Mobily dostanou další senzor. Změří obsah tuku v potravinách, vlhkost kůže nebo účinné látky v léčivech

Společnost BASF představila infračervený detektor Hertzstück, díky němuž se chytré telefony mohou proměnit v přenosné kapesní laboratoře. Tento miniaturní spektrometr například umožní určit obsah tuku v tvarohovém sýru. První senzory budou uvedeny na trh v roce 2019 a budou určeny pro průmyslové a poloprofesionální využití, běžný spotřebitel by se měl dočkat v roce 2022.

Tento inovativní snímač blízkého infračerveného záření o vlnových délkách 1–3 μm vyvinul start-up trinamiX, ​​který roku 2015 založili výzkumní pracovníci společnosti BASF v německém Ludwigshafenu. Patentované zapouzdření funkční polovodičové vrstvy v tenkém filmu chrání senzor před vlivy okolí, například před vodou nebo kyslíkem. Díky této miniaturizaci se může Hertzstück v blízké době instalovat jako senzorový čip na základní desce chytrého telefonu.

V blízké infračervené spektroskopii se využívá krátkovlnné infračervené světlo. To způsobuje specifické molekulární vibrace, jež umí senzor Hertzstück detekovat. V průmyslových procesech se tato technologie běžně aplikuje pomocí rozměrných přístrojů, mimo jiné při kontrole kvality potravin a farmaceutických výrobků. Software je pak schopen změřit obsah vody, bílkovin či tuků. Pokud tuto technologii dokážeme instalovat do chytrého telefonu, v budoucnu nám poskytne užitečné informace o neviditelných vlastnostech potravin. Může se tak hodit například lidem, kteří chtějí sledovat svou spotřebu tuku nebo jíst výhradně veganskou stravu.

Analýza jídla pomocí telefonu zabere pouze několik vteřin, a nemá vliv na zkoumaný předmět. V některých případech lze snímač blízkého infračerveného záření dokonce použít na měření přes obal, ale přesnější výsledky má s nebalenými potravinami.

Detektor slibuje i další využití, třeba měření vlhkosti kůže pro výběr správných kosmetických přípravků, zjišťování účinných látek v léčivech, nebo dokonce určování obsahu přírodních vláken v nábytkových materiálech.

Diskuze (10) Další článek: 1 TB v mobilu: Samsung k 512GB Galaxy Note 9 zdarma přidá 512GB microSD

Témata článku: , , Farma, Trinamix, Tenký film, Základní deska, Léčiva, Výzkumný pracovník, Vlnová délka, Senzor, Kůže, Potraviny, Tuk, Poloprofesionál, Průmyslové využití, Spotřebitel, Vegan, MOBI, Kyslík, Vlhkost, Užitečná informace, Obsah, DOS, Sýr,