Vyplatí se Sirf Star III při turistice a geocachingu?

Porovnali jsme vedle sebe dva turistické Garminy. Vyplatí se drahý GPSmap 60CSx s čipem Sirf Star III, nebo stačí levný Garmin eTrex? Nové interaktivní mapy!
Kapitoly článku
Při geocachingu a turistice jsem asi tři čtvrtě roku používal GPS přijímač Garmin eTrex Legend C. Před měsícem jsem ho nahradil nejvyšším turistickým modelem Garmin GPSmap 60CSx. Asi největším rozdílem mezi těmito dvěma přístroji je používaný GPS čip; GPSmap totiž používá velmi citlivý Sirf Star III. Po měsíci praxe jsem se rozhodl oba dva navigátory porovnat mezi sebou.

Kromě toho, že popíšu své dojmy při praktické práci s oběma přístroji, připravil jsem do článku také interaktivní mapy se zaznamenanými trasami. Budete si moci prohlédnout, jak stejnou cestu současně zaznamenal Legend C i GPSmap 60CSx, a porovnat výsledky mezi sebou.

Od průměru ke špičce

Garmin eTrex Legend C je vyšší verze ručního navigačního přístroje eTrex, který známe z loňské nabídky firmy Mountfield. Má barevný displej, více paměti, rychlejší procesor a říká se, že i lepší GPS přijímač. Značku a typ GPS neznáme, Garmin prozrazuje jen to, že je dvanáctikanálový. ETrex Legend C se dnes již neprodává.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin eTrex Legend C

S tímto strojem jsem našel téměř čtyři sta keší, používal ho při turistice i jinde. Celkem mi vyhovoval: je malý, lehký, má jemný displej. Pouze citlivost GPS přijímače zaostávala daleko za ideálem. V zimě to ještě celkem šlo, ale v obdobích, kdy stromy mají listy a cloní, jsem často musel chodit spíš podle intuice než za šipkou.

Proto jsem v únoru provedl upgrade na současnou nejlepší turistický navigátor Garmin GPSmap 60CSx. Obvykle nepoužívám taková superlativa, ale Garmin u nás na poli turistických přístrojů nemá konkurenci a tento model je skutečně to nejlepší, co současný trh nabídne. Platí to ale i pro zahraničí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin GPSmap 60CSx: nejlepší turistický navigátor

O Garminu GPSmap 60CSx zřejmě připravím samostatný článek se zkušenostmi. I když i na něm najdu mušky, celkově jsem velmi spokojen.

Signál drží a nepustí

Největší změnou při přechodu na nový navigační přístroj je úžasná citlivost. Jak se to projevuje? Třeba v případech, kdy na cestách s GPS zaznamenávám trasu. U Legendu nebyla snad nikdy v jednom kuse. Pokaždé se rozkouskovala, protože navigátor ztratil signál: mezi budovami, pod stromy… Když jsem se proto s GPSmap poprvé vrátil z cesty dlouhé několik desítek kilometrů, čekalo mě u počítače, kam importuji zaznamenané trasy, velmi příjemné překvapení. Celá trasa byla v jednom dokonalém, nepřerušeném bloku.


Typická situace s Legendem: trasa rozkouskovaná na mnoho částí

Stejného výsledku jsem dosáhl i na každém výletu, kde jsem zatím z novým Garminem byl. Trasa se přeruší jen při vypnutí přístroje, jinak GPS drží signál a nepustí.

 
Tohle mě na GPSmap 60CSx stále nepřestalo těšit: dlouhá trasa v jednom kuse

Signál sem, signál tam – a Garmin za ním

Ale i u Sirf Star III se postupně začaly projevovat různé méně příjemné vlastnosti. Současně s tím, jak je GPSmap citlivý na příjem signálu, není odolný proti rušení. Když měl Legend dobrý výhled, tak byl velmi přesný a poloha odpovídala skutečnosti, Garmin se Sirf Star III ale kolem trasy tak trochu vlaje. Tu je tam, tu o pár metrů jinde – a pravda je někde uprostřed.

Na pozici určenou Garminem GPSmap 60CSx se nelze úplně spolehnout. To, co ukazuje, může být za chvilku úplně jiné – a který výsledek potom odpovídá realitě? Abych ale zase nepřeháněl: bavíme se tady o odchylkách v řádu metrů. Jen při zapnutí nebo v situacích, kdy se k GPS dostává signál po malých kapkách, jsou tyto výkyvy větší, třeba v desítkách metrů.


Na prvních dvou obrázcích je Legend: přerušená cesta, velký rozptyl při nedostatku signálu •
poslední obrázek ukazuje nepřerušenou a jasnou trasu s Garminem GPSmap 60CSx (stejný les)

U Garminu Legend byla při geocachingu velmi užitečná podpora technologie WAAS (přečtěte si o ní článek). Na místě s dobrým výhledem stačilo chvíli počkat, na displeji se objevily nové družice a zanedlouho byla poloha určena znatelně přesněji. Sirf Star III sice také podporuje WAAS, ale v praxi se nechá velmi přemlouvat, aby se k družicím EGNOS připojil.

Ověřil jsem to znovu včera, kdy jsem měl vedle sebe oba dva srovnávané Garminy. Na Legendu jsem ve sloupcích jednotlivých satelitů brzy uviděl malé znaky D, které ukazují, že WAAS je aktivní a poloha zpřesněna. Na GPSmap 60CSx nebylo nic. Ukazatel EPE, který vyjadřuje pravděpodobnou přesnost, v této chvíli přál stařičkému Legendu. Sirf nesirf…

Škola hrou

Odpočiňte si od textu a podívejte se na slibované mapy. Klepnutím na náhled se otevře nové okno s mapou Google Maps. Standardně bude vidět běžná mapa, z roletky vpravo nahoře ale můžete vybrat i leteckou nebo hybridní.


První interaktivní mapa: pěšky po parku

Na mapě je slabými linkami vyznačena trasa, kudy jsem včera s oběma Garminy chodil a jezdil. Nový GPSmap 60CSx je zobrazen červenou barvou, starší eTrex Legend C modře. Pomocí rámečku v pravé části stránky můžete jednotlivé stopy vypínat a zapínat. Doporučuji také vybrat větší detail pomocí ovladače vlevo. S mapou lze také posouvat.

U letecké mapy vězte, že Google ji nemá úplně přesně nakalibrovanou. Pokud je tedy trasa zaznamenaná navigačním přístrojem vidět třeba mimo silnici, neznamená to ještě, že jde o přesně takovou odchylku.


Klepněte pro přechod na další kapitolu článku, ve které podrobně rozeberu chování obou dvou navigačních přístrojů

Témata článku: , GEO, Pěkná věc, Současný trh, Typická situace