Vyzkoušeli jsme novou navigaci Mapy.cz. Bude se líbit hlavně turistům [video]

Máme za sebou první zběžný test betaverze mobilní aplikace Mapy.cz, která přináší hlasovou navigaci. Za volantem vypadá použitelně, při jednoduchém navádění na cíl jsem nezpozoroval žádný nedostatek, také přepočet trasy probíhal dobře, líbí se mi indikace maximální povolené rychlosti. Nicméně na srovnání se zavedenými a rovněž bezplatnými systémy (Google Mapy, Here Mapy, Apple Mapy) si zatím netroufám, s novinkou mám najezděno příliš málo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zatím je nutné počítat s tím, že jde o betaverzi, ale navigace funguje na první pohled skvěle. Finální verze přijde v srpnu.

Každopádně automobilová navigace je věc, která zde je už delší dobu, každý už si vybral, nějakou aplikaci používá a je na ni zvyklý, takže jízda autem nebude ten hlavní motiv, proč byste Mapy.cz hned začínali používat. Tím hlavním trumfem zůstává turistika.

Ideální scénář? V pohodlí webových map si „naklikáte“ trasu jak vás napadne – necháte si navrhnout výlet, upravíte si jej, přidáte cíle, zařadíte oblíbené úseky, přičemž můžete použít silniční síť, turistické trasy, ale i tu nejposlednější lesní pěšinku. Výsledek uložíte do Batůžku, otevřete si jej v mobilu a necháte se po trase navigovat. V terénu pak stačí telefon strčený v náprsní kapse a navigace hlasovými povely. Pokud přece jen sejdete z trasy, navigace vás začne vracet, později trasu přepočítá. Když chcete mít jasno, stačí se podívat na situaci na displeji.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
A takhle to pak může vypadat. Vyhledávat trasu pochopitelně můžete i přímo v mobilu.
Klepněte pro větší obrázek
Webová a mobilní aplikace jsou provázané prostřednictvím Batůžku, stačí se přihlásit pod stejným uživatelským účtem.
Klepněte pro větší obrázek
Jednoduché nestavení: druh mapy a možnost vypnout hlasové povely.

Navigační piktogramy pracují s šipkami, vzdáleností k odbočce a s turistickými značkami. Nebylo by špatné, kdyby i hlasové navádění umělo říct: „Odbočte doprava a pokračujte po červené.“

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní informace jsou vidět i na zamykací obrazovce a v notifikační liště.
Diskuze (3) Další článek: Samsung Galaxy Note 7 tajemství zbaven. Přinášíme snímky tří barevných verzí

Témata článku: , , , , , Automobilová navigace, Navádění, Hlasový povel, Hlavní trumf, Hlavní motiv, Nájezd, Turistika, Nov