Kde končí Lego, začíná Boost. Tenhle robot potřebuje jen váš mobil a haldu fantazie

Vítejte u první hodiny programování! A abyste věděli, že programování je zábava, budeme programovat robota!

Asi takhle nějak uvažovali v Legu, když konstruovali tuhle hračku. Jmenuje se Lego Boost a začátek je stejný jako u kterékoliv jiné stavebnice. Vyberete si jeden z pěti modelů a stavíte. Obyčejné Lego tím končí, Lego Boost naopak začíná, protože má tyhle tři speciální díly napěchované elektronikou.

  • Move hub: 2 motory, které poslouží nejen jako zdroj síly (třeba pro robotovy pásy), ale i jako senzor pohybu, takže můžete robotovi potřást rukou a spustit tím akci. Bluetooth, 6osý senzor naklonění, vícebarevná světla, tlačítko „On“, místo pro 6 AAA baterií a dva komunikační porty, do kterých se připojí...
  • Externí motor pro další funkce a pohyb vašich modelů, takže třeba robot nejen jezdí, ale také hýbe hlavou a díky chytrému mechanizmu stejným motorem také střílí
  • Třetí modul je Senzor barev a vzdálenosti. Díky němu třeba kytara pozná, kde jsou vaše prsty, tedy jak vysoký má hrát tón a robot v roli policisty ví, že jste mu právě předložili občanku. Modely také mohou reagovat na barvy, které před něj umístíte.

Další smysly přidá připojený smartphone nebo tablet – mikrofon umožní reagovat na hlasové povely, nebo tlesknutí a díky reproduktorům mobilu může robot vydávat zvuky, mluvit, nebo (co se bude líbit hlavně vašim dětem) prdět.

Když se tohle všechny skombinuje, dostanete neskutečně komplexní hračku, která neskončí tím, že se postavená postaví na polici.

Výraz „programování“ z úvodu je až děsivý a dětem ho rozhodně neříkejte. Děti si prostě budou hrát. Aplikace je intuitivně provede prvními krůčky a postupně je všechno naučí. Prvně se mohou držet pěti modelů a v aplikaci připravených scénářů, pak se mohou pustit do návodů z internetu, nebo prostě zapojit fantazii. Možnosti jsou nekonečné.

A jak vypadá to programování už uvidíte na videu? Prostě jen za sebe skládáte dlaždice s různými barvami a ikonkami

Lego Boost je skvělý způsob, jak hrátky s Legem posunout dál. Nepočítejte s tím, že se předáním krabice z vašeho dítěte stane programátor, ale pokud se do nové hračky opravdu ponoří, bude intenzivně rozvíjet způsoby myšlení, které se jednou při programování budou hodit. Boost je skvělá hračka s jediným negativem – šestici mikrotužkových baterií dokáže vyšťavit za hodinu, takže se budou hodit dvě sady nabíjecích článků.

Diskuze (5) Další článek: Záloha ze smartphonů Huawei bude pohodlnější. Výrobce spouští vlastní cloud

Témata článku: , , , , , , , Vaš, Hlasový povel, Robot, Mikrotužková baterie, Senzor barev, F +, První krůček, Skvělá hra, Speciální díl, Hračky, Fan, Fantazie, MOBI, Připojený smartphone, Boost, Třetí modul, Kytara, Nová hračka,