Wayfinder pro Javu: k navigaci nepotřebujete smartphone (recenze)

Majitelé chytrých mobilních telefonů mohou na svých telefonech provozovat různé navigační programy. Známý navigační systém Wayfinder Navigator je však nyní k dispozici i ve verzi pro Javu. S GPS modulem od Nokie jsme jej vyzkoušeli na Sony Ericssonu K750i. Videoukázky!

Hledat a nezabloudit

Jakmile jsou satelity připraveny, je možné se pustit do plánování cesty. Můžete ale začít malým průzkumem okolí, stačí si zobrazit mapu v okolí aktuální polohy. Po mapě se můžete pohybovat kurzorovými šipkami, které ovládají zaměřovací kříž. K přiblížení či oddálení slouží klávesy 5 a 0. Každé překreslení mapy ale chvíli trvá, data se musí stáhnou prostřednictvím GPRS a také jejich vykreslení telefon trochu zdrží. Přímo z náhledové mapy můžete kurzorem zvolit bod, který lze následně nastavit jako start nebo cíl cesty.

 
Mapa v nejmenším a největším měřítku • vlevo se mapa ještě načítá


Nepřístupné cesty (v tomto případě pěší zóny) jsou označeny šedě

Místo startu a cíle si ale můžete nechat přesně vyhledat. Nejsnazším způsobem vyhledávání je podle adresy – do připraveného formuláře zadáte parametry adresy a z následně nalezených míst vyberete to správné. Vyhledávání funguje spolehlivě, jen je nepříjemné, že se při zadávání údajů do formuláře telefon přepíná do režimu zápisu textu a aplikace Wayfinderu se proto na chvíli minimalizuje. K dispozici je i vyhledávání podle firem, ale to zřejmě na našem území vůbec nefunguje. O to více se hodí vyhledávání podle zájmových bodů. Těch jsou v databázi více než tři miliony. Vyhledávat můžete parkoviště, čerpací stanice, restaurace, noční kluby, hotely, centrum města a další. Pro severské evropské země je k dispozici také vyhledávání adresy podle jména z veřejného telefonního seznamu.

Postup při vyhledání místa podle adresy:

  
Nejprve je nutné vyplnit fotmulář • při zadání textů se aplikace minimalizuje a píšete v běžném prostředí telefonu • zobrazení češtiny není dokonalé...


Upřesněte město (čtvrť), ve které se má hledat ulice • výsledek hledání • vyhledaný bod můžete použít 

Jednou z odlišností oproti symbianové verzi je ta, že se na mapě tzv. body zájmů nezobrazují. Na jednu stranu je to dobře, protože je mapa přehlednější a na menším displeji by ikony spíše překážely, na druhou stranu můžete snadno minout některé užitečné objekty.


Vyhledávání podle firmy není v ČR funkční • vyhledávání podle kategorie 


Vyhledání podle kategorie - letiště v Brně • nalezený bod obsahuje kromě polohy i další informace • na letiště můžete rovnou zavolat


Speciální funkce "Blízko vás" hledá zadané objekty ve vašem okolí

Body startu a cíle cesty se zadávají některým z výše uvedených způsobů, trasu ale můžete začít plánovat přímo z určené nabídky „Plánování tras“, což je trochu rychlejší. Nabízí se ale pochopitelně stejné způsoby hledání bodů. Vybrat můžete také aktuální polohu nebo některý z oblíbených bodů, které máte uloženy v paměti. Bohužel není možné zadat průjezdní místa nebo naopak zakázaná místa průjezdu. Výpočet trasy chvíli trvá – z centra Brna k pražskému letišti Ruzyně trval výpočet 40 s, přibližně desetikilometrový úsek ve městě byl vypočten přibližně za 12 s.

 
Plánování trasy

 
Nalezenou trasu si můžete detailně prohlédnout


V poslední kapitole se dozvíte, jak telefon naviguje, přečtete si o zkušenostech z praxe a budete si moci prohlédnout video. Věnovat se budeme také aplikaci Wayfinder Cities, která vás provede po městech i bez modulu GPS.

Témata článku: , , , Nokia 6230i, Sony Ericsson D750i, Sony Ericsson K600i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson W550i, Sony Ericsson W600i, Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson Z520i, SMA, Nadvláda, Pro +, Výchozí režim, Webová podpora, Smartphone, Noční klub, Wayfinder, Absolutní nadvláda