TomTom One: malý, levný, špičkový (recenze)

S příchodem nového, levného navigátoru TomTom One se objevilo nejen výrazně dostupnější zařízení než dříve, ale také nová mapa České republiky, která rozšiřuje počet měst s pokrytím až do úrovně čísel domů. Nová je také mapa Slovenska a Maďarska. (3× video)
Kapitoly článku

Všechno je při starém

Ovládání přístroje stejné jako u starších modelů, nenajdete v podstatě žádné rozdíly. Ovládání se neliší ani od komunikátorů nebo kapesních počítačů. Na jedné stránce menu je pět ikon plus šipka pro přechod na další stránku. Ikony jsou velké, takže jsou vidět i z větší vzdálenosti a bez problému se na ně trefíte prstem – TomTom se neovládá perem. O funkcích navigátoru nemá smysl psát, podrobně jsme se jim věnovali už ve dvou článcích: v testu TomToma Go 500 a TomTom Mobile pro mobilní telefony a komunikátory se systémem Symbian.

Přesto ale zmíním alespoň základní funkce pro ty, kdo se nechtějí prokousávat dlouhými texty. Navigátor má několik režimů navigace. Základní vás dovede z místa, kde se právě nacházíte, na zadanou adresu, do centra města, k bodu zájmu či na místo na mapě. Při volbě alternativní cesty si můžete zvolit jedno místo, kudy má cesta projít, případně místo, kterému se má plánovač vyhnout. Pokročilé plánování umožňuje nastavit i místo odjezdu, takže si můžete trasu nachystat v klidu domova, aniž byste museli být na signálu GPS. Je také možné si nachystat itinerář s waypointy a ten si uložit pro pozdější použití; doma si tak nachystáte třeba celou dovolenou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
3D pohled na mapu při navigaci • dostupné satelity • plánování trasy

Přehledné, rychlé

Naplánovanou trasu si můžete prohlédnout jako seznam instrukcí, můžete se podívat na demo průjezdu trasou vč. hlasových pokynů, můžete si zobrazit obrázky křižovatek apod. Rychlost dema je možné nastavit, takže lze celou trasu shlédnout zrychleně. Při navigaci se ve stavovém řádku ukazují důležité informace jako rychlost, název ulice, aktuální čas, čas příjezdu do cíle, zbývající čas a vzdálenost, které do cíle zbývají; seznam zobrazovaných informací lze libovolně měnit. Chybí ale stále nadmořská výšky, což vám bude vadit zejména při cestě po horách. Stavová lišta je přehledná a oproti malým displejům mobilů jsou čísla velká a čitelná. Zobrazuje se zde i síla GPS signálu a navigační instrukce, např. „odbočka vlevo za 750 m.“

Na videu si můžete prohlédnout, jak navigace s TomTom One vypadá:

Většinu obrazovky při navigaci zabírá mapa se šipkou ukazující aktuální pozici automobilu. Základní pohled je třírozměrný, osobně jej považuji za přehlednější a přirozenější; navíc je vidět větší část mapy. Jízda se hezky animuje, pohyb po mapě není skokový. Pokud jedete po městě a často odbočujete, případě se pohybujete po méně přehledných křižovatkách, animace nestíhá a „skáče“ – orientaci to neprospívá. Naposledy se mi to stalo v Lausanne, které má skutečně velmi „křivé“ centrum a současně velmi kopcovité – navigátor se ztrácel. To mi jen připomnělo, že při navigaci se nestačí spoléhat jen na příjemný hlas a mapu, ale hlavně na svoje oči.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
3D zobrazení mapy • 2D zobrazení - vidíte více do stran, ale méně dopředu

Je libo benzinku?

TomTom umí pracovat s oblíbenými položkami, kam si můžete uložit aktuální pozici GPS, adresu, centrum města, bod zájmu nebo třeba město vyhledané dle PSČ. Pak už jen stačí při navigaci zvolit ze seznamu oblíbených a nic nemusíte zadávat ručně. Práce s body zájmu je docela slušná, nejdříve vyberete kategorii a poté se zobrazí seznam bodů zájmů v okolí. Vždy vidíte vzdálenost, ale pouze vzdušnou, která se po výběru upřesní na vzdálenost po komunikacích. Můžete hledat i pomocí zadání na klávesnici. Bohužel tohoto zadání se nedá využít u čerpacích stanic, protože v seznamu nejsou uloženy jejich názvy, ale jen adresy. Nelze tak napsat, že chcete najít všechny stanice Shell nebo Aral v okolí, což je docela škoda. U restaurací, nákupních středisek apod. to ale funguje, lze tak najít třeba všech McDonaldy v okolí 10 km apod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka • možnosti nastavení • navigovat na...

O dalších možnostech TomToma jsem se zmínil už ve starším článku. Můžete si přes mobil stáhnout aktuální počasí v destinaci nebo třeba objížďky na trase. Při navigaci je možné zobrazit kompas, který ukazuje směr jízdy, můžete se také dívat na počet „chycených“ satelitů a intenzitu jejich signálu. Stejně jako jiné navigátory, které nejsou vestavěny v automobilu, ani TomTom One se nechytá při ztrátě signálu; není zde žádné propojení s koly, resp. čidly ABS, které zajišťují v případě vestavěných přístrojů navigaci zejména v tunelech nebo husté městské zástavbě. TomTom sice má funkci „předpovídání“ cesty, takže v tunelu se drží trasy a rychlost odhaduje, nicméně čím déle jste bez signálu, tím je predikce horší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zobrazení bodů zájmů na mapě

Poznámka: Zmínit musím úžasnou rychlost zařízení, pod kapotou tluče 380MHz srdce, které pohání linuxový systém – rychlá je grafika, rychlé je plánování, zkrátka paráda.


V poslední kapitole se budeme zabývat dostupným mapovým pokrytím. Krátce si srovnáme TomTom One s verzí pro mobilními telefony se Symbianem.

Témata článku: , , HTC One S, Varšava, Budapešť, Pokročilé plánování, Aral, Podobný test, Velká obrazovka, Bohaté balení, Špatné pokrytí, Tom, AZERTY, Petr Brož, Žilina, Velký reproduktor