TomTom Navigator 6: pro PDA i mobily (velký test)

TomTom Navigator 6 je poslední verze populární softwarové navigace pro kapesní počítače a chytré mobilní telefony. Připravili jsme extrémně podrobnou recenzi spojenou s mnoha uživatelskými zkušenostmi.

Dobré vlastnosti

  • vysoká stabilita
  • perfektní mapové podklady střední a západní Evropy
  • snadné ovládání
  • příjemná a přehledná grafika
  • špičková navigace k cíli: jak hlasová, tak na displeji
  • kompatibilita a rychlost na slabších přístrojích
  • velmi dobrá lokalizace
  • slušná cena

Hlavní nedostatky

  • velmi slabé ovlivnění plánování trasy
  • neexistence ekonomického algoritmu
  • pomalé reakce při zadávání adresy
  • absence diakritiky v mapových podkladech
  • špatné hledání v POI
  • nedostatečné pokrytí východní Evropy

Podíváme se na poslední verzi populárního navigačního programu TomTom Navigator 6. Nejde o jednoúčelové navigační „udělátko“, jakým je třeba TomTom One nebo řada TomTom Go. Ačkoli se ovládá prakticky stejně a stejně i vypadá, Navigator 6 se hodí především uživatelům, kteří již mají kapesní počítač či chytrý telefon a využívají ho i na jiné činnosti než navigaci.

Pro ostatní jsou mnohem vhodnější přenosné navigace (PNA, Personal Navigation Assistant) zmíněné výše. Nabízejí více funkcí (handsfree, TMC apod.), odpadají případné problémy se stabilitou operačního systému, není je třeba tak často nabíjet a hlavně je snazší PNA elegantně integrovat s interiérem vozidla. V tuto chvíli je vhodné připomenout, že TomTom Navigator je navigační program primárně určený pro automobilovou dopravu. Nečekejte od něho, že vám příliš pomůže při pěší cestě třeba brdskými horami.

Evropa včetně ČR neexistuje

Na šestou verzi jsme čekali celkem rok. Přestože se proslýchalo, že kvůli vysoké míře pirátství Navigator 6 vůbec nevyjde, nakonec to dopadlo dobře a šestka se začala prodávat. Jelikož pátá verze byla dle mínění mnohých uživatelů – mě nevyjímaje – tou nejlepší dostupnou kapesní navigací na trhu, očekávání vložená do verze 6 byla značná. Překoná TomTom sám sebe?

 
Informace o verzích

Pokud nezvolíte dodání programu na DVD, dostanete kartu miniSD (s redukcí na SD) s programem a mapovými podklady. Na rozdíl od konkurenčních navigací není Navigator 6 vázán na tuto konkrétní kartu, ale na sériové číslo kapesního počítače nebo smartphonu. Nemusíte se tedy bát, že vás čeká prohazování několika SD karet. Aplikaci i data si můžete přihrát tam, kam budete chtít.

TomTom nabízí několik různých mapových balíčků za různé ceny. V každém balíčku je jedna či více zemí, případně navíc průjezdní mapa zbytku Evropy. Tyto balíčky si můžete průběžně dokupovat dle toho, jak se budou zvyšovat vaše potřeby navigace i v jiných zemích. Jako novinka ve verzi 6 je k dispozici možnost zakoupit všechny mapy v jednom balíčku. K velké nelibosti našince však tento balíček zahrnuje pouze západní Evropu, takže na východě končí Německem.

V době vydání tohoto článku platily tyto přibližné ceny (včetně DPH):

  • ČR, SR, Polsko, Maďarsko a průjezdní mapy Evropy (karta miniSD): 2 500 Kč
  • západní Evropa bez ČR (DVD): 3 100 Kč
  • západní Evropa bez ČR (karta miniSD): 3 900 Kč

Cíl: co nejvíc zjednodušit

Mám oblíbenou zásadu: v životě je vždy něco za něco. Platí to i v případě aplikací a Navigator 6 je toho příkladem. Můžete mít aplikaci, co se snadno ovládá a pochopí jí i naprostý začátečník bez toho, aby četl manuál. Taková aplikace pak ale musí mít velmi omezené možnosti přizpůsobení. Řadu částí programu musí autoři napsat tak, aby se strefili do požadavků většiny. Kdo má však požadavky jiné, ten má smůlu.

Druhý přístup je ten, že aplikace umí milion věcí, skoro vše se dá nastavit, pozměnit a přizpůsobit k obrazu každého uživatele. Daní za to je však komplikovanější a mnohdy dokonce nepřehledné ovládání, neintuitivnost a leckdy i neočekávané chování. To když uživatel se uživatel diví, proč se program chová jinak než minule a zapomněl na to, že v patnácté obrazovce nastavení změnil zaškrtnutí osmého přepínače. Ideál neexistuje.

Některé aplikace se to snaží řešit dvojím menu, pro začátečníky a pro pokročilé. Ale to je komplikované na vývoj a ne vždy to lze udělat efektivně. Proč o tom ale píšu? U produktu Navigator je zcela evidentní přesun z druhé kategorie do té první. Zatímco Navigator 3 šel dalekosáhle konfigurovat a možnost editace plánované trasy byla bohatá, již Navigator 5 uvedený loni byl pro řadu techničtějších uživatelů zklamáním. Možnost rozsáhlé konfigurace zcela zmizela, nebylo možné měnit funkce hardwarových tlačítek a podstatně se zjednodušilo zadávání trasy. V podobném trendu jde i šestá verze – co největší zjednodušení tak, aby se program co nejsnáze ovládal.

To zcela jistě ocení běžný uživatel, ale třeba já jsem byl poněkud zklamán. Berte proto moje hodnocení jako názor člověka, který preferuje složitý konfigurovatelný program před univerzálním jednoduchým.

Pro Windows i pro Symbian

Navigator 6 je možné provozovat na operačním systému Windows Mobile (otestováno mám na verzích 2003 až 5.0), popř. na systému Symbian S60. Hardwarové požadavky TomTom neuvádí a seznam kompatibilních zařízení také není dlouhý.

Dá se očekávat, že Navigator 6 bude uspokojivě fungovat na strojích s procesorem 200+ MHz a 64+ MB RAM (pro Windows Mobile). Je zřejmé, že rychlejší stroje budou svižnější ve výpočtu trasy či při vykreslování v režimu mapa, na běžnou navigaci ale naštěstí postačí i kapesní stařečci jako Acer n35. Animace trasy je i tady zcela plynulá a program skvěle použitelný.

Podporováno je i rozlišení VGA a čtvercové displeje. Snaha umožnit provozování aplikace prakticky na jakémkoli PDA je zřejmá a hlavně vydařená. Pro určování polohy je nutný přijímač GPS podporující protokol NMEA (což jsou dnes snad úplně všechny). Podporovány jsou vestavěné přijímače, připojené kabelem i přes Bluetooth.


Volba přijímače GPS • výběr dostupných portů • nastavení rychlosti komunikace

Instalace: kód pro jeden stroj

Samotná instalace je snadná. K mému překvapení nebylo součástí testovaného balení instalační CD či DVD s dalšími mapovými podklady či aplikací, vše bylo uloženo na paměťové kartě. Po vložení karty proběhne automatická instalace programu do paměti PDA. Chcete-li, můžete aplikaci okamžitě spustit a úspěšně provozovat. Máte-li již vlastní kartu, můžete si složku s mapovými podklady přihrát na ní, ideálně pomocí čtečky karet na PC.

Když jsme u počítače, součástí balení je CD, kde se nachází instalační program pro velká Windows nazvaný TomTom Home. Mnozí čekali, že půjde o stolní verzi navigátoru, bohužel jde „pouze“ o příjemného správce, který usnadní kopírování mapových podkladů do PDA, nákupy on-line služeb, aktualizace apod. Začátečníky potěší, pokročilí uživatelé ale raději použijí svůj oblíbený správce souborů a webový prohlížeč.

Okamžitě po prvním spuštění se ohlásí aktivace. Dá se provést buď automaticky (pokud je PDA připojeno k internetu bezdrátem či kolébkou), nebo ručně. Na stránkách TomTomu v takovém případě zadáte kód svého PDA, sériové číslo produktu a webová stránka vám vrátí vygenerovaný kód, který pak ručně nacvakáte na klávesnici. Při výměně hardwaru, např. při reklamaci, je třeba do TomTomu poslat kopii reklamačního protokolu, protože s novým hardwarem bude mít vaše PDA nový kód zařízení a tudíž stará aktivace nebude platná.

 
Úspěšná aktivace balíčku služeb Plus, který dostanete pro vyzkoušení

Osobní zkušenost s touto změnou nemám, ale zaslechl jsem, že TomTom není při podobném vyřizování právě nejrychlejší. V této souvislosti se mi vtírá do mysli nepříjemný pocit, že poctivý majitel originální verze je těmito omezeními trestán, zatímco pirát s rozlousknutou verzí žádné aktivace prostě neřeší a program mu chodí vždy.

Začátečníci jistě ocení animované průvodce, které v několika krocích jasně ukážou, kam klepnout a co provést pro požadovanou akci. Začátečníka taktéž potěší nápovědné tipy v bublinách, pokročilejšího uživatele naopak fakt, že se dají vypnout.


Jedna z obrazovek jednoho z průvodců • jeden z tipů • pokročilí uživatelé tipy rádi vypnou

Mapy: Tele Atlas dobře i špatně

Mám dvě zprávy k mapovým podkladům. Začnu tou dobrou: mapy jsou k radosti našince i nadále od firmy Tele Atlas. Zasvěcenější vědí, že druhý významný dodavatel map, firma Navteq, nemá východní Evropu dobře zpracovanou a její mapy České republiky na východ od Prahy jsou málo použitelné. Lépe zpracovaná západní Evropa od Navtequ tento nedostatek nenahradí.

 
Při menších měřítkách slouží jako podklad satelitní snímek

Horší zpráva je, že mapové podklady jsou i nadále pouze od firmy TeleAtlas. Země východní Evropy jako Slovensko, Maďarsko, bývalou Jugoslávii a další nemá Tele Atlas dobře zmapované (pokud vůbec nějaká data pro tyto země nabízí). Konkurence to řeší nákupem mapových podkladů pro tyto země od lokálních dodavatelů. Firma TomTom však touto cestou nejde a proto Navigator 6 zůstává pro oblíbené destinace, jako třeba Chorvatsko, bohužel nevyužit.


Článek pokračuje v další kapitole: prostředí, displej, ovládání, volba cíle

Témata článku: , , , Vozovka, Systémové okno, Stařec, PDA, Nedostatečné pokrytí, Nepříjemný pocit, Zbývající čas, Jachta, Neznámé místo, Absurdní situace, Původní rychlost, Pro +, Velký, Vybrané město, Osobní preference, Nová varianta, MOBI, První hra, Palčivý problém, Určitý problém, Upravená nabídka, Tom