TomTom Mobile: navigace pro mobilní telefony (recenze)

Pro mobilní telefony se Symbianem existují v současné době tři navigační programy, Route 66, Wayfinder a TomTom Mobile. První dva jsme již testovali, na poslední se podíváme nyní. Nespornou výhodou TomToma je dostupnost i pro Nokii 9300, 9500 a 7710, tedy platformy S80 a S90.

Aktuální počasí do mobilu

Další funkce zajímavé funkce spadají do služeb sady TomTom Plus. Ty ale musíte předem aktivovat, případně zaplatit. Následně máte přístupné informace o dopravě (je nutné si předplatit roční používání, cena 29 eur za jeden stát) či informace o aktuálním počasí. Informace o dopravě zatím nefunguje v ČR, předplatné má tedy smysl jen v případě, že často cestujete do zahraničí. Druhá služba, aktuální počasí, funguje zdarma v trial verzi. Stačí se zaregistrovat na webu a zadat kód přístroje. TomTom pak na vyžádání zjistí počasí nejen pro zadané město či adresu, ale i pro aktuální pozici, na které se právě nacházíte. Vždy je ale vyžadováno připojení k internetu, takže každé stáhnutí dat vás bude něco stát (to samé platí i pro zjišťovaní dopravní situace). Program ukáže aktuální teplotu, vlhkost, směr a rychlost větru a viditelnost v metrech. Velmi užitečná funkce, jen škoda, že chybí třeba předpověď na další den, to by se hodilo ještě více. Do Plus Services patří i možnost stahovat body zájmu, barevná schémata či možnost nahrát si nové hlasy a vyhlídkové trasy.

S60 nebo S90?

Nyní se dostávám se k rozdílům obou platforem, S60 a S90. Programy jako takové jsou zcela stejné, mají úplně totožné funkce. 7710 ale vede velikostí displeje a hlavně možnostmi ovládání – menu má velké ikony, na které snadno klepnete prstem, můžete tak třeba zadávat adresu bez toho, aniž byste museli sundat mobil z držáku – písmena zkrátka vyťukáte na displeji. U 6681 jsem musel vždy mobil vyjmout a zadat všechna data s mobilem v ruce. S 7710 se tedy pracuje nejen lépe, ale i o poznání rychleji, nehledě na to, že některé operace je možné provádět i za jízdy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bezpečné zadávání adresy na Nokii 7710 • zobrazení vypočtené trasy

6681 má malá tlačítka a trefit se na ně při jízdě chce dost cviku a pozornosti. Kurzorová tlačítka nahoru a dolů zoomují mapou, pohyb vlevo a vpravo zopakuje poslední hlasový pokyn a současně změní hlasitost; stejnou funkci mají dvě spodní řady kláves, jen s tím rozdílem, že pro změnu hlasitosti už musíte použít kurzorová tlačítka. Klávesy 1–6 pak zobrazí nejpoužívanější nabídky – navigaci, předvolby apod. Je proto vhodné si zapamatovat, co se kde nachází, ať nemusíte vše zdlouhavě hledat v menu. Stále ale platí: když se „vrtáte“ v navigaci, je vhodné zastavit, případně požádat spolujezdce o pomoc.

Časté dobíjení

TomTom je aplikace docela náročná na paměť. V Nokii 6681 se odmítala spustit v případě, že měla méně než 5,5 MB volné paměti, což znamenalo ukončit vše, co běží, vč. hudebního přehrávače nebo třeba FExploreru. Z tohoto důvodu nemusí TomTom chodit na starších telefonech, které mají méně vnitřní paměti. Na 7710 se pak TomTom spustil kdykoliv, systém si sám pozavírá vše, co nepotřebuje; případně postačí druhé spuštění. Na obou platformách se TomTom spouští zhruba stejnou dobu, okolo sedmi sekund, přičemž si pamatuje poslední nastavení – pokud máte naplánovanou trasu a jste třeba uprostřed cesty, bude program bez problému pokračovat v navigaci.

Pokud jde o výdrž při navigaci, je to docela bída. Aplikace plně vytěžuje procesor, je zapnutá bluetooth komunikace a svítí displej. Zkrátka mobil vydrží zhruba stejně dlouho, jako kdybyste volali; autonabíječka je proto více než nutností. Druhou nabíječku musíte mít pro GPS přijímač, který se také docela rychle „vyšťaví“ (více než den navigace zpravidla nevydrží). V případě, že používáte GPS od Nokie, máte výhodu – pro mobil i GPS máte jediný „drátek“. To vás ale zase omezuje v případě, že potřebujete nabíjet obě zařízení; pak nezbývá, než jen chvíli nabíjet mobil a chvíli zase GPS. Máte-li dvě autonabíječky, ale jen jednu 12V zásuvku, jste ve stejné situaci. Zkrátka je to téměř vždy kompromis; je proto vhodné si obě zařízení přednabít do plna doma, aby se vám pak nestalo, že dojedete na místo určení a mobil bude prázdný – a vy si ani nezavoláte.

Výborná mapa ČR vede

Velkým plusem TomToma je skvělá mapa ČR, která téměř bezezbytku pokrývá i Moravu – o tom si může Route 66 nechat zatím jen zdát. Na druhou stranu mne mrzí špatné, resp. žádné pokrytí krajin na východ od Česka, tam zase vede Route 66 a koneckonců i Wayfinder. Až na chybějící pokrytí těchto krajin (časem ale přibude) nemá TomTom žádné výrazné minus, na Nokii 7710 pak může díky dotykovému displeji a velkému rozlišení bez problému konkurovat vestavěným autonavigacím. Pokud mám srovnávat samotné aplikace Route 66 a TomToma, jsou na tom zhruba stejně; dle mého názoru je v podstatě jedno, kterou z nich budete používat. Záleží na tom, jaké pokrytí je pro vás důležitější; časem se to ale může změnit – Route 66 jistě dostane lepší mapu ČR, TomTom doufám překvapí dalšími mapami našich sousedů. Route66 má také výhodu v cenové politice, můžete si koupit jen samostatnou aplikaci s mapami; mapa střední a východní Evropy přijde jen na 3 558 Kč s daní, mapa celé Evropy pak na 7 128 Kč.

Témata článku: , , , , Nokia 6681, Malá aplikace, Bezpečné zadávání, Kanárské ostrovy, Mobilní telefon, MOBI, Tom, T - Mobil, Pro +, Skandinávie, Mobil, T Mobil, Bluetooth komunikace, Telefon