TIMU: čip, který pomůže s navigací bez GPS signálu

Vjedete do tunelu a navigace je v koncích, nemá signál GPS. S novým čipem od DARPA byste plynule pokračovali dál. Zatím jej však dostanou pouze vojáci.

Americká agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů DARPA pracuje od roku 2010 na technologii, která umožní navigaci i v případě zastínění GPS signálu. DARPA zveřejnila informace o výzkumu a extrémní miniaturizaci vyvinutého čipu. Ten se jmenuje TIMU (Timing and Inertial Measurement Unit) a obsahuje všechny potřebné technologie pro přesné navigování v případě náhlé ztráty signálu GPS.

Prototyp v sobě kombinuje tři gyroskopy, tři akcelerometry a velmi přesné hodiny. Na základě poslední známé polohy a rychlosti z GPS a dat z TIMU (jednoduchá fyzika, přesně změřené zrychlení ve všech směrech) je možné relativně přesně určit aktuální polohu sledovaného zařízení. Celý čip přitom má jen 10 milimetrů krychlových.

Klepněte pro větší obrázek
Skutečná velikost čipu (obr.: DARPA)

Minimalizace byla dosažena postupným naskládáním šesti různých vrstev na sebe. Každá má tloušťku pouze 50 mikrometrů (asi jako lidský vlas) a vykonává jinou funkci. Čip už dnes odpovídá požadavkům agentury, neboť má dostatečně malé rozměry pro reálné využití.

Jedním z hlavních cílů výzkumu byla minimalizace nákladů. Technologie v roce 2010 byly relativně drahé – jako příklad se uvádí senzor určený pro přesné navigování střel, jeden kus stál milion dolarů a bylo ho nutné ručně sestavit, což mohlo trvat až třicet dní. Kromě balistického využití je v plánu nasazení této technologie při vojenských operacích probíhajících v zastavěných oblastech, či přímo v budovách.

O konkrétní ceně a možnosti využití novinky v soukromém sektoru se tisková zpráva nezmiňuje. Možnost alespoň přibližné lokalizace by se jistě hodila i v produkčních navigacích a smartphonech. Pro praktický příklad nemusíme chodit daleko – třeba jízda v tunelu, s ní se dnešní navigace vypořádávají všelijak, ale žádná z nich uspokojivě. Konec konců i GPS kdysi začal jako vojenský projekt…
 

Diskuze (27) Další článek: Čeští operátoři dohnali Evropu, nejlevnější ale nejsou

Témata článku: , , , , Čip, Celý čip, Tim, Konec konců, Signál, Kter, Praktický příklad, Measure, Fyzika