LTE vysílače rostou jako houby po dešti, lepší pokrytí jsme nikdy neměli

Česká republika je na tom s LTE pokrytím zase o něco líp. Dle aktuálních čísel ČTÚ bylo na našem území k poslednímu červnu 13 589 základnových stanic (BTS) v trvalém provozu a k tomu téměř jedenáct stovek LTE BTS v pásmu 800 MHz ve zkušebním provozu. Zkušební provoz znamená trvá nejméně dva měsíce a má zamezit rušení televizního signálu.

Pokud se objeví problémy například s interferencí signálu, přistupuje ČTÚ k opatřením typu rozhodnutí o změně technických parametrů, k nařízení odstranění rušení či dokonce k dočasnému zastavení provozu BTS.

V každém případě pokrytí už problém není, takže i když se ztratíte v lese, snadno si pod tečkou s vaší polohou načtete mapu a pokud vám nedojde baterie, jste zachráněni a najdete cestu. Tedy za předpokladu, že využíváte mobilní data a nesurfujete jen přes Wi-Fi. Pokrytí by se mělo ještě letos zlepšovat i na železnici a v pražském metru.

Zákazníci však data stále většinově nevyužívají, datuje jich zhruba 40 % a ti, kteří datují, se většinou vejdou do limitu 1,5 GB měsíčně. Kde všude je pokrytí a jakou technologií, můžete vysledovat z mapy ČTÚ (zaneseny jen BTS v trvalém provozu).

Jak vybrat mobil s nejlepším poměrem výkon/cena:

Diskuze (40) Další článek: Sobotkův „bič na operátory“ prošel Senátem, spotřebitelé na tom budou líp

Témata článku: , , , , , , , Poslední červen, Opatření, Trvalý provoz, Rušení, Lep, Jak, Pražské metro, Dobré pokrytí, Zkušební provoz, Republika, Nejlepší poměr, Nařízení, Česká republika, Technický parametr, Zastavení, Děs, LTE-V, Televizní signál