Zoner Photo Studio 12 a jeho GPS funkce

Vyzkoušeli jsme, jaké možnosti související s GPS navigacemi nabízí nová verze fotoeditoru Zoner Photo Studio 12.
Český Zoner Software každý rok vydává novou verzi grafického editoru Photo Studio. Letos dosáhla už na číslo dvanáct. Na Navigovat.cz se – už tradičně – podíváme, jak se změnily a kam vyvinuly funkce Photo Studia pro spojení obrázků s GPS informacemi z navigačních přístrojů.

Stejně jako v předchozích článcích nás ale na Photo Studiu nebude zajímat nic jiného. Pro komplexní informace o tomto grafickém programu proto zamiřte na Živě.cz.

Zoner Photo Studio 12 dokáže fotografiím přiřadit zeměpisné informace: souřadnice a nadmořskou výšku. Program potom umožní ukázat místo pořízení snímku na mapě. Informace včetně odkazů na internetové mapy lze přidat do galerií a prezentací, fotografie s polohou je možné otevřít v programu Google Earth. Teď už ale podrobně.

 
Tmavé prostředí Zoner Photo Studia 12 • nabídka s volbami pro práci se zaznamenanou polohou

Společným jmenovatelem je čas

Digitální fotografie mohou vedle obrazových informací obsahovat i zakódované textové údaje. Každý fotoaparát do tzv. hlavičky EXIF ukládá řadu detailů o snímku: čas pořízení, expoziční dobu, clonu, vyvážení bílé, použití blesku a mnoho dalších položek.

Mezi těmito informace může být také zeměpisná délka a šířka s nadmořskou výškou. Málokterý současný digitální fotoaparát tyto údaje dokáže přidat sám, když však máte navigační přístroj a ukládáte s ním svoji polohu, uloženou trasu můžete použít pro přiřazení souřadnic k fotografiím. Pomůže v tom třeba právě Zoner Photo Studio.


Zeměpisné informace v EXIFu fotografie

Z navigačního přístroje lze prošlou trasu získat nejčastěji ve standardním formátu GPX. Jakým způsobem Photo Studio pozná, že snímek byl pořízen na náměstí v Kutné Hoře? Společným jmenovatelem je čas.

Je to vlastně jednoduché. Z EXIFu lze vyčíst čas pořízení snímku. Stejný čas Photo Studio najde v souboru se zaznamenanou trasou a odečte u něj souřadnice s nadmořskou výškou. Uloží je do EXIFu, a je hotovo. Souřadnice ve fotografii potom mohou využít i další programy, třeba konkurenční Google Picasa, která skvěle zobrazuje fotky na mapě, ale spárovat obrázky se záznamem trasy neumí.


Po přiřazení souřadnice se u náhledu objeví symbol. Podržení myši potom ukáže informační okénko, klepnutí otevře mapu

Podmínkou tohoto párování je, aby byl čas ve fotoaparátu naprosto přesně synchronizovaný s GPS přístrojem. Respektive je jednodušší, když je synchronizovaný – potom nemusíte trávit čas pokusy a omyly při snaze nastavit časové korekce tak, aby se časové údaje sešly.

Tip: Když se nechcete zdržovat s přesnou synchronizací, fotoaparátem vyfoťte displej GPS s hodinami. Pokud u nich chybí sekundy, tak stiskněte spoušť co nejpřesněji v okamžiku, kdy se na displeji změní minuty. V počítači potom u této fotografie porovnejte vyfocený čas s časem snímku v hlavičce EXIF a podle toho nastavte korekci.

Přiřazování souřadnic prakticky

Zoner Photo Studio vedle GPX podporuje i import v dalších formátech, například stopy zaznamenané programem Ozi Explorer. Podporovány jsou také logy sledovací aplikace RC System. Kdyby formát vašeho navigačního přístroje chyběl, do GPX soubor jistě dostanete například převodním programem GPS Babel.

Po načtení souboru můžete provést výše zmíněnou korekci času. Fotíte-li v jiném časovém pásmu, je většinou nutné přičíst nebo odečíst celé hodiny. Při rozladěném času mezi navigací a digitálem se potom může hodit úprava minut a sekund. Je to piplavá práce, ale polohu jen s drobným zpožděním (zapříčiněným rychlostí linky) vidíte na internetové mapě a můžete ji srovnávat, zda odpovídá skutečnosti.


Fotografie jsou připravené, ale zatím chybí soubor se záznamem trasy

Photo Studio ukazuje místo na mapách Mapy.cz a Google Mapy, v obou případech lze zvolit různé měřítko a vrstvy – silniční, leteckou, terénní… Další internetové mapy je možné doplnit vložením kódu ze stránek Zoneru.

Navigační přístroj polohu většinou nezaznamenává každou sekundu. Photo Studio proto dává na výběr, zda se mají přiřazovat souřadnice a nadmořskou výšku poslední známé pozice, nebo jestli se informace mají dopočítat lineárním proložením dvou sousedících hodnot.

U prvních snímků asi nebudete Photo Studiu úplně věřit, pokaždé zkontrolujete, zda se s polohou trefil. Pro zbytek ale stačí stisknout tlačítko Aplikovat na vše. Během chvíle se přiřadí souřadnice třeba ke všem fotkám z dovolené. Kdyby se náhodou něco nepovedlo, souřadnice se dají z vybraných snímků hromadně odstranit, celou operaci přiřazování je potom možné opakovat.

 
Místo se během přiřazování může zobrazit na mapě Googlu: silniční • letecká


Anebo také na Mapách.cz: silniční • letecká

Souřadnice a nadmořskou výšku je možné zadat i číselně do připravených políček. Pro manuální přiřazování polohy ale bude lepší využít mapu Google Mapy. K tomu, aby Photo Studio dokázalo odčítat souřadnice z míst, kam v mapě klepnete, je třeba doinstalovat drobný doplněk.

Souřadnice je možné přiřazovat i prostřednictvím programu Google Earth. Ve Photo Studiu vyberete sadu snímků, z nabídky zvolíte Přiřadit GPS údaje z Google Earth. Správná místa k fotkám budete přiřazovat posouváním zeměkoule pod zvýrazněný křížek.


Červený křížek je nutné dostat nad požadované místo a potvrdit

Kde jsme obrázek vyfotili

Prohlížení míst pořízení fotografií se podobá přiřazování souřadnic. Místo opět ukáže internetová mapa v okně aplikace. Přímo ve Photo Studiu je ale možné zobrazit najednou pouze polohu jedné fotky – i když jich před tím vyberete víc, v okně pro prohlížení je třeba volit jednotlivé snímky postupně, jeden za druhým.


Zobrazení místa pořízení snímku na turistické mapě Mapy.cz

Zmíním jednu drobnost, která komplikuje prohlížení. V mapách Googlu se neustále zobrazuje bílý informační sloupec. Dá se sice skrýt, u další fotky se ale ukáže znovu. Při přiřazování souřadnic se přitom skrytí sloupce pamatovalo pro celou vybranou sérii fotografií.


Tentokrát prohlížení dávky fotek: Google Mapy • Mapy.cz

Obrázky je možné exportovat a potom prohlížet v programu Google Earth. Buď lze zvolit rychlý export, nebo možnost s podrobnějším nastavením. V Google Earth se už zobrazí všechny fotky najednou v podobě malých náhledů na místech, kde byly pořízeny. Klepnutím se otevřou do většího náhledu.


Náhledy fotografií zobrazené na svém místě v Google Earth • větší snímek po klepnutí

Obrázky se ukládají přímo do formátu KMZ, výsledný soubor je proto často příliš velký na to, abyste ho někomu poslali. Bylo by praktické, kdyby se ukládaly jen náhledy a velké snímky se stahovaly z webového serveru. Na druhou stranu KMZ lze uložit do KML a úprava tohoto textového souboru je už velmi jednoduchá. Místo prostého img src="01.jpg" jsem hromadným nahrazením textu před název obrázku doplnil cestu na server. Výsledek jsem uložil do komprimovaného formátu KMZ, který si můžete stáhnout a prozkoumat v Google Earth. Původní KMZ se všemi obrázky mělo velikost 10 MB, po nalinkování velkých obrázků z webu má soubor jen 233 kB.

Můžeme pokračovat dalšími kouzly. Když se na tento soubor odkážete z Google Map, uvidíte fotky přímo v prohlížeči.

Odkazy přímo z webové galerie

Když už máme v obrázku informace o umístění a nadmořské výšce, určitě se bude hodit pochlubit se jimi v galeriích. Do popisů k fotografiím lze proto přidat proměnné {CAM_LATITUDE}, {CAM_LONGITUDE} a {CAM_ALTITUDE}. U obrázku se potom ukážou číselně vyjádřené souřadnice a nadmořská výška.

Další mocná proměnná je {GPSLINK}. Není jen informační, do galerie přidá živý odkaz, přes který si můžete prohlédnout místo pořízení snímku na internetové mapě. Obsah proměnné lze při generování galerie upravovat, a jak si budete moci prohlédnout na ukázkách, odkazů u jedné fotografie může být klidně víc.

Textové informace o souřadnicích a nadmořské výšce je možné použít i při prezentaci fotek přímo z počítače nebo při tisku. Zde ale nemají velký smysl, čísla nikomu nic neřeknou. Už před několika lety jsem psal, že by určitě bylo praktické, kdyby Photo Studio ve spolupráci s nějakou internetovou službou dokázalo převést souřadnice do jmenného tvaru. Aby se zkrátka místo čísel ukázalo, že tahle fotka je třeba z Prostějova. Musí to jít.

Oprava: Tato funkce ve Photo Studiu již je, jen trochu ukryta mimo ostatní GPS funkce. Z kontextové nabídky vyberte Informace o obrázku (Shift + Enter), přepněte se na panel Původ a stiskněte tlačítko Získat informace online. Podle souřadnic přiřazených ke snímků se do políček automaticky vypíše místo, město, kraj a země.

Ukázkové galerie

Připravil jsem tři ukázkové galerie ze snímků, kterým jsem před tím ze zaznamenané trasy přiřadil souřadnice.

TiltViewer: Velmi efektní, ale méně praktická galerie. Souřadnice a nadmořskou výšku si můžete prohlédnout klepnutím symbol v pravém spodním rohu zvětšeného náhledu. Karta se otočí, informace jsou vzadu.

Černá galerie 1: Zde si informace o souřadnicích a nadmořské výšce můžete přečíst pod každou fotografií. Jsou zase jinak formátované – proměnné lze používat různými způsoby. Nepřehlédněte odkaz Ukázat na mapě vpravo dole, místo se ukáže v mapě Googlu.

Černá galerie 2: Informace jsou tentokrát nad snímkem. Chci zde ukázat, že proměnná {GPSLINK} může obsahovat i odkazy na více map najednou a text odkazu lze měnit.

Od začátku do konce

Zoner Photo Studio v aktuální verzi 12 nepřináší v oblasti spolupráce s GPS přístroji žádné velké inovace. Jednotlivé funkce už známe z předchozích verzí, zde se jen postupně rozvíjejí. Photo Studio je ale přesto skvělý nástroj pro práci s geoinformacemi. Uživatele provede od začátku až do konce – přiřadí fotografií pozici, dovolí prohlížet místa pořízení snímků a tyto informace dokáže různými způsoby prezentovat.

Stále ale čekám na možnost, kdy bych mohl všechny vybrané fotky najednou vedle sebe zobrazit v mapě. Bez exportu do Google Earth. Tohle skvěle umí nejnovější Google Picasa, které ale zase naopak další GPS funkce chybí.

Zoner Photo Studio 12 se ve verzi Professional prodává za 1 999 Kč, v omezenější verzi Home za 999 Kč. Tyto ceny platí pro stažení z internetu, krabice jsou o pár set korun dražší. GPS funkce mají obě dvě verze, s Professional ale dostanete v ceně mapy SmartMaps pro offline prohlížení míst, kde byly snímky pořízeny. Podrobnější rozdíly mezi oběma verzemi jsou popsány na webu, na samostatné stránce najdete ceny upgradu ze starších verzí Photo Studia.

Diskuze (45) Další článek: T-Mobile Dark Fiber: stavba optické sítě začíná

Témata článku: , , GPS Info, Funkce, Standardní formát, Studio, Nadmořská výška, Photo, Photo Studio, Zeměkoule, Komplexní informace, F +, Skvělý nástroj, Digitální fotografie