Turistické mapy SmartMaps Locator: vyměňte auto za pohorky

Turistické mapy jsou součást rodiny produktů SmartMaps Locator. Vznikly s primárním cílem poskytovat turistům s kapesním počítačem digitální mapové zázemí.
Kapitoly článku

Srdce produktu

U digitální verze map hraje kvalita mapových podkladů pouze část role pro oslovení uživatele. Stejně nadchnout, jakož i odradit, může ovládací aplikace. Popisované turistické mapy jsou postaveny na třetí verzi aplikace SmartMaps.

Stejně jako u konkurenčního PathAway u TourNavigatoru bylo potřeba si SmartMaps trochu osahat a zvyknout si na jejich logiku. Při prvních pokusech vypadá systém docela složitě a hodně rozvětveně. Po krátkém čase používání jsem však samotné aplikaci čím dál více přicházel na chuť.

Spousta položek hlavní nabídky se týká možností nejrůznějšího nastavení. Po jejich prozkoumání a přizpůsobení voleb vlastním představám se k nim uživatel nadále nevrací. Například si každý pravděpodobně po pár zkušenostech pohraje s nastavením informací pro displej a s jeho rozvržením; další změny těchto voleb budou zcela výjimečné. Stejně tomu bude i s nastavením formátu souřadnic, způsobu zobrazení stop, velikosti a formátu bodů, záznamu trasy a u spousty dalších možností.


Rozvinuté menu nastavení • menu pro mapu • nastavení prvků displeje • další z možností nastavení

Za velmi dobře propracované považuji ovládání aplikace. K ovládání je využito jak základní nabídky aplikace, tak hardwarových tlačítek přístroje, softwarových tlačítek nad mapou, odkazů z polí informací kolem mapy a i virtuálního submenu v mapě. Spousta funkcí je sice v základním nastavení dublována, ale to nepovažuji za škodu. Při použití v terénu za pohybu může být pro konkrétní volbu vhodná pokaždé jiná možnost.

Aplikace také umožňuje namapovat ovládací tlačítka dle libosti uživatele. Tvůrci aplikace se jednoznačně snažili o to, aby byl celý systém pokud možno ovladatelný bez nutnosti vytahovat stylus. Výsledek této snahy považuji za velmi zdařilý. Většina virtuálních voleb je pro výběr prstem dostatečně veliká a vůbec nedochází k přehmatům.

Malé ovládací prvky mají logickou vazbu pouze na funkce, které se za pohybu většinou nepoužívají. Je to například psaní pomocí softwarové klávesnice – pro ni jsem považoval stylus téměř za nutný. Dobrou vlastností je ovšem vysvícení pouze těch kláves, které jsou v konkrétní situaci využitelné; například při vyhledávání názvů v databázi.


Přiřazení funkcí tlačítkům • virtuální submenu na displeji • selekce písmen klávesnice podle možnosti volby

Systém jsem zkoušel ve verzi pro Pocket PC na PDA Acer n50 Premium. Během testu se nevyskytly žádné chyby. Ani ve spolupráci s GPS modulem připojeným přes Bluetooth nedocházelo k žádným potížím nebo zádrhelům. Jediné, co lze aplikaci vytknout, byly nepříjemně pomalé odezvy na ovládání. Zejména posun mapy a kompletní vykonání některých povelů ovládání bych uvítal svižnější a plynulejší.

Tohle papír neumí

Zatímco u klasické verze mapy se musíme spokojit jen s informací na papíru, digitální verze poskytuje spoustu dalších funkcí. Na prvním místě je samozřejmě využití GPS dat pro určení aktuální polohy a její interaktivní sledování v mapě. Tak jako všechny ostatní stejně zaměřené produkty, umí i SmartMaps ukládat tzv. prošlé stopy. Pro export záznamu pohybu je používán vhodně zvolený obecný formát GPX. Uložené stopy lze nejen kdykoli v budoucnu zobrazit, ale i přehrát jejich průběh.

Stejného formátu souborů je využito také pro uživatelské body zájmu. Ty lze samozřejmě v aplikaci vytvářet, ale dále je i exportovat a importovat. Možnost importu bodů pouze z daného systémového adresáře ale nepovažuji za ideální řešení. Účelnější by byla možnost vyhledání konkrétního souboru s body zájmu v adresářové struktuře.

Body zájmu se importují do zvolené skupiny v databázi. Na jednu stranu je dobré, že se skupiny dále ještě dělí na kategorie, v rámci skupiny je ale možno přiřadit pouze jednu konkrétní ikonu pro zobrazení v mapě. Vyznavači geocachingu tedy mohou ocenit možnost automatického přiřazení kategorií při importu keší podle jejich typu, ale pouze pod společnou ikonu.


Vyhledávání v databázi • ukázka informací k zájmovému bodu • jedno foto vydá za spoustu slov

Mimo body definované a spravované uživatelem obsahují SmartMaps databázi bodů s turistickými informacemi. Součástí instalace je přes dva tisíce bodů vázaných převážně na vlastivědné zajímavosti a prvky občanského zájmu. Všechny jsou doplněny stručným popisem, kontaktními informacemi, případně i fotografií. Užitečným pomocníkem může být i implementovaný rejstřík sídel (formou databáze bodů). Aplikace je tedy schopna vyhledávat také konkrétní vesnice nebo ulice ve městech.

Praktický doplněk navigace

Stejně jako TourNavigator jsou i Turistické mapy z edice SmartMaps Locator od PLANstudia alternativou pro ty, kteří potřebují někdy používat svůj kapesní počítač jako nositele podrobného mapového podkladu při svých toulkách přírodou. Díky tomu, že systém pracuje s jednotlivými mapovými listy regionů, nabízí uživatelům možnost koupě pouze vybraných zájmových oblastí. Pro toho, kdo nepotřebuje podrobné turistické mapy celého území republiky, se tak Locator může stát vhodným doplňkem autonavigačních programů v místech, kde opouští dopravní prostředek s cílem pěší turistiky.

Témata článku: , , Sériové číslo, Stručný popis, Nemalé množství, Celý komplet, Samostatný díl, Auto, SMA, LOC, Dopravní prostředek