Wherigo: nová GPS hra od tvůrců geocachingu

Wherigo je nová navigační hra. Připomíná počítačové adventury, které ale převádí do reálného světa. Stačí PDA nebo podporovaná navigace, a můžete vyrazit.

Americká firma Groundspeak provozuje stránky geocaching.com a s vědomím určitého zjednodušení lze říct, že jde i o provozovatele této turisticko-navigační hry. Na nedávném veletrhu CES představila novou hru Wherigo. Stalo se tak současně s uvedením turistického navigačního přístroje Garmin Colorado, který zatím jako jediný Wherigo podporuje. Hrát lze ale i s vybranými kapesními počítači a komunikátory platformy Windows Mobile vybavenými přijímačem GPS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zatím jediná navigace s podporou Wherigo: Garmin Colorado

Tip: Podívejte se na živé fotky a video Garminu Colorado 

Do Seattlu za tučňáky

U geocachingu někdo schová schránku, na webu zveřejní její souřadnice a ostatní ji hledají. Jak podobně zjednodušeně vysvětlit, co je smyslem Wherigo? Schránky zde nejsou, hráč místo toho postupuje podle připraveného scénáře. Připomíná to počítačovou hru typu adventura v reálném světě. Člověk se pohybuje podle zadání, plní úkoly, rozhoduje se o dalším postupu a hledá správnou cestu k cíli. Vše je svázáno s polohou na mapě, s časovým limitem, multimediálními prvky.


Přehled her nainstalovaných v přehrávači na PDA

Nejlepší bude podívat se na ukázku. Je ze hry Penguin Escape, kterou vytvořil přímo Groundspeak, a je situována do zoologické zahrady v americkém Seattlu. Já jsem si ji mohl zahrát díky emulátoru, který je vestavěn ve vývojovém prostředí pro nové cartridge. (Jako cartridge se označují hry pro Wherigo.)

Prvním úkolem je dostat se k bazénu s tučňáky, šipka na displeji navigace nebo kapesního počítače ukazuje směr a vzdálenost. Jakmile jste na místě, Wherigo to pozná a hned předloží další úkol. Ošetřovatel ale jen napoví, že bych měl s tučňáky něco dělat – na výběr je fotografování, krmení, mohu na ně křičet nebo si o nich něco přečíst. Vybral jsem krmení, a to bylo špatně. Tučňáky jsem naštval a rozutekli se mi po okolí. Musím je teď najít a sebrat. To však není jednoduché. Napřed musím za medvědem, který poradí, co dál. Nedá se však vzbudit, potřebuji budík od sovy, která mi ho dá jen po správné odpovědi na otázku. Následuje tygr s dalšími úkoly. Mezi tím člověk projde celou zoologickou zahradou.

Na následujících obrázcích jsou vybrané ukázky ze začátku této hry. Můžete si podle nich udělat obrázek, o co ve Wherigo jde:



 

Když je hráč chytrý a volí správný postup, je jeho cesta krátká. Jindy si pořádně zajde, anebo se ocitne třeba i ve slepé uličce, odkud není návratu. Musí hrát znovu od začátku nebo od určité pozice.

Jak říkám: počítačová hra v reálném světě. Jakmile se hráč dostane na konec, hra mu sdělí tajný kód, který slouží jako doklad o splnění mise.

Zatím spíše jen ukázky

Herní cartridge a další informace k Wherigo najdete na oficiální stránce www.wherigo.com. Je na ní potřebná registrace, dají se ale použít přístupové údaje z webu geocaching.com. Cartridge jsou binární soubory s koncovkou GWC a velikostí v řádu stovek kilobajtů až jednotek megabajtů. Záleží zřejmě nejvíc na délce hry, na vložených obrázcích.

Her zatím není mnoho. V době přípravy tohoto článku jich bylo jen sedmadvacet. Vzhledem k tomu, že takřka všechny jsou určeny do konkrétní lokality, našinec si je zahraje nanejvýš v emulátoru. Každý si ale může vyzkoušet Wherigo Player Tutorial, který lze hrát kdekoli na volném prostranství. Lidé z Plzně si pak mohou stáhnou pokusnou cartridge – viz fórum.

Všechny zatím dostupné hry lze stáhnout a hrát zdarma. Groundspeak ale počítá i se zpoplatněním některých titulů.

Předpokládám, že zatím nikdo nemá možnost používat turistický Garmin Colorado. Hraní Wherigo tak zůstane na PDA nebo komunikátoru Windows Mobile s vestavěnou nebo připojenou GPS. Aplikaci Wherigo Player lze zdarma stáhnout ze stránek wherigo.com. Můj kapesní počítač potřeboval ještě doinstalovat jakýsi framework, ale u nových zařízení by Wherigo mělo hned fungovat.

Ovládání aplikace je velice jednoduché. Stačí číst, co je uvedeno na displeji, tisknout správná tlačítka, pohybovat se směrem, který hra vyžaduje.

Kdo tvoří hry? Programátoři

Stejně jako je geocaching komunitní hra, kterou vytváří hráči pro ostatní hráče, ani u Wherigo nelze čekat, až Groundspeak připraví cartridge pro Česko. Co si neuděláme sami, to nebudeme mít.

 
Hlavní stránka Builderu • nastavení nové cartridge

K tvorbě her pro Wherigo je určen program Wherigo Builder. Opět se dá zdarma stáhnout z webu. Práce s ním ale není tak jednoduchá jako třeba založení nové keše. Do jisté míry jde o programování. Tvůrce definuje tzv. zóny – tedy oblasti, ve kterých se má něco stát, až se do nich hráč dostane. Je třeba nastavit, co se přesně má stát. Jaké otázky se mají objevit, co má hra provést u jednotlivých odpovědí, kdy hráč dostane do inventáře nové předměty, kdy se ukážou nové lokality. Lze pracovat i s časovými intervaly – určitý úkol je potřeba stihnout v limitu.


Definice zón, předmětu a postav

Tvorba nové cartridge není jednoduchá. Navíc nestačí jen pochopit program Builder. Je třeba mít nápad, vymyslet děj, napsat scénář, doplnit ho grafikou. Zatím je ještě navíc bohužel nutné trochu bojovat s nestabilní aplikací Builder (tip: nastavte prostředí Windows na angličtinu).


Nastavení zón na mapě • volba podmínek • nastavení skriptu

Trochu počítačová hra

Wherigo nejspíš nikdy nedosáhne takového rozšíření, jako má dnes geocaching. Hlavně kvůli obtížnější přípravě her. Svoji roli ale bude hrát i vazba na konkrétní zařízení. Nestačí vzít libovolnou navigaci a vyrazit do lesa. Ani úzké spojení s technikou nemusí každému vyhovovat – zatímco geocaching je turistická hra, Wherigo se už svým pojetím blíží k počítačům. Záleží ale na tvůrcích, jak své cartridge pojmou. Dokážu si představit, jak by se s nimi daly skvěle doplnit některé současné turistické multi a mystery keše.

Diskuze (50) Další článek: LG KW838: stylový mobil na dvě SIM karty

Témata článku: , , , Tajný kód, Hra, Adventura, První úkol, Správný postup, Počítačová hra, Nov, Úzké spojení, TV +, GEO