TomTom Mobile: navigace pro mobilní telefony (recenze)

Pro mobilní telefony se Symbianem existují v současné době tři navigační programy, Route 66, Wayfinder a TomTom Mobile. První dva jsme již testovali, na poslední se podíváme nyní. Nespornou výhodou TomToma je dostupnost i pro Nokii 9300, 9500 a 7710, tedy platformy S80 a S90.
Kapitoly článku

Snadná navigace

Hlavní nabídka má tři stránky. Všechny ikony jsou obrovské, takže ani při jízdě není problém se v nabídce zorientovat. Základní navigace je prostá: můžete zadat přesnou adresu (v Praze a MB i vč. popisného čísla), centrum města, místo na mapě nebo třeba bod zájmu – ty má česká mapa zvládnuté velmi dobře, našla i malé divadlo na naší ulici. Je také možné vytvořit seznam oblíbených položek, stejně jako zadat adresu domova – pak už jen stačí kliknout na ikonu Domů a navigace vás tam dovede. Pokud není ulice ve městech číslovaná, můžete po zadání adresy vybrat křižovatku s jinou ulicí. Po zvolení místa spočítá navigace nejrychlejší cestu, případně nejkratší, dle toho, co je nastaveno. Sám používám nastavení, které se mne před počítáním vždy zeptá, jakou cestu preferuji. Pokud cesta vede po placené silnici, TomTom se ujistí, zda ji může použít, či nikoliv. Pak už jen spočítá optimální cestu a zobrazí na mapě celou trasu. Jakmile trasu potvrdíte tlačítkem, přepne se program do navigačního režimu (2D či 3D, záleží na vás) a můžete vyrazit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vvyhledávání adresy • zobrazení nalezené trasy • itinerář cesty

Pokud vám naplánovaná trasa nevyhovuje, lze zvolit alternativu – program spočítá jinou cestu. Můžete také přidat místa, kterými chcete projet, či naopak zadat místa, kterým se chcete vyhnout. Jakmile TomTom spočítá novou cestu, zobrazí i data původní cesty – délku a dobu trvání, takže můžete srovnat, která je lepší. Při jízdě se zobrazuje ve stavovém řádku směr, kudy máte jet, stejně jako vzdálenost k nejbližší odbočce, křižovatce, sjezdu apod. Na všechny události upozorní dopředu hlasová navigace hláškami jako „blíží se sjezd“, nebo „na kruhovém objezdu jeďte vlevo, třetí odbočka“ či „za dvě stě metrů zahněte ostře doprava, potom odbočte vlevo“. Díky hlasové navigaci se jezdit bez toho, že byste se museli na mapu dívat; můžete se tak věnovat řízení. Trochu mne ale mrzí, že hlas neříká, kterou odbočkou máte jet v případě, že jich je více za sebou; ideální by bylo např. „za dvě stě metrů odbočte vlevo, druhá odbočka“ aj. Je-li za sebou odboček více (třeba ve městě), musíte se holt podívat na mapu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
2D a 3D pohled na mapu s Nokií 7710

V Česku už nezabloudíte

Pokud sjedete z trasy, TomTom vás nejprve nabádá k otočení, poté trasu okamžitě přepočítá. Na obou testovaných zařízeních bylo přepočítání svižné, žádné čekání, zkrátka najedou se ukázala nová trasa. Nokia 6681 je sice zhruba o polovinu výkonnější než 7710, přesto jsem na 7710 nepostřehl žádné náznaky pomalejšího chodu. Jediné místo, kde poznáte rychlost 6681, je zobrazení mapu v režimu prohlížení, kdy chcete vidět velký kus světa – třeba celý stát nebo celou Evropu. Tehdy trvá překreslení mapy velmi dlouho, např. zobrazení celé Evropy trvá více téměř deset sekund. Nokia 7710 totiž musí obsloužit daleko větší displej a současně dokáže zobrazit větší kus mapy. Zatímco na 6681 uvidíte v nejvyšším zoomu jen celou ČR, na 7710 celou Evropu. Odměnou je ale snadnější pohyb po mapě díky dotykovému displeji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Denní a noční režim zobrazení

Jakýkoliv bod, na kterém se nacházíte, nebo který byl cílem cesty, je možné vložit do oblíbených, stejně jako adresu, centrum města či bod zájmu. Podruhé pak už stačí jen klepnout třeba na „rodiče v Praze“ a jede se. Pokud se vydáte na cestu v noci, můžete si nastavit noční režim, kdy je celý displej tmavý a vše se zobrazuje jen modrou a odstíny šedi – typ zobrazení si můžete navíc vybrat, a to i pro denní mapu. Je také možné mapu zcela vypnout, aby vás zbytečně nerozptylovala – můžete si nastavit i rychlost, po jejímž překročení se vypne. To se může hodit třeba na dálnici, kde se není třeba na mapu dívat. Pokud používaná mapa zná body zájmu, je možné je zobrazit na mapě; vidíte pak, kdy se blíží obchoďák nebo třeba benzinka. Zajímavá je i funkce volání – v databázi jsou uložena telefonní čísla bodů zájmů, takže můžete např. zavolat do nejbližšího hotelu, zda má volný pokoj. Zde má spojení navigace a telefonu určitě výhodu – TomTom číslo přímo vytočí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyhledávání v bodech zájmu • zobrazení bodů zájmu na mapě • do vybrané restaurace můžete rovnou zavolat

Navigace je zkrátka perfektní, zejména 3D pohled. Pohyb po mapě není skokový, ale plynule se animuje, takže máte pocit, že skutečně jedete. Mapa se také plynule otáčí ve směru, můžete si ale nechat zobrazit kompas, takže víte, kde je sever. Pokud vám 3D pohled z nějakého důvodu nevyhovuje, můžete si zapnout klasický 2D pohled, kdy mapu vidíte shora. Rovněž se otáčí ve směru, nicméně hůře se na ní orientuje; v trojrozměrném pohledu si totiž dokážete lépe představit vzdálenost zbývající ke křižovatce – zkrátka je to více přirozené. Přiznám se, že jsem při testu dvourozměrný pohled použil jedinkrát a po chvíli jsem se opět vrátil k 3D zobrazení. Tuto možnost dnes nabízí už prakticky každá navigace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyhledávání bodů zájmu na Nokii 7710


V poslední kapitole si povíme něco o úskalí navigace v mobilu a také zhodnotíme, zda se lépe osvědčila Nokia 6681 nebo 7710

Témata článku: , , , , Nokia 6681, T - Mobil, Kanárské ostrovy, Tom, T Mobil, Pro +, Telefon, Bezpečné zadávání, Skandinávie, Mobil, MOBI, Malá aplikace, Mobilní telefon, Bluetooth komunikace