Evropská komise dala zelenou: Vodafone může v Česku převzít kabelovku UPC

Evropská komise schválila akvizici aktivit společnosti Liberty Global v Česku a několika dalších zemích. Společnost u nás provozuje poskytovatele internetových a kabelových služeb UPC. Tyto aktivity může nyní Vodafone převzít a získat tak další milion zákazníků využívajících širokopásmový internet a kabelovou televizi. do konce července. Celková hodnota akvizic Liberty Global v Česku, Německu, Maďarsku a Rumunsku je vyčíslena na 18,4 miliardy eur.

Klepněte pro větší obrázek
Páteřní optické sítě UPC budou cenným přínosem do podnikání Vodafonu v ČR

Záměr akvizice činností internetového poskytovatele UPC oznámil Vodafone už loni v květnu. Už tehdy operátor odhadoval, že zkoumání a schvalování Evropskou komisí může trvat do poloviny letošního roku. Finálně by mělo k dokončení celého obchodu dojít k 31. červenci 2019. Vodafone se stane poskytovatelem služeb pro 1,5 milionu domácností se stávajícími službami UPC a zároveň získá přístup k páteřní optické síti, kterou si sám dosud musel pronajímat od jiných subjektů.

Komplexní nabídka služeb

Po dokončení akvizice čeká na Vodafone náročný proces integrace služeb UPC „pod vlastní střechu“, jejich konsolidace a následně tvorba konvergovaných nabídek, které budou zahrnovat širokopásmové pevné i mobilní internetové připojení (včetně 5G), hlasové služby, pevné linky, internetovou televizi a samozřejmě i nejrůznější podniková řešení. Vodafone slibuje, že bude i po sloučení s UPC pokračovat v České republice v investicích do mobilní a vysokorychlostní optické infrastruktury.

Vysokorychlostní optické sítě umožní rozvoj digitalizace a internetu, včetně internetu věcí, stejně jako rozvoj robotizace a umělé inteligence nebo práci s velkým množstvím informací (tzv. big data). Optické sítě umožňující přenos velkého množství dat jsou také nezbytným předpokladem rozvoje technologie 5G a na ni navazujících funkčních aplikací, mezi něž patří video v ultravysokém rozlišení, virtuální a rozšířená realita, autonomní doprava, chytrá města a další.

Co přinese spojení Vodafonu a UPC:

Diskuze (9) Další článek: NÁVOD: Jak získat neomezený mobilní internet na léto za 100 Kč

Témata článku: , , , , , , , Liberty Global, Optická síť, Internet, Želé, Sloučení, Schvalování, Česká republika, Rumunsko, Pře, Německo, Kabelovka, Robotizace, Maďarsko,