Xiaomi Mi Mix 3 je na světě. Má vysouvací konstrukci a úplně bezrámečkový displej

Jeden z nejočekávanějších smartphonů letošního podzimu byl konečně představen veřejnosti, i když zatím jen pro čínský trh. Xiaomi Mi Mix 3 je po Oppo Find X a Vivo Nex třetí smartphone, který má displej zcela bez rámečků a výřezů. Kvůli tomu ale také musí používat vysouvací konstrukci, do níž schová čočky fotoaparátů a další senzory.

Klepněte pro větší obrázek
Výrobci se snaží různým způsobem maximalizovat plochu displeje. Každý na to jde jinak (Zdroj: miui.com)

Vysouvá se pouze malý kousek nad horním displejem. Mechanismus má vydržet až 300 tisíc vysunutí, což má bohatě postačit až na 4 roky používání při 200 interakcích denně. Obě části u sebe drží permanentní neodymové magnety. Zádová část je vyrobená z keramiky a nabídne černé, modré nebo zelené provedení. V Číně se navíc bude prodávat ještě speciální Palace Museum Edition se zlatým symbolem lva na zádech.

Klepněte pro větší obrázek
Za vysouvání zodpovídá dvojice neodymových magnetů (Zdroj: miui.com)

Zcela bezrámečkový OLED displej zabírá 93,4 % plochy přední strany a rozprostírá se na úhlopříčce 6,39. Výrobce nicméně zvolil pouze Full HD+ rozlišení s poměrem stran 19,5 : 9. Vysouvání s sebou přináší novou možnost ovládání – telefon se tímto pohybem probudí, zobrazí nabídku rychlých předvoleb, v aplikaci fotoaparátu se přepne do režimu přední kamery, při příchozím volání vysunutím vršku přijmete hovor.

Menší baterie, ale rychlé dobíjení

Po stránce výkonu nepřipouští Mi Mix 3 žádné kompromisy – osazen je procesor Snapdragon 845, maximální paměťovou variantou je 10 + 256 GB (u „palácové“ verze). Telefon obsahuje rychlé kabelové i bezdrátové dobíjení. Podložka pro Qi nabíjení s výkonem 10 W je (alespoň v Číně) přímo součástí balení. Na levém boku telefon obsahuje mechanické tlačítko pro ovládání hlasového asistenta Xiao AI. Nechybí samozřejmě podpora NFC, LTE a výrobce dokonce uvádí, že zhruba za půl roku představí verzi Xiaomi Mi Mix 3 pro 5G sítě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vysouvací konstrukce se dá použít i jako součást ovládání prostředí (Zdroj: miui.com)

Přední i zadní fotoaparát má dvě čočky a vlastní LED blesk. Zadní 12 + 12 Mpx snímač s objektivy f1.8 a f2.4 už si výrobce dokonce pohotově nechal „projet“ testem DxOMark Mobile s velmi slušným výsledkem 103 bodů. Přední kamera nabídne rozlišení 24 + 2 Mpx. V obou případech jde používat portrétní režim s efekty, aplikovat bokeh efekt a využívat pro fotografování umělou inteligenci. Zadní kamera je navíc opticky stabilizovaná a umožní dvojnásobné optické přiblížení.

Telefon díky vysouvací konstrukci trochu přibral v pase má tloušťku 8,5 mm. Také hmotnost činí nadprůměrných 220 g. Ústupek konstrukci se podepsal také na kapacitě baterie, která činí pouze 3 200 mAh. Dobíjí se přes USB-C konektor a podporuje rychlé dobíjení Quick Charge 4.0 od Qualcommu. 3,5mm jack a slot na paměťovou kartu v telefonu není.

Telefon běží na nejnovější verzi prostředí MIUI 10. Xiaomi Mi Mix 3 v nejnižší paměťové verzi (6 + 128 GB) přijde v Číně v přepočtu na 11 tisíc korun bez daně. Globální verze bude představena později a její cena by mohla začínat na 16 tisících korun.

Xiaomi Mi Mix 3
rozměry a hmotnost: 158 × 75 × 8,5 mm, 218 g
displej: 6,4", kapacitní AMOLED, 1 080 × 2 340, 403 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1200|400 Mb/s), 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 6 GB, baterie: 3 200 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 845 (8× Cortex-A75, 3 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
59 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (49) Další článek: Odinstalační trackery. Porušují pravidla hry, nikdo je však zatím nebere vážně

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , , , , , , , , , Xiaomi Mi Mix 3, Malý kousek, Nová možnost, Přední kamera, Portrétní režim, Přední fotoaparát, Čínský trh, Slušný výsledek,