Trimble Juno SC: navigační PDA pro zeměměřiče (test)

Profesionálně zaměřená firma Trimble doplnila svoji řadu geodetických přístrojů o víceúčelové univerzální PDA vhodné do terénu. Zůstane v oblasti pracovního nasazení nebo si může získat oblibu i v řadách GPS hobby nadšenců?
Kapitoly článku

Žlutá je dobrá

Přístroj je dodáván v obvyklém balení. Kromě samotného Juna obsahuje základní příručku, CD s návody a ActiveSync, síťovou nabíječku, baterii, USB kabel, poutko na zavěšení a náhradní stylus. Pro pracovní nasazení přístroje je k dispozici spousta dalšího příslušenství – různé držáky, napájecí adaptéry, externí antény a software; ty se však již pořizují podle potřeby majitele samostatně.

I u tohoto zařízení, stejně jako u celé produktové řady, výrobce použil kombinaci platinově šedé s výrazně zářivou žlutou barvou. Tento kontrast může na někoho působit jako hračka, většině uživatelů se ale snad bude líbit a zaujme je. Pro geodety je to pak na první pohled typický Trimble.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na první pohled obyčejné, snad jen trochu buclatější PDA

Také dodávaný stylus z kombinace kovu a plastu nese firemní barvy. Je dostatečně dlouhý, dobře se drží a po chvíli používání lze snadno vyjímat jen hmatem. V těle přístroje se posouvá velmi hladce a aretován je až zacvaknutím při plném zasunutí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stylus zasunutý v rohu • i na něm je žlutá

Ladný obdélník

Samotný přístroj je opravdu kapesní, rozměry naprosto srovnatelný s klasickým PDA v koženém pouzdře. Juno nevyniká žádnými extravagantními tvary a je navrženo velmi účelně. Jednoduchý obdélníkový tvar má zaoblené hrany z odolného plastu a celkově působí, že něco vydrží. Konektory jsou zakryty gumovými zátkami, ke slotům pro datovou microSD kartu a SIM kartu se dostaneme teprve až po sejmutí pevně zajištěného krytu baterie. Ten dělá tělo přístroje trochu buclatější, ale to jen z důvodu použití silnější baterie, než je obvyklé u kapesních zařízení. Pozor na skutečnost, že po manipulaci s krytem baterie dochází k soft resetu přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po vysunutí zadního krytu • a vyjmutí baterie

V jednom z rohů těla přístroje je umístěno očko pro upevnění poutka. Tento prvek hodnotím jako velmi praktický, ale vzhledem k rozměrům přístroje na mě působil velmi subtilním dojmem.

Přestože je obrněnost přístroje na první pohled patrná, Juno nepatří do kategorie voděodolných a nárazu-odolných zařízení. Sám výrobce varuje před vystavováním přístroje dešti a vlhkosti, stejně jako doporučuje vyvarování se silných nárazů a nevystavování přístroje vysokým teplotám (např. na palubní desce auta).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všechny konektory jsou chráněny, ale Trimble přesto neslibuje odolnost

Mobile rodinu nezapře

Základní rozvržení prvků je podobné jako u jiných současných zařízení PDA. Displej je dostatečně veliký, jasný a má syté barvy. I při použití v autě jsem na něj dobře viděl bez potřeby se k přístroji naklánět. Pro ovládání na dotek je subjektivně citlivý tak akorát.

Výrobce uvádí, že je displej antireflexní. I přesto je samozřejmě sluneční světlo problém, při použití venku se hodí dostatečná úroveň podsvícení. V dnešní době bych pravděpodobně u takovéhoto přístroje ocenil vyšší rozlišení než základních 240 × 320 bodů. Jednalo by se však pouze o komfort, pro praktické použití je toto rozlišení dostačující.

Kromě dotekového displeje jsou pro ovládání k dispozici směrová tlačítka se středovým potvrzovacím. Trimble dále obsahuje čtyři funkční mapovatelná tlačítka, z nichž dvě mají implicitní nastavení pro Poštu a skok na hlavní obrazovku. Tento standard doplňují účelová tlačítka Win pro zobrazení nabídky Start a OK pro potvrzení volby, případně pohyb zpět v nabídce.

Klepněte pro větší obrázek
Běžná ovládací tlačítka na Windows Mobile

Tlačítka na přední straně jsou jednotlivě podsvícena, ovládají se velmi dobře a nedochází k přehmatům. Po stranách je pak ovládání doplněno o rolovací posuvník, tlačítko pro fotoaparát (spuštění aplikace a spoušť) a hlavní Power, u něhož je umístěna dioda indikující nabíjení. Při držení přístroje v levé ruce jsem občas nechtěně stiskl tlačítko fotoaparátu, které okamžitě pouští příslušnou aplikaci, což je nepříjemné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka a ovladače na bocích

Na zadní straně přístroje je umístěna mřížka reproduktoru a již zmíněný fotoaparát. Jako systémový zvukový výstup hodnotím reproduktor velmi kladně. Zvuk vydává přístroj nezkreslený, bez zabarvení a až s překvapivou hlasitostí.

Vestavěný fotoaparát nabízí rozlišení až do 2 048 × 1 536 bodů (3 Mpx) a je schopen i zaznamenávat videosekvenci v základním rozlišení 320 × 240 bodů. Jedná se však spíše o dokumentační zařízení. Ovládání je velmi pomalé a výsledky samozřejmě nelze očekávat jako u digitálních fotoaparátů disponujících nesrovnatelnou optikou. Pro profesní momentky se ale uplatnění určitě najde.

 
I v maximálním rozlišení a s dobrým světlem jde spíš jen o dokument

Z konektorů Juno disponuje rozhraním miniUSB pro spojení s počítačem, výstupem 3,5 mm jack na standardní sluchátka, možností připojení externí antény pro příjem GPS signálu a samozřejmě konektorem pro napájení. Se synchronizační kolébkou se nepočítá. Protože hodně používám klasické PDA v terénu i v autě pro navigaci, velice oceňuji robustnost a kvalitu napájecí zdířky a systémového miniUSB konektoru. Také je třeba zmínit, že USB port je pouze jako Slave a že je přes něj přístroj napájen.

Marconi by mohl chválit

Ani bez drátů nezůstává Juno osamoceno. Pro spojení s jinými zařízeními je zde Bluetooth, pro možnosti přenosu dat pak interní Wi-Fi. Použití obou technologií bylo při běžném používání bezproblémové – ať už nastavováním, tak citlivostí a dosahem.

Juno SC neumí telefonovat, ale počítá i s přímým využitím možnosti připojení k internetu prostřednictvím mobilních operátorů. V přístroji se nachází 3.5G modem. Toto je také hlavní rozdíl oproti jinak stejnému přístroji Juno SB, který je o modem ochuzen. Vložení SIM karty do přístroje je intuitivní, poté je samozřejmě potřeba nakonfigurovat připojení podle instrukcí konkrétního operátora.

Trimble je primárně určen pro nasazení v profesionální sféře, v oblasti GIS. Proto samozřejmě obsahuje vestavěný GPS přijímač. Základem je jako u všech přístrojů s GPS myšlenka určování polohy, tentokrát ale i s předpokladem jiného využití než u většiny testovaných přístrojů na Navigovat.cz – tedy jen pro orientaci a navigaci. Škoda, že se mi nepodařilo zjistit bližší parametry osazeného čipu. Nepředpokládám, že by byl použit Sirf III, subjektivně je však použitý čip stejně citlivý.

Přestože lze Juno řadit mezi profesionální přístroje pro určité zeměměřické využití, je postaveno jako většina současných kapesních přístrojů na platformě Windows Mobile 6.1. Z pohledu univerzálního použití tedy nabízí vše co jiná zařízení s tímto systémem. Standardně se také počítá se synchronizací s PC prostřednictvím aplikace ActiveSync.


Standardní hlavní obrazovka Windows Mobile • bezdrátové možnosti komunikace Juna SC •
trochu víc než jen COM a Baudrate – město na mapě Smartmaps

Z instalovaných aplikací zmíním použití SmartMaps 3, které přicházejí v úvahu při využívání Trimblu i pro turistiku. Aplikace běžela stejně jako na jiných PDA, ovládání je také stejné. Pro turistiku fungovala GPS výborně, bez výpadků signálu

Tip: Podrobněji si o mapách SmartMaps můžete přečíst v tomto článku.

Dostatek místa je i pro další aplikace a data. Běh systému má k dispozici 128 MB RAM. Pro programy a data lze využít 128 MB interní paměti a spoustu dalších gigabajtů prostřednictvím microSD karet s podporou SDHC.

Subjektivně bych přístroj nehodnotil jako přeborníka v rychlosti, systém ale reaguje dobře a bez delších zdržení při spouštění aplikací. Snad jen softwarové pozadí fotoaparátu by mohlo být svižnější. Pozitivně vyzdvihnout je třeba zacházení systému s energií. Po plném nabití Juno fungoval se zapnutou GPS a plně podsvíceným displejem skoro sedm hodin.

Po práci legraci

Trimble Juno mě pozitivně oslovil. Jsem zvyklý používat PDA zařízení k navigaci i při turistice ve volné přírodě. Pro takovouto aktivitu je odolnější „sportovní“ design Juna v kombinaci s dlouhou výdrží ideální.

Překážkou v pořízení Juna SC jako hobby přístroje ale bude jeho cena, která je u testovaného modelu bezmála 25 tisíc korun. Nejsou však na závadu informace, že se v žádném případě nejedná o čistě jednoúčelové geodetické zařízení. Juno SC je univerzální a velmi kvalitní PDA, které lze uplatnit nejen v práci, ale i při mimopracovních aktivitách.

Trimble Juno SC k testu zapůjčila společnost PLANstudio

Témata článku: , , Země, PDA, Poloprofesionál, Zátka, Sluneční světlo, Vestavěný modem, Test, Hlavní důraz, Trimble, Hlavní poslání, Náhradní s, Systémový zvuk, Český úřad, Nízká kvalita, Pro +, Obdélníkový tvar, Slave, TRI, Juna, Pracovní nasazení, Univerzální použití