Jak mobily určují svoji polohu? Ve hře jsou satelity a teorie relativity

Je lepší GPS nebo GLONASS? Ideální je, když mobil/hodinky/navigace umí oboje. Galileo by mělo dohlédnout i do budov a tunelů. Zajímavé je, že podporu systému Galileo mohou získat i přístroje, které se s ní nenarodily. Stačí softwarový update.

Slovníček pojmů

  • GPS

Global Positioning System (globální polohový systém) je americký družicový systém pro určení polohy. Původně byl určen pro armádu. Dříve byl označován jako NAVSTAR GPS (Navigation Signal Timing and Ranging Glonab Positioning System).

  • GLONASS

Глобальная Навигационная Спутниковая Система (Globalnaja navigacionnaja sputnikovaja sistěma) je ruská (sovětská) odpověď na americkou GPS. Systém byl původně také určený jen pro vojenské účely.

Klepněte pro větší obrázek
  • Galileo

Nezávislý navigační systém, na kterém se podílí státy EU prostřednictvím Evropské kosmické agentury. Na rozdíl od GPS a GLONASS jde o nevojenský systém, určený primárně pro civilní použití.

  • BeiDou

Zkráceně též BDS. Jde čínský satelitní systém, který v současnosti pokrývá území asiopacifického regionu, dříve jen čínské území. BeiDou-2 počítá s celosvětovým pokrytím asi od roku 2020.

Diskuze (13) Další článek: Svět čar a kouzel znovu ožívá. Harry Potter dostal podobu hry typu „spoj 3“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , BDS, GPS Info, Jak, Navstar, Brno, Head-up Displej, Positioning System, Zeměpis, Albert Einstein, Příliv, Družice, Signál,