TomTom One: proč platit víc (krátký test)

TomTom One je nejlevnější navigační přístroj s logem této značky. Přesto nabízí všechno, co lze po navigaci požadovat. Text + 12 minut videa.
Kapitoly článku

Držák, jaký jsme ještě neviděli

S poznámkami k hardwaru bych mohl skončit, nebýt úplně nového držáku. TomTom se snaží, aby uživatelé nenechávali držák na čelním skle auta a nelákali tak zloděje. Udělal ho proto tak malý, že by neměl být problém brát ho s sebou i s navigací. Bohužel k tomu trošku přispívá i skutečnost, že je jednodušší sejmout držák ze skla (a hlavně potom nasadit) než vyloupnout TomTom z držáku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A tohle je prosím držák

Tři západky na zadní straně drží TomTom v kruhové objímce. Ta je uvnitř rýhovaná, přístroj se v ní proto může krokově natáčet – to se potom hodí při polohování v držáku. Objímka je potom kulovým kloubem s velkým rozsahem natáčení spojena s velmi plochou přísavkou. Ke sklu auta se upevní otočením úzkého okraje zhruba o osmdesát stupňů.

Možnost polohování navigačního přístroje je dostatečná. Kloub spolu s možností otáčení v držáku dovolí dosáhnout snad všech poloh, které může řidič chtít. Problém ale může být v malé délce držáku. Ve svém voze nemám přední sklo tak daleko, takže mi nevadilo, když byl od něj TomTom vzdálen jen pár centimetrů. U jiných automobilů ale na přístroj potom řidič nemusí dosáhnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ani s držákem není TomTom moc velký

Protože s vyjímáním a nasazováním TomTomu do držáku jsem neustále bojoval, nakonec jsem si zvykl brát přístroj z auta i s držákem. Uvolnění přísavky bylo okamžité, stejně rychle proběhlo i upevnění. Akorát jsem se nikdy nevyhnul tomu, abych sáhnul prsty na sklo a nezanechal na něm mastné stopy.

Držák není aktivní, konektor nabíječky se zapojuje přímo do navigačního přístroje. Netuším, proč TomTom udělal zásuvku zapuštěnou asi centimetr v těle. Nikdy jsem se do otvoru netrefil s nabíječkou napoprvé, takže jsem ji nakonec balil rovnou s navigací, abych ji nemusel vytahovat. Do zapuštěného konektoru se také nevejde každý USB kabel, je třeba použít ten dodávaný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hluboká díra, aby snad USB zdířka nevyskočila ven

I když jsem byl na držák zpočátku hodně naštvaný, v závěru testu jsem si na něj už docela zvykl. Myslím, že není zase tak špatný, a oproti předchozí verzi jde o krok dopředu.

Nechci přes vodu, ani za nic

Co bych měl napsat k navigaci s TomTomem One? Za mnoho let, co se navigační přístroje TomTom prodávají, je to stále stejné. TomTom také proto doporučuji lidem, kteří se rozhodují, jakou navigaci koupit, když chci mít co největší jistotu, že mi potom nepřijdou vynadat. Podle mých zkušeností je to totiž značka, se kterou lidé bývají velmi spokojeni. Netvrdím, že je nejlepší – jen, že je velká pravděpodobnost, že uživatelům bude vyhovovat.


Dvě strany hlavní nabídky a možnosti volby cíle cesty

Základem navigace jsou mapy. TomTom spolupracuje s dodavatelem Tele Atlas, mapy Česka jsou velmi dobré, v západní Evropě až na výjimky vynikající, směrem na východ se kvalita snižuje. V testovaném kusu byly mapy celé Evropy, prodává se ale i regionální verze, ve které chybí pokrytí západních zemí (obsahuje ale Německo, Rakousko a Švýcarsko).

Cestování po Maďarsku mi ukázalo, že bychom měli být rádi za to, jak jsou mapy České republiky dobře zpracované. Už dlouho jsem si tolik nezajezdil na nezpevněných cestách – přestože kousek byla pěkná asfaltka a volil jsem samozřejmě nejrychlejší trasu. V centru Budapešti TomTom často navigoval do zákazu odbočení. Nedalo se mu věřit.

To ale nejsou chyby TomTomu, jde o problém s mapami, které v Maďarsku nejsou tak kvalitní jako u nás nebo v západní Evropě. Setkal jsem se ale i s komplikací, kterou měl na svědomí přímo TomTom. Nedovolí totiž nastavit, aby se při plánování vyhýbal trajektům. Tvrdošíjně mě proto neustále vedl na dva přívozy přes Dunaj, přestože jsem ani v nejmenším neměl chuť za ně platit – zvlášť když zajížďka k nejbližšímu mostu nebyla tak daleko.


Postup při hledání adresy

TomTom i v nejlevnější verzi podporuje funkci MapShare. Jejím prostřednictvím lze přímo opravovat mapy, upozorňovat na větší chyby a tohle všechno sdílet s TomTomem a ostatními uživateli. Při spojení přístroje s počítačem, na kterém je nainstalovaná aplikace TomTom Home, se to navigace přenesou všechny existující opravy map.


Funkce pro opravy map – MapShare

Stručněji to už nešlo

Jednotlivé navigační funkce nebudu podrobně popisovat, místo toho je velmi krátce zhodnotím. Zajímají-li vás podrobnosti,

Volba cíle cesty: výborně. TomTom má všechno, co je potřeba.

Práce s body zájmu: výborně. Dají se snadno importovat z počítače, lze jim nastavit upozornění, volit jejich zobrazení na mapě.

Nastavení optimalizace: dobře. Stále chybí ekonomická trasa, o trajektech jsem už psal a obecně tady uživatel nemá mnoho možností, jak cestu ovlivnit.

Kvalita trasy: chvalitebně. Stejně jako jinde velmi záleží na použitých mapách. TomTom ale při optimalizaci na čas plánuje trasu dosti kvalitně.

Grafická navigace: chvalitebně. Mapa je v nočním módu trochu nepřehledná. Při navigaci ve dne se ale s TomTomem jezdí velmi dobře.

Hlasová navigace: chvalitebně. Miloslav je sice už oposlouchaný, ale stále zřetelný, neupovídaný. Komu se nelíbí, může si zdarma stáhnout Elišku. Jde to mimochodem i přes program TomTom Home.

Ostatní funkce: chybí, takže při navigaci nic nebude rozptylovat (osobně bych to hodnotil známkou výborně, ale tady se mohou názory lišit).

  
Vypočtená trasa • navigace ve dne • navigace v noci

Za tu cenu

TomTom One v4 dělal přesně to, co jsem od něj očekával. Je to jednoduchá, ale velmi funkční navigace pro ty, kteří hledí na cenu. Nepociťoval jsem žádná podstatná omezení, abych si dokázal omluvit, že potřebuji mnohem dražší přístroj. Nový držák sice není dokonalý, ale je alespoň lepší než dřív.


Nabídka pro rychlé vyhledání pomoci

Cena je vážně dobrá. Škoda, že ji příliš nevnímají výrobci některých méně značkových přístrojů. Ty jsou se stejnými funkcemi i mapami často dražší, navíc jde o často ne tak dobře odladěnou kombinaci hardwaru s operačním systémem Windows CE a navigační aplikace.

Současnou verzi TomTomu One mohu doporučit lidem, kteří hledají levný a spolehlivý navigační přístroj do auta.

TomTom One zapůjčil internetový obchod SoEasy

Témata článku: , , Miniaturní reproduktor, Pro +, Nainstalovaná aplikace, Regionální verze, Krátký, Přívoz, Test, Regál, Rychlé vyhledání, Krátký test, Plát, Velká novinka, Dunaj, PLA, Tom, Pohled ceny, Velký rozsah