Exynos 880 přináší 5G, umělou inteligenci a slušný grafický výkon do střední třídy

Samsung představil čipset Exynos 880, který je ořezanou verzí loňského Exyosu 980. Novinka je primárně určena pro levnější smartphony, které se mohou těšit na podporu 5G, umělé inteligence a na hraní náročnějších mobilních her. Čipset je vyráběn 8nm FinFET procesem, a skládá se ze dvou 2GHz jader Cortex-A76 a z šesti jader Cortex-A55 taktovaných na 1,8 GHz. Čipset je kompatibilní s paměťmi LPDDR4X a s úložišti UFS 2.1 a eMMC 5.1.

Grafický adaptér Mali-G76 MP5 od ARM podporuje až Full HD+ rozlišení (2 520 × 1 080 pix), a výrobce u něj slibuje technologie, které zrychlí načítání dat a zvýší framerate her. Obrazový procesor podporuje maximální 64MPx snímač, případně duální sestavu 20 + 20 MPx. Natáčení videa zvládne čipset maximálně ve 4K s 30 fps, ve výbavě se počítá i se samostatnou neurální jednotkou.

V rámci konektivity nechybí podpora pásma 5G (pod 6 GHz), díky duální konektivitě zvládne čipset souběžně využívat 5G a LTE, což se promítne do maximální rychlosti stahování (3,55 Gbps) a uploadu (1,38 Gbps). Ve výbavě dále najdeme dvoupásmovou Wi-Fi b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, lokalizační služby (GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo) a FM rádio. Prvním smartphonem, který na čipsetu poběží, bude Vivo Y70s, které se bude zatím prodávat pouze v Číně.

Zdroj Samsung

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Váš názor Další článek: Jsou pro vás smartphony příliš složité? Action Blocks je jednoduché ovládání přímo od Googlu

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , Čipset, Grafický výkon, Inteligence, GLONASS, BeiDou