TrekBuddy: turistická navigace pro každý javový mobil

Aplikace TrekBuddy promění běžný mobilní telefon v kvalitní turistický navigátor. Umožní prohlížet mapy i bez GPS modulu.
Kapitoly článku
TrekBuddy je šikovná aplikace, která vás pomocí připojeného GPS modulu dovede na zadané zeměpisné souřadnice. Zobrazí vaši rychlost a kurz, kterým se pohybujete, odešle SMS s aktuální polohou, změří délku vašeho výletu, zjistí nadmořskou výšku a spoustu dalších věcí.

Pokud namítnete, že dost z těchto věcí umí i jiné javové GPS aplikace, pak je třeba dodat, že největší výhodou TrekBuddy je možnost vytváření vlastních map, které následně můžete v aplikaci používat. Na displeji svého telefonu tak můžete například přímo sledovat, kde na mapě se nacházíte. Navíc se vám nekladou meze v tom, jakou mapu v aplikaci použijete – může se jednat o turistickou mapu, cykloturistickou nebo například autoatlas. Pokud na internetu neseženete mapu, kterou potřebujete, nic vám nebrání si vytvořit vlastní mapu.


Spouštění aplikace. Po nainstalování je v telefonu defaultně zobrazena mapa světa

Klíčové vlastnosti

  • aplikace funguje na většině současných telefonů
  • každý si může vytvořit vlastní mapy podle svých vlastních požadavků
  • aplikace je zdarma
  • možnost vytvářet si a upravovat vzhledy CMS
  • rychlý vývoj aplikace: autor průběžně vydává nové verze a každá odhalená chyba je velmi rychle odstraněna
  • podpora různých typů GPS modulů, vestavěných i přídavných

Hlavní nedostatky

  • na některých telefonech není stoprocentně vyřešeno ovládání (například na smartphonech s operačním systémem UIQ3)
  • uvítal bych nápovědu v aplikaci

První kroky

Před instalaci aplikace je vhodné ujasnit si, co všechno budete chtít v budoucnu používat. Pokud vám jde pouze o prohlížení map (tedy bez připojeného GPS modulu), stačí aplikaci nainstalovat běžným způsobem. Doporučuji ze stránek autora stáhnout soubor JAR a JAD a instalovat právě pomocí souboru s příponou JAD. Většinou se tak vyhnete následným komplikacím.

Pokud totiž budete aplikaci instalovat přímo pomocí souboru s příponou JAR, aplikace se vás pravděpodobně bude velmi často ptát na povolení čtení a zápisu uživatelských dat. Potom už nic nebrání nahrát si někam do paměti telefonu nebo na paměťovou kartu stažené či vytvořené mapy a přes nabídku Load Map je otevřít.


Při instalaci souboru s příponou JAD bude stačit povolit přístup ke čtení a zápisu dat pouze při prvním spuštění •
vybíráme mapu • máte-li telefon s operačním systémem je lepší nahrávat mapy do telefonu rozbalené,
ve složce s mapami to pak bude vypadat takto

Nejdůležitější jsou mapy

Pravděpodobně nejsilnější zbraní této aplikace jsou mapové podklady; tedy hlavně to, že jsou zdarma a kdokoli si může vytvářet vlastní. Návod najdete zde, ale ještě předtím doporučuji podívat se po mapách na internetu. Je totiž velmi pravděpodobné, že si vystačíte s již hotovými mapami, které vytvořili uživatelé před vámi. Vzhledem k tomu, že jdou vytvářet skutečně libovolné mapy, můžete se na internetu setkat i s takovými raritami, jako je například mapa Měsíce.

Několik tipů pro nahrávání map

Mapy doporučuji nahrávat do některé z předdefinovaných složek. Pokud byste vytvořili novou složku, může se stát, že aplikace se do ní poté nedostane.

Velmi důležitý je také samotný formát map. Nejjednodušší to mají majitelé telefonů Sony Ericsson, Nokia (a dalších) bez operačního systému, kteří si mohou stažené mapy ve formátu TAR nahrát přímo do paměti a začít je používat. Stejná možnost je také u spousty dalších telefonů, které mají rychlou a výkonnou Javu.


Kdykoli můžete uložit svou aktuální polohu. Pomocí nabídky „Navigate to“
se k uloženým bodům můžete nechat dovést

Poněkud komplikovanější je to u telefonů s operačním systémem Symbian, které mají odlišnou implementaci Javy. Typickým příkladem jsou například smartphony Sony Ericsson s OS UIQ3. Načítání větší mapy ve formátu TAR se u nich může protáhnout na desítky minut. Jde totiž vlastně o archiv se spoustou malých obrázků, které jsou kalibrovány (jinak řečeno rohům mapy jsou přesně přiřazeny patřičné GPS souřadnice). Pokud má mapa například 50 MB, telefon si s ní v jednom kusu neporadí.

Naštěstí existuje řešení: rozbalení souboru TAR. Po rozbalení získáte složku s názvem set a dva soubory, jeden s příponou MAP a druhý s příponou SET. Vše nyní nahrajeme do telefonu. V nabídce Load Map poté vybereme soubor s příponou MAP, a mapa se nahraje. Toto řešení je méně elegantní a rozbalené mapy také zabírají více místa, ale na druhou stranu jsou tak použitelné i na telefonech s méně výkonnou Javou.

Mapa by se měla po chvíli otevřít, můžete si ji prohlížet. Pohybujete se na ní pomocí čtyřsměrového tlačítka (případně joysticku, záleží čím je váš telefon vybaven), pomocí tlačítek 2, 4, 6, 8 nebo pomocí dotykového displeje.


Kompas v aplikaci tohoto typu nemůže chybět. Ze vzdálenosti a polohy jednotlivých
kroužků poznáte, jak se mění vaše rychlost a směr pohybu

Když prohlížení map nestačí

Pokud byste rádi využívali dalších možností, které TrekBuddy nabízí, bude to poněkud složitější. Především musíte někde v paměti telefonu – případně na paměťové kartě – vytvořit složku a v ní pět podsložek s názvy:

  • maps
  • tracks-nmea
  • tracks-gpx
  • ui-profiles
  • wpts

Aby aplikace správně fungovala, je třeba poté nastavit v záložce Settings/Basic položku Data Dir tak, aby odkazovala na složku, ve které se nachází pět zmíněných podsložek. V mém konkrétním případě (Sony Ericsson M600i) mám tyto podsložky ve složce Document na paměťové kartě, takže cesta k nim vypadá takto: file:///Ms/Document.

Pokud toto správně nastavíte, zbývá jen poslední krok, kterým je stažení vhodného CMS.


Takto by měly vypadat vytvořené složky. Do složky wpts se ukládají waypointy, do složky ui-profiles se nahrává CMS


Článek pokračuje v další kapitole: úprava vzhledu, nastavení, používání, odkazy

Témata článku: , , , Sony Ericsson M600i, Stejná věc, NMEA, Mobil, Pro +, Komunita uživatelů, Pár příkladů, Rychlý vývoj, MOBI, Doba trvání, Stejná možnost