Huawei P20 Lite: Jak si první značkový Android poradil s vykousnutým displejem

Pojďme přeskočit obvyklou meditaci nad kopírováním iPhonu X a smyslem vykousnutého displeje a věnujme se rovnou telefonu. Jmenuje se Huawei P20 Lite, výbavou i cenou 8 999 korun patří do střední třídy, je předzvěstí vlajkových modelů P20 a P20 Plus, které Huawei představí v úterý a vypadá naprosto skvěle.

Skleněný design, jasné barvy a efektní odlesky zad jako kdyby konstruktéři Huawei odkoukali od dceřiného Honoru. Dříve by úhlopříčka 5,83" znamenala obří pádlo, ale P20 Lite díky bezrámečkovému designu a poměru stran displeje 19:9 působí vlastně docela drobně. Rámečky nejsou až tak tenké, jak se na první pohled snaží působit, spodní rantl je výrazně širší než u iPhonu, naopak výřez je menší. Trochu divné je, že zaoblení rohů displeje má nahoře větší poloměr než dole.

Nejvíce jsem byl zvědavý na to, jak si Android poradí s chybějícími pixely a na první pohled nevidím žádný problém. „Bonusové pixely“ si rozdělí jednotlivé ikonky, stavová pruh končí se spodní hranou výřezu. Snad jen při přehrávání videa zůstávají části displeje nevyužité. Objeví se nějaké zásadnější komplikace při důkladné recenzi?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na screenshotech výřez vidět není, ale systém s ním počítá. Jestliže je nalevo od něj přetlak notifikačních ikonek, „nepřetečou“ do neviditelné zóny výřezu, ale zobrazí se místo nich tři tečky. Všechny notifikace i s podrobnostmi uvidíte po stažení notifikační rolety.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka fotoaparátu. Výrobce slibuje zapojení umělé inteligence, ale její efekt zkusíme odhalit až v recenzi. Na šířku si můžete zobrazit i domovskou obrazovku (stačí změnit nastavení plochy).

Otázka však zůstává – je výřez nutný ústupek bezrámečkovému designu, nebo jen neopodstatněný trend? Přikláním se spíše k tomu druhému. Kdyby se displej posunul o milimetr níže, rámeček by byl dostatečně silný, aby se sluchátko, kamera, senzor přiblížení i intenzity osvětlení vešly nad displej s rovnou hranou.

Jinak k telefonu nemám žádné výhrady. IPS displej má krásné barvy a dostatečnou jemnost, procesor hýbe Androidem velmi svižně, čtečka otisků je rychlá a spolehlivá, na videu uvidíte bonusové funkce, které k bezpečnostní funkci přidávají funkci ovladače, jednoduchého touchpadu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takhle fotí P20 Lite (další ukázkové snímky najdete v galerii).
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefony Huawei si ve fotoaparátu drží skvělou funkci Malování světlem
Diskuze (50) Další článek: HTC začne v Česku brzy prodávat novou generaci virtuální reality Vive. Starší headset zlevní

Témata článku: Huawei, , , , , , , , Huawei P20 Lite, Vlajkový model, Jasná barva, První pohled, Velký poloměr, Pádlo, Bezrámečkový design, Přetlak, Displej, Krásná barva, Chybějící pixel, Vykousnutý displej, Ústupek, Lít, Ikonka, #Huawei, Pór,