsme proti firmě vystoupili jako první evropská země. Dokonce i prezident Zeman kritizoval postup BIS a NÚKIB a přikláněl se ke stanovisku ředitele německého úřadu pro kybernetickou bezpečnost, podle něhož varování před Huawei nejsou podložená.

Ale situace se mění.

Už v minulém týdnu list Handelsblatt napsal, že německá vláda uvažuje o změně přístupu k Huawei. I tam hrozí, že bude čínská firma odstavená od lukrativní stavby 5G sítě. Frekvence pro 5G se v Německu budou dražit už na jaře, takže času není nazbyt.

V uplynulých dnech se přidalo také Polsko. Také tam má být Huawei při výstavbě 5G sítě mimo hru, přednost mají dostat evropské (Nokia, Ericsson) či americké firmy. Svou roli v radikalizaci polského postoje jistě sehrálo i nedávné zatčení zaměstnance Huawei kvůli podezření ze špionáže.

V Evropě podobné postoje zaznívají také z Británie, Belgie a Norska, varování zaznělo také od Evropské komise. Ve světě přístup do 5G sítí firmě znemožní Nový Zéland, Austrálie a Japonsko.

Diskuze (233) Další článek: Jak bezpečně platit kartou na internetu?

Témata článku: Huawei, , , , , , , , Handelsblatt, Kybernetická bezpečnost, Belgie, Velká Británie, Bezpečnostní riziko, Německo, Japonsko, Americká firma, Norsko, Německá vláda, TED, Evropa, Postoj, Uplynulý den, Pro +, Minulý týden, Nový Zéland