Jak zálohovat mobilní telefon?

Jednoduchá odpověď by mohla znít asi takto: „Hlavně pravidelně.“ Mobilní telefon se může kdykoliv rozbít, proto je vhodné mít vždy po ruce zálohu, aby uživatel nepřišel o fotografie, kontakty, soubory a další potřebná data. Zálohovat se dá více způsoby. Záleží na operačním systému telefonu, ale také na dalších faktorech. Většinou se nejedná o nic těžkého, takže zálohování mobilu zvládne každý.

Záloha telefonu s operačním systémem Android

Jednou z nejjednodušších variant je aplikace G Cloud Backup, která se dá stáhnout z Google Play. Velkou výhodou je, že aplikaci stačí jednou nastavit, a pak už vybraný obsah telefonu automaticky zálohuje do cloudového uložiště. Data se ukládají na cloud každý den přes Wi-Fi, a to jen v případě, kdy je stav baterie vyšší než 25 %. Obnovení ztracených dat je velice jednoduché. Velkou výhodou také je, že ke svým souborům se uživatel může dostat z jakéhokoliv počítače s připojením k internetu. Data si tak můžete obnovit do svého přenosného zařízení s Androidem, ale také do klasického počítače nebo notebooku. Nastavení aplikace G Cloud Backup je velice snadné, takže si s ním poradí i běžný uživatel.

Existuje i mnoho dalších aplikací, které je možné využít k zálohování dat z mobilního telefonu. Většina značek nabízí dokonce i svoje vlastní aplikace. Namátkou například Phone Clone od Huawei, Smart Switch od Samsungu, S-Cloud od Samsungu, LG Backup a mnoho dalších.

Záloha telefonu s operačním systémem iOS

Zařízení s iOS je mnoho. Ať už se jedná o různé modely iPhonů, iPadů nebo dalších přístrojů z dílny Apple, je vhodné tato zařízení pravidelně zálohovat. Není to nic složitého. A v případě ztráty dat v mobilním zařízení to ušetří spoustu nervů.

Existují v zásadě dvě základní možnosti, jak zálohovat zařízení od společnosti Apple. Zálohování dat pomocí iCloudu. Nebo zálohování dat pomocí iTunes.

Nejrychlejším a nejsnazším řešením je zálohování veškerých dat na iCloud. Každý uživatel Apple ID účtu má k dispozici základní uložiště o velikosti 5 GB. Není však problém uložiště zvětšit. Tarif na 50 GB měsíčně je možné pořídit už od 25 Kč měsíčně. Když si funkci zálohování dat na iCloudu zapnete ve svém zařízení, tak probíhá synchronizace vždy, když jste připojení k bezdrátové Wi-Fi síti. Zapnutí a vypnutí zálohování na iCloudu je opět velice intuitivní.

Druhou možností je zálohování dat přes iTunes do počítače. Je to vhodná alternativa pro uživatele, kteří nevěří cloudovým uložištím a chtějí mít svá citlivá data pod přímou kontrolou. Je to velice snadné. Je k tomu potřeba pouze synchronizační kabel, vhodné zařízení pro uchování dat (Mac, notebook, PC) a poslední verzi aplikace iTunes. Po propojení dojde ke krátké synchronizaci. Následně je nutné přepnout na manuální možnost zálohy, a pak už jen kliknete na Back Up Now.

Na závěr je nutné dodat, že pro běžné uživatele bude asi snazší používat automatické zálohování pomocí iCloudu. Vše je velice jednoduché a intuitivní. Zálohování a následné obnovení dat přes iTunes je nepatrně složitější. Přesto to s trochou snahy zvládne každý.

Další článek: Týden mobilně 417: Fotografická kouzla Google Pixelu a to nejlepší z veletrhu CES