Turistická mapa Topo Czech 2: zázraky se dějí

Turistická mapa Topo Czech 2 pro navigace Garmin přichází do prodeje. Podívejte se na šedesát obrázků, které srovnávají jednotlivé verze Topo Czech. Prohlédněte si pokrok vůči starší verzi 1.20.

Přemýšlel jsem, jakým způsobem uvést novou turistickou mapu Topo Czech 2 (Pro) pro navigační přístroje Garmin. Všechno důležité už snad bylo řečeno. Články vycházely už v době, kdy mapa byla tajná, další se objevily po oficiálním oznámení. Místo dlouhého článku si proto raději pozorně prohlédněte obrázky. Srovnávám na nich nejpodrobnější mapu Topo Czech 2 Pro s nižší verzí Topo Czech 2. Pro představu, jak velký krok česká turistická mapa udělala, přídám ještě snímek ze starší mapy Topo Czech 1.20.

Mapa za čtyři tisíce

Vektorová Mapa Topo Czech 2 se v těchto dnech dostane do prodeje. Jednotlivé verze se liší cenou: levnější Topo Czech 2 bude stát 1 990 Kč, dražší Topo Czech 2 Pro se bude prodávat za 3 990 Kč. Rozdíl je ale hlavně v podrobnosti mapy, kdy verze Pro obsahuje dvakrát podrobnější vrstevnice a řadu vrstev, které v levnější Topo Czech 2 nenajdete. Majitelé starší mapy Topo Czech 1.20 mají nárok na zvýhodněnou cenu nové verze. Při přechodu na Topo Czech 2 zaplatí 690 Kč, upgrade na nejvyšší verzi bude stát 1 990 Kč.

Zdají se vám čtyři tisíce korun za digitální turistickou mapu příliš mnoho? Potom se podívejte třeba na web německého Garminu s nabídkou topomap jiných zemí. Jsou mnohdy dražší a z hlediska podrobnosti nesahají nové české mapě Topo Czech ani po krk. Turistické mapy s tímto rozsahem v měřítku 1 : 10 000 zatím pro Garminy nenajdeme.

Podrobný přehled rozdílů mezi jednotlivými verzemi najdete v samostatném článku.

Pro úplnost je třeba dodat, že mapu lze používat i v autonavigaci. Po silnicích dokáže optimalizovat trasu stejně jako předchozí Topo Czech 1.20 nebo silniční autoatlas Atlas Czech 7. Mapa však stále nepodporuje routování po turistických stezkách a cyklotrasách/stezkách. Turisté musí cesty plánovat ručně. Je to dobře, je to špatně? Viz tato diskuze.

Stáhněte si podrobné obrázky

Pojďme už k obrázkům. Snímal jsem je v aplikaci Garmin MapSource, vždy stejné místo ve třech různých mapách. Vybíral jsem místa, která jsou z turistického hlediska atraktivní, kde jsou vidět zajímavé objekty a rozdíly.

Když jsem ale připravil všech šedesát obrázků, uvědomil jsem si, že vůbec nejsou vhodné pro přímé prohlížení z webu. Byly příliš velké a administrátoři serveru by mi asi nepoděkovali. Udělejme to tedy jinak. Kdo chce opravdu dobře poznat rozdíly mezi jednotlivými mapami, může si všechny obrázky stáhnout najednou v jednom archivu. Nahrál jsem je na web RapidShare.com a Uložto.cz.

Stáhněte si soubor ZIP (má 34 MB) a rozbalte ho na pevný disk počítače. Obrázky prohlížejte v programu, který dokáže rychle přecházet mezi snímky, doporučuji například Zoner Photo Studio. Budete pak moci třeba kolečkem myši rychle přepínat mezi jednotlivými verzemi a porovnávat, čím se přesně liší. Pokud se vám na monitor nevejde obrázek ve formátu 1 359 × 910, v prohlížeči nastavte, aby obrázky ukazoval nezmenšené, v poměru 1 : 1.

Tuto metodu prohlížení připravených obrázků opravdu doporučuji. Kromě toho, že budete moci lépe najít rozdíly, obrázky navíc budou výrazně větší než ty, které jsem umístil přímo do článku. Tady je jedna ukázka:


Ukázka obrázku z mapy Topo Czech 2 Pro v plném rozlišení

Příliš nehleďte na rozdíly v textových popisech na obrázcích. Ty si program Garmin MapSource generuje sám podle toho, kam se mu vejdou. Ve skutečnosti jsou popsány všechny objekty.

Dvacetkrát srovnání

Nemáte-li možnost stáhnout si všechny obrázky mapy a prohlížet je na počítači, připravil jsem také zmenšenou verzi pro otvírání přímo ve webovém prohlížeči. Tyto obrázky jsem ale ořezal na menší formát, aby nebylo nutné přenášet tolik dat. Pořadí na každém řádku je vždy stejné:

  • Topo Czech 2 Pro
  • Topo Czech 2
  • Topo Czech 1.20


Brno (Topo Czech 2 Pro • Topo Czech 2 • Topo Czech 1.20)


Střed Brna, Špilberk

Tip: Stáhněte si obrázky v plném rozlišení z webů RapidShare.com nebo Uložto.cz.


Moravský kras


Propast Macocha


Hostýnské vrchy


Chomutovsko (menší měřítko mapy)


Povrchové doly u Mostu


Šumava

Tip: Stáhněte si obrázky v plném rozlišení z webů RapidShare.com nebo Uložto.cz.


Pálava


Jih Prahy, Komořany


Harrachov (větší měřítko)


Nádrž Slezská Harta


Nádrž Dalešice (větší měřítko)

Tip: Stáhněte si obrázky v plném rozlišení z webů RapidShare.com nebo Uložto.cz.


Praha, Petřín


Praha, Stromovka


Bílé Karpaty


Jeseníky


Karlštejn


Praha, Prokopské údolí


Ukázka zmapování elektrické sítě

Levnější Topo Czech ale bude stačit

Myslím, že nemá smysl popisovat, jak se přesně mapa změnila vzhledem k předchozí verzi. Obrázky jsou naprosto jednoznačné a pokrok v mapě Topo Czech 2 nebo dokonce 2 Pro je neodiskutovatelný. Když jsem uložené stopy ze svých výletů zobrazil v nové mapě, krásně bylo vidět, jak turistické stezky a nezpevněné komunikace odpovídají realitě.

Jakou verzi ale pořídit? Má smysl připlácet za verzi Pro, nebo bude stačit jen obyčejná Topo Czech 2? Myslím, že z praktického hlediska bude nižší verze vyhovovat většině uživatelů. Měřítko v rozlišení dvaceti metrů stačí, chybějící vrstvy nejsou nijak zásadní. Pro běžného uživatele bude lepší, když ušetří dva tisíce korun. Podrobná mapa Topo Czech 2 Pro je určena spíš lidem, kteří s ní budou aktivně každodenně pracovat anebo těm, kterým udělá radost, že mají ve svém Garminu nejpodrobnější mapu na světě.

Napsat jen, že mapa Topo Czech 2 se povedla, by nebylo odpovídající – tato mapa je jednoduše řečeno skvělá.

Diskuze (185) Další článek: Co chybí českým e-shopům s mobily?

Témata článku: , , Harrachov, Špilberk, Zázrak, Mapa, Podrobná mapa, Turistická mapa, Topo, Karlštejn, Děj, Topo Czech, Cyklotrasa, Moravský kras, Šumava, TOP