TomTom Mobile: navigace pro mobilní telefony (recenze)

Pro mobilní telefony se Symbianem existují v současné době tři navigační programy, Route 66, Wayfinder a TomTom Mobile. První dva jsme již testovali, na poslední se podíváme nyní. Nespornou výhodou TomToma je dostupnost i pro Nokii 9300, 9500 a 7710, tedy platformy S80 a S90.

Mobilní navigace má oproti vestavěným přístrojům mnoho výhod. Navigace je levnější, můžete si ji kdykoliv vzít do ruky a nechat se navigovat mimo automobil a hlavně ji můžete bez problému přenést do jiného vozu. Mobilní navigace se už dávno neomezuje na jednoúčelové přístroje, navigovat se dnes můžete nechat mobilem nebo kapesním počítačem – stačí mít patřičný program a GPS přijímač. Pokud už tedy vlastníte mobilní telefon nebo kapesní počítač s otevřeným operačním systémem, stačí dokoupit balíček s navigačním programem, GPS přijímačem a mapami. Ceny se za takový balíček se pohybují od 10 tisíc nahoru.

Toto řešení má své výhody i nevýhody. Oproti jednoúčelovým přístrojům jde zpravidla o dvě zařízení (pokud nepočítám kapesní počítače s vestavěným GPS přijímače), takže když doma necháte GPS modul, máte smůlu. Na druhou stranu můžete GPS nechat v autě a sebou nosit jen mobil; je to určitě pohodlnější než si z auta odnášet celý jednoúčelový přístroj, který bývá zpravidla větší než mobilní telefon nebo kapesní počítač.

Už máme i Česko

TomTom Mobile je na trhu už pěknou řádku let, jeho první verzi pro komunikátory jsem testoval už ve verzi pro Nokii 9210 a Psion. Program podporuje tytéž funkce jako dříve testovaný program Route 66 včetně 3D pohledu. Tento pohled sice na platformě S60 s nízkým rozlišením displeje – jen 176 × 208 bodů – nevypadá právě nejlépe, přesto je však dobře použitelný a umožňuje lepší orientaci než standardní 2D pohled shora. S 3D pohledem je totiž navigace přirozenější, vše vidíte jakoby ze svého pohledu, a zpravidla se zobrazí i větší kousek mapy. Nejlépe vypadá TomTom na Nokii 7710. Díky obrovskému rozlišení je mapa velmi detailní, vidíte více názvů ulic než na S60, které jsou díky jemnému rozlišení také lépe čitelné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Běžný 2D pohled • 3D pohled na mapu 

Ovládání TomToma, stejně jako zobrazení informací je na Nokii 7710 zcela totožné jako u navigačního přístroje TomTom Go 500, který jsme detailně testovali v loňském roce. Z tohoto důvodu je vhodné si starší článek přečíst, některé detaily totiž ve svém článku nezmiňuji. V testu jsem zkoušel verzi 5.20, která byla v době psaní článku poslední, a to na telefonech Nokia 7710 (platforma S90) a Nokia 6681 (platforma S60). Na platformě S80 jsem TomToma netestoval; komunikátory budou mít pravděpodobně trochu problém s malým vertikálním rozlišením – jen 200 bodů oproti 320 u 7710; to trochu může omezovat „výhled“ vpřed, zatímco výhled do stran bude stejně jako u 7710 špičkový. Na druhou stranu mobily S60 si také musí vystačit s 208 body a nijak zvlášť to nevadí. Větším problémem u Nokií 9300 a 9500 může být spíše ovládání, už jen proto, že nemají podsvícenou klávesnici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na displej Nokie 7710 se toho vejde opravdu hodně

TomTom Mobile se prodává za 299 eur, přičemž v balíčku najdete vždy jednu podrobnou mapu dle výběru – Německo, Francii, Rakousko se Švýcarskem, Benelux, Skandinávii, Itálii, Španělsko s Portugalskem nebo Velkou Británii s Severním Irskem. V balíčku najdete kromě samotného programu a mapy také GPS přijímač TomTom, paměťovou kartu, cigaretovou nabíječku, nabíječku do el. sítě, cédečko a manuál. TomTom zatím nenabízí verzi bez GPS přijímače, což je poněkud omezující v případě, že již GPS vlastníte.

Doplněno: Nově je dostupná také mapa ČR, Polska, Slovenska a Maďarska, kterou lze koupit se zařízením TomTom One. Její velikost je něco málo přes 50 MB. Pro TomTom Mobile si ji ale stále pořídit nemůžete.

Další mapy si můžete dokoupit následně pomocí služby Plus Services. Mapa Austrálie stojí 199 eur, Česko společně s okolními státy 59 eur, jednotlivé státy západní Evropy 59 eur, alpský region (vč. Brna a jižní Moravy) pořídíte za 39 eur, USA + Kanada stojí 119 eur (jednotlivé regiony 59 eur) a konečně celou mapu západní Evropy (vč. Polska a ČR) koupíte za 119 eur. Mapa USA zabere 1,4 GB, mapa Evropy 1,9 GB. Lze také koupit samostatné mapy měst s aplikací TomTom City, přičemž za jedno město zaplatíte 4,95 eur.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mapa Prahy v různém měřítku

Českou mapu podrobně testoval Marek Lutonský v navigátoru TomTom Go 500 a podle našich zkušeností je totožná s mapou v632, kterou mám v mobilním TomTomovi. Tato mapa zabere na kartě 405 MB a obsahuje také Rakousko, Švýcarsko, Německo, Polsko a hlavní tahy západní Evropy. Pokrytí Evropy má TomTom následující:

  • Švýcarsko, Německo, Rakousko: 99 %
  • Skandinávie, Dánsko: 99 %
  • Francie: 99 %
  • Velká Británie: 99 %
  • Benelux: 99 %
  • Španělsko: 86 %
  • Portugalsko: 43 %
  • Kanárské ostrovy: 99 %
  • Itálie, Sardinie: 97 %
  • Česko: 99 %
  • Polsko: 23 % (chybí především názvy ulic u menších měst a silniční síť není úplná)

Slovensko či pobaltské země v mapách nefigurují vůbec (resp. ve verzi pro TTM), stejně jako Řecko a balkánské země – nejsou k dispozici ani hlavní tahy. V tomto ohledu má Route 66 výhodu, umí trochu Řecko, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko, Rumunsko, Bulharsko i pobaltské země jako Estonsko, Litva a Lotyšsko. Naopak TomTom má lépe pokryto Česko – to je zmapováno i do poslední uličky v každé vesničce (našel jsem i silnici, která je určená jen pro zemědělské stroje). Podrobné mapy vč. pojmenovaných ulic mají všechna větší města, která jsem virtuálně navštívil. U menších městeček a vesnic se musíte spokojit jen s ulicemi beze jmen, takže pokud se chcete nechat navigovat, musíte najít patřičnou ulici na mapě (a tedy musíte vědět, kde leží), případně se nechat navést do centra města/vesnice a pak trefit „podle oka“. V Praze a Mladé Boleslavi zná TomTom dokonce i čísla ulic – ostatně odkazuji na Markův článek.


V druhé kapitole
poradíme, jakou paměťovou kartu si k navigaci připravit a podíváme se na uživatelské prostředí navigačního programu

Témata článku: , , , , Nokia 6681, T - Mobil, Mobil, Kanárské ostrovy, Malá aplikace, Tom, MOBI, Bezpečné zadávání, Mobilní telefon, Pro +, Telefon, Skandinávie, T Mobil, Bluetooth komunikace