Foťák Xperie XZ3 prošel testem DxOMark. Na špičku nejlepších fotomobilů ztrácí

Až po více než půl roce od uvedení na trh zveřejnil známý fotoportál DxOMark výsledky testu fotoaparátu ve smartphonu Sony Xperia XZ3. Tento model představilo Sony na zářijovém veletrhu IFA 2018 v Berlíně. Nástupnickému modelu Xperia 1 to nicméně do prodeje ještě nějaký ten měsíc potrvá, a tak Xperia XZ3 nadále zůstává vlajkovým modelem Sony.

Výsledek ve fotografickém benchmarku DxOMark Mobile ale zůstal daleko za očekáváním. Francouzští testeři udělili Xperii XZ3 známku 79 bodů, která sestává z dílčích známek 76 bodů za statické foto a 85 bodů za video. Xperia XZ3 je jeden z mála testovaných telefonů, které podle této metodiky hůře fotí, než natáčejí video. V celkovém hodnocení tak Xperia XZ3 skončila dokonce za dva roky starou Xperií XZ Premium.

Klepněte pro větší obrázek

Tento mezigenerační rozdíl může být ovlivněn i změnou metodiky, ke které zhruba před rokem DxOMark přistoupil právě kvůli zvyšujícímu se podílu smartphonů s vícečočkovými fotoaparáty. Ty s jednou čočkou tak mohou být znevýhodněny více než v minulosti. Xperia XZ3 používá 19Mpx senzor o velikosti 1/2,3 palce s čočkou f2.0 a ohniskem 25 mm, fázový a laserový autofokus.

Xperia 1 má přinést výrazně lepší fotky

Recenze potvrzuje to, co u fotoaparátů Xperií platí už léta – pokud jsou světelné podmínky příznivé, foťák dává výborné ostré snímky se spoustou detailů, jakmile se světlo sníží, kvalita jde rapidně dolů. Zásadními nedostatky jsou nízký dynamický rozsah, vyšší šum a artefakty při horším světle a také chybějící bokeh (v Xperii XZ3 je jen softwarový). Video vyniká dobrou expozicí, přesným autofokusem a kvalitní elektronickou stabilizací. Hodnota dynamického rozsahu je ale opět nižší a při nižším světle se z videa ztrácejí detaily.

Sony si je svojí pozicí mezi ostatními výrobci – pokud přijde řeč na fotoaparát ve smartphonech – velmi dobře vědomo a chce ji změnit. Ať už jsou pravdivé spekulace, že kvalitu snímků z Xperií záměrně „držela na uzdě“ fotografická divize Sony, nebo ne, vše by se mělo změnit právě s příchodem Xperie 1. Ta bude mít tři objektivy, vlastní špičkové fotosenzory Sony a v kvalitě zpracování obrazu už nemá připustit žádné kompromisy.

Diskuze (9) Další článek: Další prokletí Facebooku. Stovky milionů hesel ukládal v běžně čitelném formátu

Témata článku: Sony, , , , , , , , Sony Xperia XZ3, Foťák, Pro +, DX +, DxOMark mobil, F +, Autofokus, Test, Berlín, Benchmark DxOMark