Xiaomi Mi 6: sklo, ocel, zlato, keramika a skvělá výbava

  • Nový top smartphone od Xiaomi je jeden z nejkompaktnějších
  • Přesto má špičkovou výbavu a nadstandardní baterii
  • Líbivé je i zpracování a použité materiály

Xiaomi dnes podle očekávání představilo vlajkový model pro letošní rok. Xiaomi Mi 6 na rozdíl od top modelů konkurence přichází v jediné velikosti a nemusí se tak dělit o pozornost. Mírný časový skluz za jinými světovými značkami byl zapřičiněn čekáním na nejvýkonnější mobilní procesor současnosti Qualcomm Snapdragon 835.

Zařízení je charakterizováno 5,15palcovým IPS displejem, jehož krycí sklo je zakřiveno do všech čtyř stran, nejen k bokům jako u většiny telefonů. Podobně je řešená zadní strana, místo skla zde ovšem v jedné variantě může být i keramika. Xiaomi se nežene za ultravysokým rozlišením, a tak si panel musí vystačit s Full HD.

Tělo je symetrické a jeho základem je rám z nerezové oceli. To má telefonům dodat pevnost, robustnost, ale zároveň zachovat štíhlé linie. I když Xiaomi neuvádí žádný konkrétní stupeň krytí, Mi 6 je odolné vůči běžnému postříkání vodou, například zmoknutí. Boční rámečky okolo displeje jsou minimalizovány, čelo a brada zůstávají v obvyklé velikosti. Pod displejem najdeme také čtečku otisků, která má podobný tvar a řešení jako Huawei P10.

Zatím jen čínská verze

Mi 6 používá hlavní duální fotoaparát 12+12 Mpx. Díky odlišnému ohnisku obou čoček je možné aplikovat dvojnásobný bezztrátový zoom, podobně jako třeba u iPhonu 7 Plus. Digitálně lze přiblížit objekt až 10násobně. Využít dvou objektivů lze také pro zhotovení snímků s rozostřeným pozadím. Xiaomi se chlubí čtyřosou optickou stabilizací (OIS).

Xiaomi se podařilo do kompaktního těla implementovat baterii s nadprůměrnou kapacitou 3 350 mAh. Potěší také přítomnost stereoreproduktorů. Ani tento telefon ale není bez chyb – schází 3,5mm jack a zatím podporuje pouze vyšší frekvenční LTE pásma (u nás použitelné 1 800, 2 100 a 2 600 MHz). Na výběr budou varianty se 6 GB RAM a 64 nebo 128 GB vnitřního úložiště v barvách modrá (se zlatým rámečkem), černá, bílá a stříbrná.

Vyšší verze dostane i keramické zpracování se zlatými obroučkami čoček duálního fotoaparátu. Čínská cena bez daně začíná v přepočtu na 9 tisících korun, do prodeje půjde novinka ve své domovině na konci dubna. O globální verzi s plnou podporou evropských LTE pásem zatím řeč nebyla. Pokud v budoucnu přijde, můžeme očekávat českou cenovku 13 až 14 tisíc korun.

Xiaomi Mi 6
rozměry a hmotnost: 145 × 70 × 7,5 mm, 182 g
displej: 5,2", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 424 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 64 GB, RAM: 6 GB, baterie: 3 350 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 835 (8× Kryo 280, 3 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android žádná
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
49 %
vybavenost
cena: Očekávaný telefon

Diskuze (43) Další článek: Apple iMovie, GarageBand a aplikace balíku iWork jsou nyní zdarma. Pro všechny

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , , , , Xiaomi Mi 6, #Xiaomi, Skluz, Evropské LTE, Sklo, Podobný tvar, Obroučka, Stupeň krytí, Výbava, Ocel, Časový skluz, Skvělá výbava, Čínská cena,