TomTom Go 910: širokoúhlý pohled na svět (megarecenze)

TomTom Go 910 je vynikající přenosný navigátor, všechna čest. Ale má i několik much, kvůli kterým by se výrobce měl chytit za nos. Připravili jsme velmi podrobnou megarecenzi s obrázky a osmi videoukázkami.

Při zadání adresy si nyní napřed vyberete, jestli chcete jen centrum města, ulici a číslo domu, PSČ (jen Velká Británie a Nizozemsko) nebo křižovatku dvou cest.

Při volbě kompletní adresy napřed zvolíte město. Poslední hledané položky jsou vypsané, takže pokud se pohybujete třeba stále v rámci jednoho města, stačí jen klepnout. Jinak na softwarové klávesnici vypíšete alespoň počátek názvu a tím se postupně dostanete k hledanému městu. Stejným způsobem zadáte ulici: vyberete z posledních hledaných, nebo napíšete na klávesnici. Když v dané ulici mapa nezná popisná čísla, nabídne alespoň seznam křižujících ulic, kterými můžete cíl upřesnit. Jinak zadáte ještě číslo.

  
Postup při zadávání adresy: nabídka poslední měst • zadání nového • zadání ulice • volba čísla

Vyhledávání adres je hodně rychlé a pohodlné. TomTom nezdržuje žádnými zbytečnými operacemi nebo potvrzováním.


Navigace ke křižovatce

Cíl cesty lze najít také přímo na grafické mapě. Je zobrazena v půdorysu, lze jí měnit měřítko a mimochodem i tady využívat všechny možnosti vyhledávání. Najdete třeba ulici a následně ťuknutím na displej ukážete, kam v ní přesně chcete jet.


Různá měřítka při prohlížení mapy • u hrubých měřítek se ukáže hrubá ortofotomapa

Video: hledání adresy dálkovým ovládáním a prostřednictvím dotykového displeje, výpočet trasy (s ohledem na datovou velikost videa jsme ho sestříhali), práce s mapou.

Novinkou je zadávání cílů formou zeměpisných souřadnic, šířky a délky. Dá se použít libovolný tvar souřadnic v systému WGS-84. Tuto funkci jsem velmi ocenil při geocachingu. Na mapy.cz jsem nechal zobrazit cache, našel si, kde budu parkovat, souřadnice tohoto místa přepsal do TomTomu a výsledné místo uložil do oblíbených položek.


Zadávání zeměpisných souřadnic

Užitečná může být také funkce Poslední dokování. Zavede vás na místo, kde jste TomTom naposled vyjmuli z držáku v autě. Jinými slovy: dovede vás k vlastnímu automobilu.

S funkcí Kamarád TomTom – v angličtině Buddies – se lze nechat navigovat k přátelům, kteří jsou také vybaveni novým TomTomem. Mohou povolit odeslání své pozice do vašeho navigátoru, kde je uvidíte na mapě a můžete se k nim nechat navést.

Hlavní novinka: radary

Práci se zájmovými body je u TomTomu Go 910 – a také u předchozích verzí – nutné pochválit. Body zájmu lze hledat blízko aktuální pozice, v zadaném městě, blízko domova, u cílového místa nebo také na trase. Přidejte k tomu ještě možnost nechat se na vybranou kategorii upozornit, jakmile se k ní přibližíte na nastavenou vzdálenost. A také možnost tvorby vlastních databází, možnost importu, zobrazování vybraných bodů na mapě. Vyhledávat lze podle kategorií, můžete zobrazit všechny body v daném okruhu, použít fulltextové hledání. Dokonalé…


Všimněte si ikonky vlevo: blíží se místo, kde se často měří • a už ho vidím v dálce


Nastavení upozornění na zájmový bod: volba kategorie • nastavení vzdálenosti • zvuk

Seznam databází bodů zájmu znepřehledňuje asi čtyřicet nových kategorií, ve kterých jsou dopravní informace: časté umístění dopravních kamer a radarů, upozornění na omezenou rychlost. Tohle vše ale bohužel jen pro Německo, Nizozemsko, Itálii, Francii a Velkou Británii. Jestli budete jezdit hlavně po ČR, doporučuji možná tyto databáze zálohovat a z TomTomu smazat.

 
Kde hledat body zájmu • poslední hledané kategorie • všechny kategorie • nejbližší restaurace

Test zájmových bodů: chvalitebný

Stejně jako u posledních testů navigací projdu všechny kategorie zájmových bodů a oznámkuji je. Sleduji body v okolí centra Brna, kde to znám, zajímá mě jen Česká republika. Používám bodový systém 1–3, kdy 1 je nejméně a 3 nejvíce bodů. Jedničku uděluji kategoriím, kde není nic nebo nevyužitelné minimum objektů, dvojku pro průměrný stav nebo nehomogenní pokrytí (např. nejbližší knihovna od centra Brna je v 30 km vzdáleném Blansku), známka tři je určena na pohled kvalitním databázím.

Tuto sekci ale můžete s klidným srdcem přeskočit a přejít na další kapitolu, je určena jen čtenářům, které zajímají detaily.

Ambasáda: 3
Bankomat: 3
Benzinová pumpa: 3
Budova soudu: 3
Divadlo: 2
Firma: 1 (zcela nesourodý a náhodný seznam)
Golfové hřiště: 2
Horský průsmyk: nehodnoceno
Hotel/motel: 3
Hraniční přechod: 3
Jachtařský přístav: 1
Kasino: 1
Kemp: 2
Kino: 3
Kluziště: 1
Knihovna: 2
Kolej/univerzita: 3
Koncertní síň: 1
Kongresové centrum: 1
Krajinný/panoramatický výhled: 2
Kulturní středisko: 2
Lékárna: 3
Lékař: 1 (pouze Rakousko)
Letiště: 2 (chybí sportovní letiště)
Místo bohoslužby: 2
Muzeum: 3
Nákupní středisko: 3
Nemocnice/klinika: 3
Noční podniky: 1 (pouze Rakousko)
Obchod: 2
Odpočívadlo: 3
Opera: 1
Opravna automobilů: 3
Otevřené parkoviště: 3
Park a rekreační oblast: 1
Parkovací garáž: 2
Parkoviště půjčovny automobilů: 1
Plavecký bazén: 2
Pláž: 1 (nejbližší v Itálii)
Policejní stanice: 3
Pošta: 3
Prodejce automobilů: 3
Půjčovna automobilů: 2
Rekreační středisko: 1
Restaurace: 3
Sportovní středisko: 2
Stadion: 2
Tenisový kurt: 1
Turistická atrakce: 3
Turistické informační středisko: 2
Úřad státní správy: 3
Veterinář: 1
Vinný sklep: 1 (jižní Morava je zcela nepoznamenaná)
Vodní sporty: 1
Vrchol hory: 1
Výstaviště: 2
Zábavní park: 1
Zastávka trajektu: nehodnoceno
Zoo: 2
Zubař: 1
Železniční nádraží: 3

Aritmetickým průměrem jsem spočítal výslednou známku pro zájmové body TomTomu: 1,98. Je stejný jako u jiných navigací, které používají datové podklady firmy Tele Atlas. Některé databáze jsou skvěle zpracované, jiné poloprázdné, na některé se úplně zapomnělo. Mohlo to být na jednu stranu mnohem lepší, ale na druou také mnohem horší.


Článek pokračuje v další kapitole: routování, možnosti optimalizace trasy, dopravní informace

Témata článku: , , Klinika, Drobné zaváhání, Golfové hřiště, Drobná rezerva, Hraniční přechod, Bodový systém, Přenosový kanál, Samostatná položka, Lékárna, Nastavení grafiky, Detailní možnost, Jachta, Ostatní příslušenství, Veterina, Svět, Jižní Morava, Přímá viditelnost, Širokoúhlý, Nejrychlejší trasa, Jachtař, Malý model, Tom, Kongresové centrum