Loni se v Česku prodalo 4,5 milionu mobilů. Přes polovinu trhu ovládá Samsung a Huawei

Prodeje mobilních telefonů v roce 2018 v České republice narostly zhruba o jedno procento na 4,533 milionu kusů. Nejsilnější přitom bylo tradičně předvánoční čtvrtletí, kdy se prodalo 1,235 milionu telefonů. Více než 9 z 10 zakoupených zařízení přitom patří mezi smartphony. Ve výroční analýze to uvedla výzkumná společnost Gartner.

Klepněte pro větší obrázek

Podle jejích dat ovládají východoevropský trh, kam z pohledu Gartneru patří i ČR, značky Huawei a Samsung, které dohromady drží 54 % tržního podílu (Samsung 31 %, Huawei 23 %). S výraznějším odstupem následuje třetí Apple s podílem 6 %. Pořadí v tabulce východoevropského regionu ale nemusí být pro ČR zcela relevantní, protože např. značky ZTE nebo Orange u nás vůbec nepůsobí.

Na českém trhu je před Applem ještě Xiaomi, naopak LG má v mobilech minimální podíl. Čísla Gartneru se v rámci zemí EU liší od jiných agentur, protože do jejich metodiky vstupují díky šedému dovozu i jednotky určené pro jiné trhy než ten český. Na rozdíl od IDC a Strategy Analytics totiž Gartner sleduje prodeje koncovým zákazníkům, nikoli jen oficiální velkoobchodní dodávky od distributorů.

Váš názor Další článek: Smartphony Huawei a Honor budou sdílet stejné prostředí. EMUI 9.1 dorazí na padesátku modelů

Témata článku: , , , , , , , , Pro +, Česká republika, Trh, Huawei a Samsung, Pře, MOBI, Analytics, Samsung a Huawei, Milión mobilů, Mobil, Samsun, Polovina trhu