Topo Czech: test turistické mapy pro Garminy

Topo Czech v1 je turistická mapa České republiky pro mapové navigátory značky Garmin. Prodává se za velmi slušnou cenu a asi by neměla chybět v GPS žádného turisty nebo cyklisty.
Kapitoly článku

Další příjemnou vlastností je zobrazení toho, co máme po cestě před sebou. Je to díky vlastnosti GPS přístrojů Garmin zobrazovat tzv. čelem. Naše pozice – značka trojúhelníku – je ve spodní polovině obrazovky a před námi území, kam jedeme.


Na displeji vidím, co teprve uvidím ve skutečnosti

Tady vidím jednu z největších výhod této mapy. Velmi často ji používám při cyklistice a na pěších túrách. Velice rychle jsem si při jízdě na kole odvyknul věčnému vytahování papírové mapy ze zadní kapsy. Nyní na displeji GPS navigace, připevněné na řidítkách kola, vidím neustále vše, co mám před sebou. Mapa se sama natáčí tak, jak zatáčím já na kole.

Body, trasy a prošlé trasy

Mapa je routovatelná. Mohu si najít libovolnou obec, ulici, bod zájmu nebo vlastní uložený bod a pak si k němu podle předvolených hledisek nechat spočítat trasu. A podle této trasy se pak nechat navigovat. GPS přístroje firmy Garmin nabízejí i schématické 3D zobrazení, takže můžeme vidět situaci a trasu před sebou a dále i automatické ukazování průjezdu křižovatkou.

 
Slepá 3D mapa s naplánovanou trasou • průjezd křižovatkou

S mapou Topo Czech v1 lze pracovat nejen v GPS přístroji, ale i v počítači. Nahrávání map do GPS již bylo zmíněno, další důležitou vlastností je oboustranné nahrávání bodů, tras a prošlých tras. Bod má přiřazeny souřadnice, název, ikonu a případně i nadmořskou výšku, komentář a další volitelné vlastnosti. Může být vytvořen jak v GPS, tak i v MapSource, případně získán ještě jinými způsoby. Záleží jen na nás, co si takto označíme: domov, místo krásného výhledu, místo výskytu vzácné rostliny, parkoviště, kde jsme před celodenním výletem zanechali auto atd.

Prošlá trasa (anglicky Track) je záznam našeho pohybu, kterou za nás GPS přístroj provádí. Trasa (Route) je pak námi teprve naplánovaná cesta, která obsahuje průchozí body (Waypoints), kudy potřebujeme projít. Tyto tři kategorie můžeme vytvářet jak v GPS přístroji, tak i v MapSource a pak je samozřejmě kopírovat oběma směry. Položky vytvořené v MapSource se kopírují směrem do GPS pro použití venku, v terénu. Naopak data vytvořená v GPS lze zálohovat do MapSource. Potom se ve formě souboru GDB, což je proprietární formát firmy Garmin, uloží na disk počítače.

S uloženou prošlou trasou je možné v MapSource dále pracovat. Dá se zobrazit v Topo mapě, lze zobrazit rychlosti v jednotlivých místech trasy, přehrávat vlastní pohyb po trase nebo si ukázat výškový profil. Turisté či cyklisté mohou vidět nastoupanou výšku. Zpětně v Topo mapě je pak vidět, kde bylo dosaženo nejvyššího bodu trasy apod.


Podrobnosti o prošlé trase a její výškový profil

Mapu lze využívat i v programu nRoute. To je nadstavbová aplikace nad MapSource umožňující mimo jiné i hlasovou navigaci, a to samozřejmě i v českém jazyce. Tuto aplikaci lze zdarma stáhnout z webu Garminu.

Za skvělou cenu, ale i s několika výhradami

K hlavním výhodám mapy Topo Czech určitě patří bohaté množství detailů, úplnost a velká přesnost silniční a uliční sítě. Ale také velké množství bodů zájmu a možnost vyhledávání podle mnoha hledisek – názvy obcí, ulic a zájmových bodů, ve všech kategoriích i vyhledávání podle podřetězce. Velmi důležitým prvkem je i schopnost routování a v neposlední řadě integrovaný výškový DEM model.

Oproti předchozím verzím je velkým přínosem významné zpřesnění většiny objektů v mapě. Dále rozšíření o schopnost routování, tj. automatické navigace podle GPS, a integrovaný výškový DEM model.

Topo Czech v1 se prodává za 1 990 Kč. To je podle mého názoru velmi příznivá cena, proto i ji považuji za klad této mapy. V případě upgradu z některé z předchozích verzí map je cena 690 Kč.

Našel jsem asi jen dvě významné slabiny. V některých kategoriích je to neúplnost databází zájmových bodů, resp. jejich určitá nepřesnost v poloze. Dále v některých oblastech je velmi nepřesné zobrazení tras turistického značení. Na tyto dvě oblasti by ale měla být zaměřena první plánovaná aktualizace. Velmi zřídka se také vyskytne i chyba v optimalizaci trasy. Mapa potom navrhuje trasu „oklikou“, i když když existuje evidentně lepší trasa.

Papír už nepotřebuji

Mapu Topo Czech používám nejen venku v terénu při turistice a cykloturistice, ale i při své práci pro navigaci na cestách autem k zákazníkům. Vlastně jsem naprosto odložil jak knižní autoatlas i papírové mapy KČT. V počítači a v GPS navigaci primárně používám jen tuto Topo mapu. Pokud se používá „s hlavou“ a se zpětnou vazbou na okolí, člověku velmi usnadní život.

Témata článku: , , Topo Czech, Evropské státy, Nejrychlejší trasa, Garminy, Tura, TOP, Test, Túra, Největší novinka, Požadovaný parametr, Automatické hledání, Obchodní název, Sportoviště, Topo, Pro +