TomTom Go 730: adept do Mensy (test)

Nová modelová řada navigátorů TomTom Go poslouchá vaše příkazy a má i vlastní inteligenci. Přečtěte si, co umí nové funkce. 4× video.

Ukaž strejdovi fotky z dovolené

Přečetl jsem zbaběle návod a zavýskl radostí, že přístroj umí na svém velkém displeji zobrazovat fotky. Jen tajně jsem doufal, že to budou i filmy. I s fotkami ale moje nadšení brzo vystřídalo zklamání. Obrázky TomTom zobrazovat umí, ale musíte je nejdříve poupravit do přijatelných rozměrů a rozlišení.

Představa, že vytáhnu SD kartu ze své desetimegapixelové zrcadlovky, vrazím ji TomTomovi do bříška a hned všichni budou zírat, se ukázala jako lichá. Neukázal nic, kousnul se a vzápětí restartoval. V manuálu se o formátu nepsalo nic, ale když jsem velikost svých snímků přizpůsobil rozměrům ukázkových fotek, které byly v paměti, už to samozřejmě šlo. Fotky ze čtyřmegapixelového či menšího kompaktu se pravděpodobné upravovat nemusí.

Filmy zatím TomTOm přehrávat neumí, ale rozhodně to stojí za zamyšlení. Ocenili by to například řidiči stojící v beznadějné zácpě, nebo řidiči kamiónů odpočívající na parkovišti.

 
Prohlížeč jen pro docela malé fotky

Když už jsme u multimédií... Dnes má už každý hloupý mobil vestavěný CCD čip na focení. Proč by jej nemohla mít i špičková navigace? Určitě by to bylo užitečné například pro záznam dopravní nehody. Navíc by se ukládaly aktuální souřadnice do Exifu fotky. Kdybychom šli ještě dál, tak by při dnešních kapacitách paměťových karet vůbec nebylo obtížné ukládat i videosekvence. Přidat fotoaparát jednou zkusilo Mio, a od té doby je až příliš velký klid. 

Postěžujme si navzájem

Poměrně nová funkce TomTom Map Share umožňuje přes internetové rozhraní výměnu důležitých informací o dopravě a komunikacích. Můžeme tak ostatním jednoduše sdělit, kde je něco špatně, kde je dlouhodobá uzavírka, nesprávný název ulice, opačná jednosměrka a podobně.

 
Zastavíme dálnici!

Snadno lze označit problémové místo a buď na místě, nebo až doma k němu přidat druh problému. Po připojení přístroje přes rozhraní TomTom Home k PC a internetu můžeme nasbírané problémy dát k dispozici ostatním a sami je zase od druhých přijmout. Je to moc šikovná funkce.

Informace o dopravě na tři způsoby

Výše už bylo několikrát zmíněno o aktualizaci údajů potřebných k navigaci podle momentální situace v dopravě. TomTom tyto informace může sosat on-line hned třemi způsoby.

1. TomTom HD Traffic – pomocí speciálního jednoúčelového GSM adaptéru, ovšem jen v několika vybraných zemích.

2. Doprava TomTom – pomocí mobilního telefonu, připojeného na internet technologií GPRS apod. Ani tato služba není dostupná pro Českou republiku.

3. Kanál dopravních zpráv (TMC) – pomocí dodávaného kabelu s radiopřijímačem TMC zpravodajství.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K TomTomu s označením T dostanete přijímač dopravních informací

Pomocí těchto kanálů můžete být informování, co se zrovna na silnici kolem vás děje. Pak není nic jednoduššího, než zvolit jinou alternativu nebo aktivovat funkci „minimalizovat dopravní zpoždění“ a chytrý TomTom se vás pokusí vést jinudy.

Pravdou zůstává, že dopravní zpravodajství není v naší zemi na vysoké úrovni, ale přece jen se tu a tam některé informace objevují. Přejedete-li například do Rakouska, okamžitě jste informování o každé zácpě i dopravní nehodě. To se pak teprve naviguje!

Co bylo, je a bude

Všechny ostatní funkce jsou shodné s předchozími verzemi přístrojů. Nutno připomenout, že TomTom Go jsou uživatelsky velmi přívětivé navigace, ovládání je snadné a intuitivní a patří k jednomu s přesvědčujících argumentů pro tuto značku.

Základní nastavení a ovládání běžné zvládají í osoby, které si s technikou moc nerozumí a ani rozumět nechtějí. V tom už výrobce nemá tak moc co zlepšovat. Jen bych se zmínil o chybějícím tlačítku Zpět v některých obrazovkách, které by vás vrátilo o krok zpět, abyste se znovu nemuseli prodírat celou strukturou nabídek.

Mírně se rozšířily možnosti přizpůsobení obrazovky a voleb. Spoustu dalších „vychytávek“ je možné stáhnout z firemního webu. Například navigační šipku můžete nahradit modelem svého autíčka, navigační obrazovku si můžete různě modifikovat, měnit zobrazované údaje na různých místech, měnit barvy, druh klávesnice apod.

Na přístroji jsou znát dlouholeté zkušenosti výrobce s výrobou autonavigací. Je to výrobek nadupaný funkcemi a nejmodernějšími technologiemi, který uspokojí i velmi náročné spotřebitele.

Obsah balení

  • jednotka TomTom Go 730
  • držák na přední sklo
  • nabíječka do auta
  • dokovací stanice pro připojení k PC
  • dokumentace
  • přijímač RDS-TMC (v případě varianty TomTom Go 730T)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krabice s TomTOmem • nabíječka má příjemně poddajný kabel

TomTom Go 730 k testu zapůjčil obchod SoEasy.cz

Témata článku: , , Sluha, Složitý systém, Adept, Velké minus, Tom, Známá tvář, Radiopřijímač, Uzavírka, Chybějící tlačítko, Šikovná funkce, Přijatelný rozměr, Reprosoustava, Běžné zobrazení, Externí mikrofon, Eliška, Celý povrch, Test